Ptičje obitelji

Curlew vitka

Pin
Send
Share
Send
Send



Mali Curlew. Curlew vitka

Ti veslači očito nemaju sreće. Vrlo rijetko dječja uvojak... Pored njega, na stranicama Crvene knjige, nestaje vitka uvojakkonačno, druga vrsta - dalekoistočni uvoj - tvrdi da je uključena u ovaj tužni popis.

Prvo, o imenu ptica. "Curlew" u prijevodu s njemačkog znači "kulik-arc". Zapravo, kljun im je savijen.

Mala uvojak, male veličine, od drvenog pijeska. Donedavno se ništa nije znalo o njegovoj biologiji. Dječja kovrča živi na sjeveru Krasnojarskog teritorija i u Jakutiji. Njegov se gnijezdeći biotop nalazi na padinama brežuljaka s mrtvim sastojinama ariša i šikarom niske johe i vrbe, prošaranim malim proplancima. Kovrča dragovoljno zauzima obrasle vatre i područja planinske tundre. Na najpovoljnijim mjestima ima do 10 parova na 3 km 2. Ova reliktna vrsta gnijezdi se samo u našoj zemlji, ali zimi leti daleko prema jugu - u Kinu, Australiju, Tasmaniju, Novi Zeland. Početkom stoljeća u Australiji je bilo ogromno jato kovrča s tisuću jaja, do sada se njihov broj uvelike smanjio.

Nedavno je BN Veprintsev, istraživač ptičjih glasova, otkrio da dječja kovrča može "pjevati" repom, poput šljuke. U mirnim jutarnjim i večernjim satima mužjaci se podižu na visinu od 200-300 m i polako planirajući opisuju krugove, ispuštajući melodičan, dugotrajan zvuk sličan kriku ostalih vrsta kovrča. Tada ptica, sklopivši krila, velikom brzinom sjuri na zemlju. U to se vrijeme čuje vibracijski zvuk koji proizvode perje repa i krila koja titraju pod pritiskom nadolazećeg zraka. Na samoj površini ptica se digne uvis i sve krene ispočetka.

Gnijezdo dječje kovrče nalazi se u blizini proplanaka i na starim izgorjelim područjima, pod krošnjama grana rijetkog grmlja. U spojci početkom lipnja nalaze se 4 svijetlozelena jaja sa smeđim prugama. Ženke vrlo čvrsto inkubiraju kvačilo i doslovno im izlijeću ispod nogu. Uznemirene ptice, vrišteći, lete oko gnijezda, povremeno se smještajući na vrhove suhih ariša.

Dječja kovrča je vrsta vrlo bliska eskimskoj kovrči koja je živjela u Sjevernoj Americi. Do sredine prošlog stoljeća ova se vrsta obilno uzgajala u tundri i močvarama sjevernih teritorija Sjedinjenih Država i u Kanadi. Eskimski curlew bio je uobičajeni trofej za američke lovce koji su ga strijeljali tijekom jesenskih i proljetnih migracija. Neregulirani lov jedan je od razloga brzog izumiranja ove vrste. Osim toga, u Argentini je u isto vrijeme započelo intenzivno oranje djevičanskih zemalja - na mjestima tradicionalnog zimovanja eskimske uvojke. Takav dvostruki utjecaj čovjeka na ovu vrstu doveo je do katastrofe - potpuno je nestala s lica naše planete.


Mali Curlew. Curlew vitka

Zimovališta možda najrjeđeg i najslabije proučenog tankosrvenog uvojaka u približno su istoj, izuzetno teškoj situaciji. Ova ptica hibernira u Maroku i Tunisu. Trenutno se tamo odvija intenzivan razvoj zemljišta, a broj vrsta se smanjuje. 1964. prebrojano je 800 jedinki, 1975. - 123.

Tankokljuni kovrčav gnijezdi se na vrlo teško dostupnim mjestima. Koliko je ova vrsta slabo proučena, može poslužiti činjenica da je do 1951. bilo poznato samo jedno njezino gnijezdo. Sadržavala je 4 jaja blijedo maslinaste boje, sa smeđim i sivo-ljubičastim prugama. Gnijezdo, napravljeno od suhe trave, bilo je smješteno među šikare šaša u tresetnoj močvari. Takva prostrana močvarna područja, koja se izmjenjuju s redovima suhih područja obraslih vrbom i niskom brezom, tipično su stanište uvijenih gomila tijekom cijelog područja gniježđenja u južnom pojasu tajge, od grebena Urala do doline Ob. U Kazahstanu je nedavno pronađeno 14 gnijezda ove vrste ptica. Smjestili su se u maloj koloniji, udaljenoj 2-3 m.

Ovi se pješčanici uglavnom hrane kukcima, beskičmenjacima i mekušcima, a na letovima koriste i biljnu hranu.

Zadatak istraživača je sada identificirati sva poznata staništa ovih izuzetno malih, ugroženih ptica, odrediti vrijeme i putove migracije i učiniti sve što je moguće kako bi se spriječila katastrofa s bebom kovrčom i tankoključnim kovrčom, koja je zadesila vrijeme njihova američkog rođaka.

Crvenonoga ptica - opis

Kobchik pripada rodu sokola i iznenađuje svojom malom veličinom. Manji je od goluba, tijelo je dugo 25-32 cm, duljina krila nije veća od 35 cm, a raspon krila je 64-77 cm. Takva ptica teži oko 150-200 grama. Izgledom, mužjak jelenja vrlo je sličan vjetrovci.

Bojom se mužjak upečatljivo razlikuje od ženke. U "dječaka" leđa su prekrivena tamno-sivim, gotovo crnim perjem. Dno trbuha, podrep i "hlače" na nogama obojani su ciglastocrvenom bojom. Tijelo "djevojaka", kao i krila i rep, obojani su oker-sivim nijansama, leđa su ukrašena tamnom poprečnom prugom, trbuh - uzdužnim prugama. Račun svih mačaka je kratak i slab. Šape, prstenovi oko očiju i vosak ovih ptica su crvene ili narančaste boje. Šarenica je tamno smeđa. Nokti na šapama su snažni, bjelkasto-smeđe boje.

Mladi mužjaci izgledaju poput odraslih, samo manji, a mlade ženke prekrivene su smeđim perjem, imaju bjelkast trbuh u uzdužnim prugama. Crvenonoga ptica (fotografija) u prvoj godini života ima noge, vosak i prsten oko očiju, obojene žutom bojom.

Opis


Jaje Falco vespertinus
Mali sokol, proporcionalno i ponašanjem sličan vjetrovci, ali manje širokog krila. Duljina ptice 28-33 cm, duljina krila 23-35 cm, raspon krila 65-77 cm, težina 130-197 g. Kljun je kratak, relativno slab. Mužjak je tamnosive boje (gotovo crn) s ciglastocrvenom donjom stranom trbuha, donjeg dijela repa i "hlača". Ženka je pufna s sivim leđima s poprečnom prugom, krilima i repom, uzdužnim prugama na trbuhu, crnim brkovima. Mlade ptice su smećkaste s bjelkastom donjom stranom u uzdužnim prugama. Šape, vosak i očni prsten su kod ptica crveni ili narančasti, a kod maloljetnika žuti. Nokti su bjelkastosmeđi. Oči su tamno smeđe.

Hrani se gotovo isključivo velikim kukcima - vretencima, kornjašima, skakavcima itd. Povremeno lovi male glodavce i guštere. Od ptica lovi uglavnom vrapce, ali može tjerati i veću pticu, poput goluba. Love danju, suprotno latinskom nazivu vrste "vespertinus" - "večer". Gnijezde se u napuštenim gnijezdima mrtvačkih tijela, ponekad u udubljenjima, nišama ili jazbinama. Kolonije do 100 parova. Dolaze sa zimovanja u svibnju, ranog odlaska (u kolovozu). Uzgajaju se kasno, zbog sezone razmnožavanja skakavaca i drugih velikih insekata. Migriraju, za razliku od većine sokolova, u jatima.

Područje distribucije

Ptica crvenonoga nalazi se u prostranstvima Euroazije i Istočne Europe, na Balkanu. Njihovo se stanište proteže prema zapadu do bazena Vilyui - najdužeg pritoka Lene, prema istoku - do gornjeg toka Lene i obala Bajkalskog jezera. Na ovom ogromnom teritoriju ptice, opisane u članku, gnijezde se i izležu piliće, a odlijeću na zimovanje u južnu Afriku i južnu Aziju. To znači da je ptica crvenonoga ptica selica. Migriraju u velikim jatima. Odlaze u kolovozu, a u domovinu se vraćaju u svibnju.

Što jede muška mačka?

Uglavnom se hrane kukcima, ali također love male kralježnjake, uključujući vodozemce, gmazove i sisavce. Ptice lebde tražeći nakupine insekata. Većina zračnog lova odvija se usred dana, ujutro i kasno poslijepodne ptice sjede na drveću ili dalekovodima, gdje se odmaraju i dobivaju snagu. Zimi u južnoj Africi love u čoporima, a male vjetrelice pridružuju se mačkama s crvenim nogama. Hrana za ptice:

  • termiti,
  • rojevi skakavaca,
  • drugi izvori hrane.

Životni stil

Crvenonoga ptica više voli otvoreni prostor - stepe, šumske stepe, rjeđe - rubove šume ili ureme niskih riječnih dolina. Ovaj se sokol može naći na prostranim proplancima, u močvarnim područjima ili u izgorjelim šumskim predjelima. Također se susreće u kulturnim krajolicima - parkovima, vrtovima, šumarcima. U velikim šumama, crvenonoga ptica, čija je fotografija predstavljena u ovom članku, ne podmiruje se.

Mali sokolovi žive u kolonijama od 80-100 parova, izuzetno je teško susresti se sam. Ptice su vrlo pokretne, iako su u brzini leta inferiorne od ostalih članova obitelji. Često se daje glas - zvučni "kli-kli-kli".

Očekivano trajanje života je 10-12 godina.

Izgled

Dječja mladunčad teži najviše 200 grama, doseže maksimalnu duljinu od 34 cm i ima raspon krila od samo 75 cm. Štoviše, mužjaci ove vrste sokola manji su od ženki. Kljun sokola karakterističan je za pticu grabljivicu - zakvačenu, ali kratku i ne tako snažnu kao braća u obitelji. Prsti se također ne razlikuju po snazi ​​i snazi, kandže su malene.

Poseban je razgovor o perju. Prvo, to nije tako teško kod mužjaka sokola kao, na primjer, kod sokola đirkolana ili sokola peregrina i ima labaviju "strukturu". Drugo, boja ove ptice ne ovisi samo o spolu, već i o dobi. Dakle, mlade muške mačke imaju žute šape. U narančastu (u ženki) i crvenu (u mužjaka) prelaze tek kad ptica postane odrasla osoba. Kljun također s godinama potamni, prelazeći iz sivo-plave u crnu.

Mužjaci ružičaste boje su "odjeveni" svjetlije od ženki. Uglavnom su sivosmeđe, s crnim perjem repa i svijetlo narančastim trbuhom i "hlačama". Ženke su lišene svijetlih "hlača". Njihovo perje je jednolično smeđe s šarenim mrljama na leđima, krilima i repu. Priroda se zabavljala samo malim crnim "antenama" blizu kljuna.

Važno! Podvrstu mužjaka mladunčeta - Amur - odlikuju svjetlije boje perja i prilično bijeli "obrazi".

Životni vijek

U divljini je prosječni životni vijek mužjaka mladunaca ograničen na 12 - 15 godina. U zatočeništvu im se životni vijek povećava na 20, pa čak i 25 godina. Na primjer, u Africi se mačke aktivno pripitomljavaju, postupno stvarajući vlastito jato koje ne odlijeće i pomaže u zaštiti usjeva od malih glodavaca i štetnih insekata. U takvim slučajevima "domaće" mačke bez problema uspiju živjeti 15 i 18 godina.

Hrana

Konjići, kornjaši, skakavci glavna su hrana koju ove grabežljive ptice više vole. Kobchik je također sposoban napadati guštere ili male glodavce (miševe), od ptica koje lovi vrapce i golubove. Ovi predstavnici ptica aktivni su samo danju, s početkom sumraka vraćaju se u svoja gnijezda.

Ptica crvenonoga leti nad stepama, poljima i livadama. Vidjevši plijen na tlu, lebdi nad njim, često mašući krilima, a zatim naglo zaranja i hvata insekta ili guštera. Ako se buba uspjela pomaknuti, tada je ptica sustiže "pješice". Fawn rijetko hvata plijen u letu, a ponaša se poput pravih sokolova.

Te ptice love cijeli dan, istrebljujući velik broj štetnih insekata i glodavaca, što je od velike koristi za nacionalno gospodarstvo.

Reprodukcija

Kobčici ne grade svoja gnijezda, već zauzimaju strance. Prije svega - topovi, vrane, svrake. Ponekad se usude smjestiti u gnijezdo zmaja. Također su prazne šupljine i rupe odabrane kao kućište.

Ptica s crvenim nogama počinje polagati jaja odmah nakon dolaska krajem travnja i početkom svibnja. U jednoj spojci obično se nalazi 3-5 jaja, rjeđe - 8. Jaja su mala, otprilike 37 do 30 mm, imaju oker boju s brojnim tamnim točkicama i čestim prugama hrđavo-smeđe boje.

Jajašca inkubiraju mužjaci i ženke zajedno, redom. Kad je drugi roditelj u gnijezdu, prvi dobiva hranu. Inkubacija traje 28 dana. Pilići se pojavljuju početkom lipnja, nakon mjesec i pol (sredinom srpnja) napuštaju gnijezdo. Ptice - i odrasle i maloljetnice - počinju se pripremati za polazak od drugog tjedna kolovoza. Odleću u jatima, posljednji muški mački napuštaju rodne krajeve u prvoj polovici rujna.

Sada znate kako izgleda crvenonoga ptica, gdje se nalazi, kako se razmnožava i čime se hrani.

Po čemu se mužjak razlikuje od ženke

Nije teško razlikovati mužjaka od ženke, znajući kako izgleda repna kost na fotografiji. Perje mužjaka je tamno-sivo, doseže crno, gotovo crno, dok ima terakotno-crvenkastu boju trbuha, donjeg repa i "hlača". Ženku odlikuje šarenije perje: glavna boja je pufasta, leđa, rep i krila su sivi s poprečnom prugom, na trbuhu su i uzdužne šarene mrlje, a na glavi "antene".

Mladi pilići su smeđi, također imaju uzdužne pruge na bjelkastom trbuhu.

Lokica vitkih rakova - Numenius tenuirostris

Lokica vitkih rakova - Numenius tenuirostris

Izgleda poput uvojaka, ali puno manji, kljun je kraći i ne toliko zakrivljen, na prsima su crne pruge u obliku srca.

Rep je bijel s poprečnim prugama.

Jedna od najrjeđih ptica na svijetu. Posljednjih desetljeća u Maroku zimuje nekoliko desetaka ili stotina ptica, ali mjesta za gniježđenje su nepoznata - očito se radi o velikim tresetištima negdje u stepi zapadnog Sibira ili rezervoarima Transvolge. Glas je poput glasa velike uvojke, ali nešto viši i kraći.

Pin
Send
Share
Send
Send