Ptičje obitelji

Bijela wagtail Motacilla alba

Pin
Send
Share
Send
Send


Bijela wagtail (Motacilla alba) - mala vitka ptica, čija polovica ukupne duljine otpada na rep. Uz ovaj dugački rep, wagtail se neprestano trese, „trese“ - otuda i njegovo ime.

U uzgojnom (proljetno-ljetnom) perju, bijela wagtail ima veliku crnu mrlju na grlu i prsima i crnu kapu na tjemenu glave, oštro u kontrastu s bijelim čelom i obrazima. Trbuh je sivkastobijel, rep je crn, ali vanjska repna pera (rubovi repa) su bijela, što je posebno uočljivo kada ptica leti ili leti s tla. U jesenskom perju na usjevu se zadržava crna boja bijele wagtail-e u obliku široke polumjesečaste pruge.

Navike bojanja - uglavnom mjesto i veličina crnih područja u perju - razlikuju se ovisno o tome kojem geografskom obliku ptica pripada. U širokom rasponu vrsta postoji 14 takvih oblika. No, bijele wagtails nemaju spolni dimorfizam - mužjak i ženka gotovo se ne razlikuju po izgledu.

Većinu vremena ove ptice provode na zemlji trčeći brzim koracima usitnjavanja i čineći karakteristične napade za insekte, ponekad poletjevši za njima na malu visinu. Istodobno, posebno vole gustu, ujednačenu zemlju - asfalt, utabane staze, mokri pijesak itd.

U prehrani bijelih wagtails važnu ulogu igraju poluvodni beskralješnjaci - kamene muhe, muhe, komarci potiskivači, kornjaši, muhe, gusjenice i leptiri, pauci, rjeđe - mali rakovi i vretenci, ponekad i sjeme.

Bijela wagtail gnijezdi se diljem Europe od Barentsovog mora do Sredozemnog mora, u značajnom dijelu Azije: na sjeveru - do Yamala i Taimyra, uz obale Arktičkog oceana, na Čukotki i Kamčatki (kao i u Americi - u zapadno od Aljaske), u Japanu, na dijelovima teritorija Kine i dijelovima Indije, a uz to i u Africi (do rijeke Orange).

U sjevernom i središnjem području njihove rasprostranjenosti bijele pastirke su ptice selice. Zimuju u Africi, južnoj Aziji, jugozapadu Europe. Ptice koje se gnijezde u Indiji i Africi su sjedilačke.

Gnijezdo bijele wagtail

Bijele wagtails također se vole gnijezditi u blizini ljudskog prebivališta, očito gravitirajući prema kulturnom krajoliku. Mogu se naći na najprometnijim ulicama velikih gradova, u industrijskim kompleksima, na aerodromima među brodovima i hangarima, na željezničkim mostovima itd. Svugdje se ove ptice ne boje i puste osobu na nekoliko koraka, bez zaustavljanja da uhvate insekte. U velikim su gradovima posebno voljni smjestiti se na travnjacima s niskom travom u blizini velikih površina prekrivenih asfaltom, pogotovo ako su u blizini mlada božićna drvca u čijim je granama uređeno gnijezdo. Ali još su atraktivnije za wagtails terene prekrivene malim betonskim pločama i zeljastim biljkama koje rastu kroz pukotine, privlačeći brojne insekte - pastirsku vreću, gazu, tratinčice, dresur itd.

Naselja, industrijski i transportni kompleksi, mostovi i stočarske farme pružaju wagtailsima neograničen broj mjesta za gniježđenje - njihova gnijezda mogu se naći pod metalnim i škriljevitim krovovima, u nišama od otpalih opeka i izvučenih greda, u hrpama cijevi, u pukotinama granitni nasipi, pripremljeni za uklanjanje gomila otpadnog metala i na drugim sličnim mjestima.

Gnijezdo bijele wagtail izgleda poput plitke zdjele, ležerno sastavljene od stabljika i lišća, s pladnjem obloženim konjskom dlakom i dlakom. U spojci se nalazi 5-6 bijelih jaja s sivkastim oznakama. U sjevernim regijama wagtails imaju jedno kvačilo po ljetu, au južnim regijama - dva ili čak tri.

Inkubacija traje oko dva tjedna od trenutka polaganja petog jajeta. Mužjak hrani ženku koja se inkubira, a kasnije, zajedno s njom, izlegnute piliće. Hranjenje pilića u gnijezdu nastavlja se dva tjedna, dok im oba roditelja lete hranom i do 300 puta dnevno. Mladi napuštaju gnijezdo kad ne lete, a roditelji ih hrane. Leglo se udružuje u jata i u kolovozu počinje migrirati na zimovališta. Mladi se mogu lako razlikovati po sivom gornjem repu s crnkastim gornjim repom, sivkastom oker grlu, guši, prsima i bokovima glave.

Zajedno s ljudima, wagtails prodiru u najudaljenija mjesta tajge, smještajući se na krovove lovačkih koliba i turističkih skloništa. Sječa i paljenje također pridonose kretanju bijelih pastirica u kontinuirane šume, posebno ako postoje mali potoci i rijeke. U planinama i pustinjama wagtails se gnijezde u kamenim i ćerpićim zgradama pastira, napuštenih aula i zimovališta za stoku.

Bijela wagtail mačka

Bijele wagtails dobro žive u zatočeništvu, mirno se slažu s drugim pticama i ne pokazuju strah od ljudi. L. B. Boehme ih preporučuje za držanje u živim uglovima škola. Kavez veličine 60´30 cm40 cm sasvim je prikladan za ove ptice. U kavezu wagtails provode puno vremena skačući po grgečima (u prirodi ih, naprotiv, često vidite kako trče po zemlji).

Otvorena sjenica u kojoj se pastirice mogu gnijezditi: 1 - sklonište, 2 - poklopac na šarkama

U volijeri se mogu stvoriti ugodniji uvjeti za držanje wagtails-a. Optimalne dimenzije volijera: 3 m dužine i 1–2 m širine. Uz ograđeni prostor trebala bi se nalaziti zimska soba, gdje će zimi umjetno osvjetljenje omogućiti pticama dodatnu hranu. U volijeru se može ugraditi plitki rezervoar od pleksiglasa, čiji je rubovi lijepo posaditi mahovinom. Volijera treba biti suha i ne preplavljena kišom.

Bijele pastirke hrane se mješavinom za insektivorne ptice. Uz to daju naribani sir, pareno i mljeveno goveđe srce i jetru, ribu. Sve se to dobro miješa s glavnom hranom. U razdoblju gniježđenja mogu se hraniti zdrobljeni skakavci, ličinke moljaca i drugi insekti. Svaki dan trebate ponuditi svježe, dobro nasjeckano zelje, povremeno i poneko bobičasto voće.

Uzgoj pasa u zatočeništvu nije težak. Tanke grančice, korijeni, vlati trave, mahovina i životinjska dlaka prikladni su kao materijal za napravu gnijezda; češljana pseća dlaka vrlo je dobra za podstavu, radije poddlaka, koja obično ostaje na češlju.

Pojavom pilića, izravno na dan izlijeganja, udvostručite, a treći dan nakon izlijeganja utrostručite količinu sitno nasjeckanih brašnastih glista dodanih u hranu. Istodobno u hranu dodajte male skakavce, moljce ili ličinke šumskih mrava. Ptice treba hraniti tri do pet puta dnevno. Počinjte davati ličinke insekata kad pilići napune 5-6 godina, a ne ranije. Ličinke je potrebno dobro oprati prije nego što ih damo pticama. U hranu treba dodavati vitamine i minerale.

Žuta wagtail

Žuta wagtail (Motacilla flava) je nešto manji od bijelog. Mužjak u uzgojnom perju ima plavkasto sivo čelo, tjeme, potiljak i vrh vrata, leđa žućkastozelena, grlo bjelkasto, trbuh svijetložuti. Karakteristične su žućkaste poprečne pruge na crnim krilima; izrazito bijelo repno perje u crnom repu je upečatljivo. Ženka, za razliku od mužjaka, ima zelenkasto-smeđi vrh glave i nejasne pruge na prsima, a žuta boja trbuha nije svijetla. Zimi i ženka i mužjak imaju sivosmeđa leđa i glavu, a trbuh ima žućkastobijeli.

Područje gniježđenja žute wagtail pokriva sjevernu Afriku, Aziju (osim jugoistoka, krajnjeg juga i sjevera), Europu (od obala Barentsovog mora do Sredozemlja), Sjevernu Ameriku (zapadno od Aljaske). Ove ptice hiberniraju u tropskim zemljama, Južnoj Africi i Aziji.

Žuta wagtail preferira livadska i močvarna staništa, ponekad s rijetkim grmljem i šumom. Za razliku od bijelih wagtails, ove ptice su strah i poletjeti kad se osoba pojavi. Muhe, mali kornjaši i drugi insekti prevladavaju u prehrani žutih wagtaila, koje ptice skupljaju sa zemlje ili, skačući gore, kljuve iz biljaka.

Žute wagtails pojavljuju se na mjestima za gniježđenje sredinom travnja. Prvo dolaze odrasli mužjaci jarkih boja. Ženke se pojavljuju tjedan dana kasnije, a njihov se izgled poklapa s početkom masovne migracije, koja završava krajem prvog desetljeća - sredinom svibnja.

Mužjaci koji su prvi stigli zauzimaju mjesta za gniježđenje i čuvaju ih, tjerajući natjecatelje. Ponekad se žute wagtalje smještaju u malim skupinama, do 6 parova u skupini, s razmakom između gnijezda oko 100 m. Udaljenost između dvije takve skupine može doseći pola kilometra.

KAO. Malchevsky, opisujući struju žutih wagtails, naglašava da raspjevani mužjak leti iznad vrhova grmlja, sad planira, a brže maše krilima. Istodobno se pogrbi pokazujući žutu boju donje strane tijela.

Žuti wagtails počinju se razmnožavati kad na livadama na kojima žive nastaje rasti trava. Uz veliku poplavu, ptice čekaju 2-3 tjedna da voda padne. Ženka traži mjesto za gnijezdo, a također ga gradi u iskopanoj rupi ispod pokrova hrpe trave, kvrge ili kvrge. Za izgradnju gnijezda potrebno je oko 5 dana. Brzo rastuća trava pokriva gnijezdo i dobro ga kamuflira. Mužjak u ovom trenutku intenzivno pjeva na grgeču i štiti ženku. Na prvu opasnost objavljuje alarmantne povike na koje ptice hrle iz susjednih područja. Sjedeći na grmlju, počinju glasno vrištati, odvraćajući pažnju neprijatelja izvan opasne zone.

Gnijezdo žute wagtail je labava struktura zdjelice u obliku suhih stabljika, korijenja i lišća obloženih vunom i konjskom dlakom, ponekad prekrivena zelenilom na vrhu. U spojci se nalazi 5-6 jaja, bijelih sa zelenkastom bojom, prošaranih tamnim oznakama.

Nakon polaganja posljednjeg jaja, ženka inkubira spojku 13 dana. Nakon što se pilići izlegu, ona je u gnijezdu tjedan dana, grije ih, a zatim počinje hraniti. Oba roditelja pilićima donose 7-10 porcija hrane svaki sat. U dobi od 11–12 dana pilići napuštaju gnijezdo i skrivaju se u blizini. Sa 16-18 dana, mladunci dobro lete, a roditelji započinju drugu spojnicu krajem lipnja. Mladi migriraju u obalnu trsku i na obrasle obale vodnih tijela, gdje se ujedinjuju u migratorna jata.

Žuta wagtail prilično je prikladna za držanje u kavezima, iako je rijetka kod hobista. Uvjeti za uzgoj i uzgoj u zatočeništvu uglavnom su isti kao i za bijelu wagtail. Potrebno je zasaditi samo polovicu ograđenog prostora visokom travom: žuta wagtail izbjegava mjesta za gniježđenje koja su za nju uredili ljudi. I još nešto: bolje je držati različite vrste pastira kako biste izbjegli križanje.

Opis i stanište

Bijela wagtail (Motacilla alba) - jedna od najrasprostranjenijih i najčešće viđenih ptica vrlo karakterističnog izgleda: ima vitko tijelo, duge noge i rep od 18 centimetara kojeg cijelo vrijeme trese (po čemu je i dobila ime). Bijela wagtail živi u otvorenim kulturnim krajolicima različitih vrsta, voli blizinu vode, gnijezdi se u riječnim poplavnim ravnicama, na obalama rezervoara i u naseljima. Hrani se kukcima, koje hvata na zemlji, rjeđe u zraku.

Reprodukcija

Pasulja se gnijezdi na najrazličitijim mjestima: u prirodnim udubljenjima tla na livadi i na obali rijeke, u korijenju ispod nadvijenih slojeva tla obalne litice, ispod mostova, između naslaganih cjepanica, u cigli, ispod oljuštene kore napola trulo stablo, u pukotinama kamenih ograda, u dupljama drveća, ispod streha i iza streha drvenih konstrukcija, u metalnim cijevima itd. Spojka ove ptice sastoji se od 5-6 bijelih jaja. U povoljnim godinama wagtails drugi put uzgajaju piliće.

Pin
Send
Share
Send
Send