Ptičje obitelji

Crni zmaj: težak polja ili lopovski grabežljivac?

Pin
Send
Share
Send
Send


Status. 2. kategorija. Mala, raširena vrsta sa sve manjim brojem.

Širenje:

Afrika, Australija, Euroazija od Atlantika do Tihog oceana (1). Naseljava cijelu Moskovsku regiju, ali neravnomjerno. Gniježđenje je uspostavljeno u okruzima Lotoshinsky, Volokolamsky, Klinsky, Sergiev-Posadsky, Yegoryevsky, Voskresensky, Lukhovitsky, Zaraysky i Mozhaisky, a pretpostavlja se i u Dmitrovskom, Domodedovskom, Kolomenskom, Lenjinskom, Odintsovskom i Naro-Fominskom. Ukupno je tijekom proteklog desetljeća vrsta zabilježena u sezoni gniježđenja na 120 točaka u gotovo svim područjima regije (2).

Broj i tendencije njegove promjene

U predgrađima do početka dvadesetog stoljeća. bila je jedna od najbrojnijih ptica grabljivica i činila je otprilike 30-35% njihovog ukupnog broja (3). Početkom dvadesetog stoljeća. broj je počeo opadati, posebno brzo od 1928. godine (4). Do 1960-ih. preživjelo je samo nekoliko, sporadično raspoređenih parova (3).

Od kraja 1960-ih - početka 1970-ih, kao rezultat zabrane pucanja na grabljivice i stvaranja rezervoara i ribogojilišta u regiji, ponovno je postala prilično česta vrsta: 1981. godine 22 gnijezdeća para izbrojena su samo na ribnjaci sa sedam ribogojilišta (5) ...

Novi pad broja zabilježen je 1990-ih. (5-7). Trenutno je broj vrsta i dalje visok u poplavnom području rijeke. Oka u okrugu Lukhovitsky (6), u blizini rezervoara Verkhneruz (okrug Shakhovsky) (8) i masivu močvare Dubnensky (okrug Taldomsky) (9). Danas se u regiji gnijezdi 200-300 parova.

Značajke biologije i ekologije

Gnijezdi se na drveću uz rubove mješovitih šuma velikih stabljika, obično blizu vodnih tijela. Monogamni izgled. U spojci su obično 2-3 jaja, inkubacija traje oko 30 dana, pilići napuštaju gnijezdo oko 6 tjedana nakon izlijeganja. U plijenu prevladavaju polifagi, ribe koje odbacuju otpad, otpad, strvina (3, 10). Hrani se uglavnom na obalama vodnih tijela. Migracijski pogled.

Ograničavajući čimbenici

Nagli porast faktora ometanja i sječa gnijezdećih stabala u blizini vodnih tijela, smanjenje obilja ribe, onečišćenje vodnih tijela, u posljednja dva desetljeća i propadanje krmnih biotopa kao rezultat prestanka sijena na poplavnim livadama i njihovo zarastanje visokim korovom.

Kako izgleda crni zmaj

Zapravo, perje ptice nije u potpunosti crno, već je tamno smeđe. Dužina tijela crnog zmaja je 48-58 centimetara, a masa je od 800 do 1000 grama.

Krila su duga 40-50 centimetara, a u rasponu 145-155 centimetara. Glavni ukras ovih grabežljivaca je njihov prekrasan rep.

Mužjaci i ženke imaju perje iste boje, ali mužjaci su nešto inferiorniji od ženki po veličini. Tijelo je tamno smeđe boje, a gornji dio glave svijetli. Prsa i trbuh lakši su od leđa. Rep je tamno smeđe boje, kljun je žut, a kraj mu je crn. Noge su žute.

Crni zmaj je borac protiv štetnih insekata i glodavaca.

Gdje žive crni zmajevi?

Te ptice žive u Aziji, Europi, Australiji i Africi. Crni zmajevi nalaze se gotovo u cijeloj Europi, a u Aziji žive u Kazahstanu, istočnim regijama Kine, Mongoliji i južnim dijelovima Sibira.

S početkom hladnog vremena, ove ptice odlaze u Indiju, Australiju i Afriku i pridružuju se lokalnim crnim zmajevima.

Kite stil života i prehrana

Te ptice ponekad kradu perad.

Te su ptice također predatori i svejedi. Crni zmajevi hrane se glodavcima, insektima, gmazovima, pa čak i strvinom. Omiljena hrana - pilići drugih ptica. Crni zmajevi također love odrasle ptice ako su manje veličine od njih samih.

Kao stanište, ove ptice biraju mjesta u blizini vodnih tijela, prednost se daje poplavljenim livadama. U blizini moraju biti visoka stabla, posebno kada je riječ o razdoblju gniježđenja. Crni zmajevi glatko lete, lagano savijajući krila.

Crni zmajevi su vrlo korisni za poljoprivredu jer istrebljuju vjeverice i štetne insekte. Ali ljudi imaju negativan stav prema tim grabežljivcima, jer kradu pačiće i kokoši.

Crni zmaj je svejedni grabežljivac.

Kakav je uzgoj potomstva u crnim zmajevima

Te ptice lete na mjesta za gniježđenje iz Južne Azije i Afrike u travnju, kada ponegdje još ima snijega. Crni zmajevi se mogu naći ne samo u šumovitim područjima, već iu blizini naselja. Lete čak i u male gradove.

Crni zmajevi polažu jaja u svoja gnijezda ili u gnijezda koja su napustile druge ptice. Predatori ih opremaju, izoliraju travom, papirom i perjem. Crni zmajevi u pravilu svoja gnijezda uređuju na drveću, ali ih mogu graditi i na stijenama. Gnijezda su 10-15 metara iznad tla. Gnijezda u pravilu ne prelaze 1 metar promjera. Te su veličine vrlo male u odnosu na veličinu same ptice.

Gnijezdo crnog zmaja.

Ženke polažu jaja početkom svibnja. Spojka se, u pravilu, sastoji od 2-4 jaja, ali uglavnom sadrži 2-3 jaja, u rijetkim slučajevima njihov broj doseže 5. Jaja su bijela sa smeđim mrljama i blagim plavičastim cvatom. Jaje je nešto veće od kutije šibica.

Razdoblje inkubacije traje približno 1,5 mjeseci. Ženka se uglavnom bavi inkubacijom, a muškarac je povremeno zamjenjuje. Pilići ostaju u gnijezdu 40-45 dana, nakon čega počinju letjeti. U 2. godini života crni zmajevi postižu spolnu zrelost. Očekivano trajanje života u divljini je 23-25 ​​godina.

Broj

Crni zmajevi su žrtve industrijskog napretka.

Broj stanovnika znatno se smanjio posljednjih godina, dok se najozbiljnija situacija razvila u europskom dijelu Rusije, ali u ostalim regijama broj stanovnika je opao.

Ovo smanjenje objašnjava se upotrebom pesticida u poljoprivrednim djelatnostima. Primjerice, u Kini je u tijelima mrtvih crnih zmajeva pronađen kritični sadržaj žive. Najvjerojatnije živa ulazi u prirodni okoliš kao rezultat kemijske industrije.

Ispada da ljudska civilizacija postupno uništava nekoć veliko stanovništvo i izuzetno je teško ispraviti trenutno stanje.

Ako pronađete pogrešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Poduzete sigurnosne mjere

Vrsta je navedena u Dodatku II. CITES konvenciji. Uvršten u Crvenu knjigu Moskve (2001.). Pod posebnom je zaštitom u Moskovskoj regiji od 1978. (11). U prvom izdanju Crvene knjige Moskovske regije (1998.) uvršten je na popis Dodatka 1. U ovom je izdanju uključen u glavni popis Crvene knjige Moskovske oblasti. Neke se gnijezdilice nalaze na teritorijima rezervata od regionalnog značaja u okruzima Taldomsky, Lotoshinsky, Shakhovsky, Shatursky i Lukhovitsky, kao i u državnom kompleksu Zavidovo.

Preporuke za očuvanje vrste u prirodnim uvjetima

Utvrđivanje novih mjesta koncentriranog gniježđenja vrste s naknadnom organizacijom zaštićenih područja. Pooštravanje borbe protiv ilegalnog odstrela ptica grabljivica.

Preporučena i citirana literatura

Crvena knjiga Moskovske regije 1. Stepanyan, 2003., 2. Baza podataka za program "Ptice Moskve i Moskovske oblasti", 3. Ptušenko, Inozemtsev, 1968, 4. Beljaev, 1938, 5. Miščenko, 1985. 6. Podaci autora eseja, 7 Zubakin, 2001., 8. I.V. Sokolov, pers. komu., 9. Knjiga činjenica rezervata "Zhuravlinnaya Rodina" (ruke.), 10. Dementjev, 1951b, 11. Odluka izvršnih odbora ..., 1978. Sastavio A.L. Miščenko.

Gdje živi crni zmaj

Predstavnici tipskih podvrsta crnog zmaja česti su i brojni u većini Europe, u Aziji se nalaze do Pakistana.

Crnogouhi zmaj živi istočno od Volge, u Sibiru, Indokini do južnih regija Kine.

Na istoku Pakistana, u tropskim šumama Indije i na otoku Šri Lanki, žive mali indijski zmajevi.

Predstavnici druge podvrste, čije se ime u prijevodu prevodi kao "zmaj s vilicama", žive na otoku Sulawesi, u Papui Novoj Gvineji i na istoku Australije.

A peta podvrsta, tajvanski zmaj, živi u kineskoj provinciji Hainan i na otoku Tajvan.

Stanovnici europskog teritorija zimu provode u Africi, tropske podvrste crnog zmaja sjede.

Tijekom svog velikog raspona ptice biraju slične biotope: rijetke šume u blizini izvora vode - rijeke, jezera ili močvare. Na takvim mjestima možete izvrsno fotografirati crnog zmaja i čuti njegov glas: visoki melodični trilovi "yurl-yurrl", a u slučaju alarma i često ponavljani "ki-vi-ki-ki".

Predatori izbjegavaju otvorene krajolike, a ni u gustim šumama ne postoje. No, pored naselja to su poznate ptice, često se crni zmajevi primjećuju u velikim gradovima, gdje grabežljivci imaju od čega profitirati.

Crni zmaj, Republika Altaj, okrug Ulagansky, južno od jezera Teletskoye.

Što jede crni zmaj

Posjedujući slabe noge i kljun, ove ptice pripadaju takozvanim nespecijaliziranim sakupljačima. Stoga su osnova prehrane crnog zmaja razne vrste strvine. Na poplavnim ravnicama rijeke ptice pokupe veliki broj uginule ribe, često posjećuju odlagališta smeća, gradska odlagališta i blizinu klaonica, gdje jedu razni otpad.

Živi plijen prisutan je u prehrani grabežljivaca u manjoj mjeri. Crni zmajevi love male glodavce, ponekad zmije i žabe, u plitkoj vodi skupljaju rakove i mekušce, love crve i insekte te jedu piliće i male ptice.

Tijekom hranjenja, crni zmajevi tolerantni su prema srodnicima; velike koncentracije ptica mogu se vidjeti na gradskim smetlištima, gdje se hrane ili vinu visoko iznad tla. Uznoseći se, grabežljivci drže krila u istoj ravnini s tijelom, dok su "prsti" jasno vidljivi - vrhovi letačkog perja, snažno izraženi, ali ne i rašireni.

Crni zmajevi vinu se često i dugo, ponekad organiziraju prave aeromitinge s saltama i teškim manevriranjem. Njihov račvasti rep pomaže u upravljanju pticama.

U Europi je gustoća naseljenosti grabežljivaca toliko velika da se ponegdje crni zmajevi ne mogu nastaniti na svom području. Tada su ptice prisiljene hraniti se na stranim teritorijima i gnijezditi se u malim skupinama parova bez zemlje.

Reprodukcija

Za razliku od većine ptica grabljivica, crni zmaj se često naseljava u malim kolonijama. Crni zmajevi se gnijezde u šumama, u blizini rijeka i močvara. Jaja se polažu krajem travnja - početkom svibnja. U spojci ima do 4 bijela jaja sa smeđim mrljama. Ženka inkubira jaja nešto više od mjesec dana, a mužjak u ovom trenutku dobiva hranu.

Gnijezda često ukrašavaju zelenim granama drugog drveća, cvijećem, svijetlim krpama ili bocama, vjerojatno kako bi obilježili svoj teritorij i odvratili druge ptice od napada na gnijezdo.

Hrana

Prehrana je izuzetno raznolika: razne vrste životinjske hrane (mali sisavci, ptice, gmazovi, vodozemci, rakovi, insekti). Može se hraniti strvinom i smećem.

Prosječni životni vijek zmaja je 25 godina.

Pin
Send
Share
Send
Send