Ptičje obitelji

Hobi - brzi sokol

Pin
Send
Share
Send
Send


SPOJNIK (Falco subbuteo)

POREDAK FALKONIFORME ILI DNEVNIH PREDATORSKIH PTICA (Falconiformes)

OBITELJ SOKOLA (Falconidae)

Hobi (Falco subbuteo) Je li mali, oštrokrili sokol otprilike veličine Golub.

Na glavi ima tamnu "kacigu" i "brkove", na svijetlim prsima - crne uzdužne pruge. U mladih ptica u perju prevladavaju smećkaste nijanse. Leđa i krila odraslih osoba su sivo-crni, donji dio i "hlače" na šapama svijetlocrvene boje. Let je brz i upravljiv.

Stanište

Čeglok preferira svijetle šume, šumarke, vrtove i druge plantaže drveća, izmjenjujući se s otvorenim prostorima.

Pojava hobija ptica

Hobi je mala ptica grabljivica, duljina tijela ne prelazi 27-35 centimetara. Mužjaci su manji od ženki. Ženke teže oko 220-290 grama, a mužjaci ne dobivaju više od 200-240 grama.

U mužjaka je duljina krila 27 centimetara, a u žena - 30 centimetara. Raspon krila doseže 65-80 centimetara.

Ptice imaju šiljasta krila i rep u obliku klina. Hobi leti brzo i graciozno. Perje je tamno smeđe na vrhu, a trbuh, prsa i vrat su bijeli. Na trbuhu i prsima postoje mnoga šarolika mjesta.

Hobi je rođak sokola.

Donji rep, zajedno s gornjim dijelom nogu, nazvan "hlače", ima jarko crvenu boju. Gornji dio glave ptica je taman, dok pruge tamne boje idu od kljuna do grla, koje izgledaju poput brkova. Ispod su krila i rep svijetli, ali razrijeđeni poprečnim prugama.

Odrasli imaju žute voskove, dok su maloljetnici zelenkasti. Noge su blijedožute. Ptice ove vrste imaju svjetlosne prstenove oko očiju. Stanovnici sjevernih geografskih širina, u usporedbi sa svojim južnim srodnicima, imaju svjetliju boju.

Let hobija je graciozan i lijep.

Ponašanje i prehrana

Omiljeno stanište je rijetka šuma s otvorenim prostorima. Hobiji, koji se gnijezde na sjevernoj i srednjoj geografskoj širini, migratorna su vrsta, s približavanjem hladnog vremena odlaze u južni dio Azije te u Južnu i Srednju Afriku. Ptice koje žive u jugoistočnoj Aziji sjede.

Kukci i male ptice čine prehranu. Hobi lovi samo u zraku, tako da u prehrani ovog pernatog grabežljivca praktički nema glodavaca. Ali noću hobi može uhvatiti šišmiša. Hobi leti vrlo brzo, brzinom nije puno inferiorniji od sokola sagrina.

Ptica hobi je neustrašivi grabežljivac.

Ponekad hobi konj leti iza brzog vlaka, jer se iz vlaka u zrak dižu mnogi insekti koje ptica jede sa zadovoljstvom. Hobi je vrlo hrabra ptica, koja može hrabro napasti većeg pernatog grabežljivca. Ova ptica može napasti osobu ako se osoba previše približi svom gnijezdu.

Ovi mali sokoli imaju vrlo oštar vid, mogu razlikovati insekte na udaljenosti većoj od 200 metara.

Razmnožavanje i očekivano trajanje života

U ovim malim sokolima sezona parenja započinje krajem travnja ili početkom svibnja. Tijekom udvaranja, mužjaci i žene izvode razne piruete u zraku i hrane se jedni druge. Ženke inkubiraju jaja u ne pregustoj šumi. Nedaleko od gnijezda moraju biti livade, polja i rijeka.

Hobi žestoko čuva svoje gnijezdo.

Hobi ne gradi gnijezda sam, već jednostavno zauzima strance koje su napustile druge ptice. Ptice preferiraju gnijezda smještena na velikim nadmorskim visinama u krošnji drveća. Visina gnijezda od tla obično iznosi 10-30 metara. Odatle ptica može jasno vidjeti okolinu.

Svaki par ima svoj teritorij koji je pažljivo čuvan. Udaljenost između gnijezda hobista najčešće prelazi 500 metara.

Hobi je ponosna ptica.

Ženka polaže jaja krajem svibnja ili početkom lipnja. U sjevernim regijama polaganje se događa nešto kasnije - početkom srpnja. U spojci ima od 3 do 6 jaja, najčešće ih ima 3-4. Razmnožavanje traje 4 tjedna. Uglavnom, ženka se bavi inkubacijom, a mužjak joj nosi hranu.

U novorođenih pilića tijelo je prekriveno bijelim paperjem. Uz pojačanu prehranu, pilići se brzo debljaju. Mladi rastu na krilu za mjesec dana, ali još mjesec dana roditelji hrane piliće. U kolovozu mladi rast započinje neovisan život.

Ne približavajte se previše gnijezdu hobija - nije zadovoljan uljezima.

Hobiji ostavljaju mjesta za gniježđenje početkom rujna i odlaze na jug. Ovi mali sokoli imaju životni vijek od 15 do 17 godina u divljini. Dugotrajni su oni članovi obitelji koji žive do 23-25 ​​godina.

Broj

Uzimajući u obzir ogromno stanište, broj stanovnika je otprilike 3 milijuna parova. Hobi nije naveden u Crvenoj knjizi.

Ove ptice praktički nemaju neprijatelja, jer su prebrze i drske. Samo se bolesne ili vrlo stare osobe mogu naći u kandžama grabežljivca. Hobisti imaju neutralan stav prema ljudima.

Općenito, hobi je koristan za divljinu, jer štiti šumu od štetnih insekata.

Ako pronađete pogrešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

REPRODUKCIJA

Ples parova hobista može se promatrati krajem proljeća, popraćen prikazom zračnih akrobatskih izvedbi. U letu mužjak često dariva ženku. Ponekad obje ptice, priljubljene za pandže, navale i prelete 10-ak metara.

Neki hobiji stvaraju parove tijekom zimovanja ili tijekom leta, dok drugi - odmah nakon povratka. Te ptice često stvaraju jake brakove. Par hoko sokolova zauzima napušteno gnijezdo, obično gnijezdo vrana ili gavrana.

Ti se sokoli počinju gnijezditi mjesec dana kasnije od ostalih ptica grabljivica. Ženka polaže jaja u posljednjoj dekadi svibnja. Inkubira jaja oko mjesec dana (28-31 dan). Pilići se izležu krajem lipnja ili početkom srpnja. U to vrijeme mužjak dobiva hranu za mladunce, a ženka utrobu plijena i hrani piliće. Cijela obitelj ostaje na okupu do jeseni.

GDJE RONJENJA

Čegloke možete pronaći u većini sjeverne Euroazije, gdje se nalaze njihova mjesta za gniježđenje. Za zimu se ovi sokoli sele u toplije krajeve. Ptice lete iz Europe u Južnu Afriku. Ptice iz Sibira zimu provode u jugoistočnoj Aziji i Indiji. U Aziji se naseljavaju na nadmorskoj visini do 1000 m nadmorske visine, ali su češći u nizinama. Hobisti mogu živjeti u različitim biotopima, ali više voli šume smještene na granici s velikim otvorenim prostorima. Sjeverne se populacije naseljavaju u blizini močvara i močvara. Ptice koje žive na jugu naseljavaju se u šikarama ili u stepama.

NA ČEMU SE JEDE

Hobiji love male ptice i leteće insekte. U potragu za hranom ova ptica obično ide navečer, kada se druge ptice već vraćaju na svoja mjesta boravka, a velik broj insekata i dalje leti zrakom. Ponekad hobi sokol lovi i šišmiše. Zbog svoje okretnosti spretno hvata i male ptice i velike insekte u letu. Promatrači ptica otkrili su da hobiji jedu i male kopnene životinje. To je iznenađujuća činjenica, jer se dugo vjerovalo da ova ptica lovi samo u zraku. Hobi ima izvanredan vid, male ptice vidi s kilometra, a glodavci se mogu vidjeti s dvjestotinjak metara.

Omiljeni plijen ovih ptica su laste na obali i staji. Hobiji love brzonoge, vrapce, larke, čvorce i wagtails. S ulovljenim plijenom, ptica sjedne na drvo i tamo započinje svoj blagdan. Ulovljene insekte, poput skakavaca, hobi proguta odmah u letu. U Africi su plijen ove ptice, na primjer, leteći termiti i skakavci. U Europi hobi lovi majske bube, bube plivače i zlatice.

LJUDSKA PROMATRANJA

Hoseglok se nastanjuje u blizini ogromnih otvorenih prostora. Začuvši upozoravajuće vapaje gutanja obale ili staje, podignite pogled. Ako imate sreće, možete vidjeti hobi koji progoni jato lastavica. U letu se može razlikovati po vitkoj silueti i dugim polumjesečnim krilima. To su glavne razlike između hobija i većeg sokola peregrina kojem je izgledom vrlo sličan. Još jedna razlika između hobija i sokola peregrina su crvenkastocrvene "hlače", međutim, one se mogu gledati samo izbliza. Sljedeća prepoznatljiva značajka je poseban oblik "brkova" - u hobiju su tanki, u sokola peregrine široki i strše na bokovima.

ZANIMLJIVOSTI, INFORMACIJE.

  • Silueta i boja hobija nalikuju minijaturnom sokolu peregrineu. Međutim, nema poprečne pruge na prsima.
  • Hobi ponekad lovi u vedrim mjesečinama.
  • Hobi nije pogodan za sokolarstvo. Glavni razlog je taj što ne lovi velike ptice poput svojih velikih i jakih rođaka, na primjer sokola-sagrina.
  • Često zbog svoje velike brzine leta i izvanredne spretnosti hobi oduzima plijen (uključujući male glodavce) vjetrovcima, sovama i ostalim pernatim grabežljivcima. Prije su znanstvenici vjerovali da hobiji love samo u zraku, ali to nije slučaj.
  • Neke gnjezdarice koriste se već 30 godina ili više.

Hrana

U brzini leta (do 150 km / h) hobi je inferioran samo sokolu peregrinu. S tim u vezi, jedino ograničenje u lovu je veličina plijena: žrtve obično više nema čvorak... Hobiji, češće od ostalih, posebno nailaze na ptice otvorenih prostora lajkovi, ali s jednakim uspjehom hvata lastavice pa čak i brzi.

Oštar vid omogućuje grabežljivcu da primijeti insekta s velike udaljenosti: vretenca, kornjaša, leptira. Hobiji plijen pogađaju uglavnom u zraku pa mu glodavci slični mišima rijetko privlače pažnju.

Slične vrste

Što se tiče boje i načina života, hobi podsjeća na "starijeg brata" - sokol-potjerac (Falco peregrinus), što je otprilike veličine sive vrane. Sokol peregrin drži rekord u brzini među stanovnicima planeta: više od 300 km / h u napadnom vrhuncu. Sokol sabljar posebno je cijenjen u sokolarstvu. Međutim, njihov ulov i trgovina zabranjeni su u cijelom svijetu. Ova je vrsta uvrštena u Crvenu knjigu Ruske Federacije u drugu kategoriju - vrste, čiji je broj još uvijek relativno velik, ali se katastrofalno smanjuje, što bi im u bliskoj budućnosti moglo dovesti u opasnost od izumiranja (prijelaz na prva kategorija).

Vrste: Falco subbuteo Linnaeus = Uobičajeni hobi

Izgled. Izgleda poput sokola peregrina, ali manjeg (od goluba). Trbuh je bijel, kod mladih ptica crvenkast, s tamnim uzdužnim prugama, podrep i perje gornjeg dijela nogu ("hlače") u odraslih ptica svijetlocrvene su, leđna je strana sivocrna bez poprečnog uzorak. Jasno se vide "brkovi". U mladih ptica vrh je s crvenkastim rubovima perja, dno je s velikim oštrim crnim prugama. Krila su relativno duga i oštra, let je vrlo brz, okretan i graciozan.

Glasni krik "kajak-kajak-kajak", tipičan za sve sokolove. ".

Stanište. Naseljava cijelu šumsku zonu sjeverne hemisfere. Nema ga samo u tundri i na potpuno bez drveća.

Hrana. Uglavnom male ptice, veličine čvorka (čvorci, lajkovi, lastavice, brzaci) i dijelom veliki kukci. Plijen hvata u letu. Povremeno - mali sisavci (miševi, voluharice) i ptice koje sjede na drveću ili na zemlji. Od insekata, hobi najlakše hvata vretence, kao i velike kornjaše i leptire, a ponekad i navečer lovi šišmiše.

Mjesta za gniježđenje. Karakteristično gnijezdište hobija su lagane rijetke šume, posebno stare borove šume i mješovite šume, prošarane otvorenim prostorima - poljima, livadama, dolinama rijeka.

Mjesto gnijezda. Ne gradi svoja gnijezda, već zauzima zgrade vrana, drugih ptica grabljivica i četrdeset. Odabire gnijezda smještena visoko od tla, najčešće na visini od 20-30 m, tako da se pruža slobodan i širok pogled na okolicu.

Značajke zidanja. Spoj od 2-4, rijetko 5-6 jaja oker boje, gusto prekrivene žuto- ili crveno-smeđim mrljama i točkicama, ponekad stapajući se u velika smeđa polja. Veličine jaja: (39-43) x (31-34) mm.

Datumi uzgoja. Dolazi u drugoj polovici travnja - početkom svibnja. Ovipozicija se događa krajem svibnja - početkom lipnja. Trajanje inkubacije je 28 dana. U dobi od mjesec dana pilići napuštaju gnijezdo i počinju se okretati. Polazak se promatra u prvoj polovici rujna.

Širenje. Nalazi se u cijeloj zemlji južno od Arktičkog kruga.

Zimovanje. Vrste selice, zime u Africi i Južnoj Aziji.

Opis Buturlina. Mali sokolovi pronađeni u Rusiji mogu se podijeliti u dvije skupine. Jedan od njih nalikuje pravim sokolovima i đakoljanima po načinu života, prehrani, kretanju, ukočenosti perja, relativno kratkom repu, dugim prstima s dobro razvijenim mesnatim jastučićima. U drugom je perje labavo, kandže su slabije, pokreti su manje snažni. U prvu skupinu spadaju hobi i merlin, u drugu - obična vjetrovka i crvena mladunčad.

Hobi nalikuje smanjenom sokolu peregrineu. Mladi hobiji u prvom perju su obojeni, poput mladih sokolova, samo što su rubovi gornjeg perja ljepši nego crveni. Hobiji za odrasle su gore sivosmeđi, poput sokolova, bijeli dolje, sa širokim smeđim uzdužnim uzorkom u sredini svakog pera i s crvenim perjem repa i golenice. Južnjački su hobiji svjetlije boje od sjevernih. Krila ovog grabežljivca duga su i šiljasta, relativno su duža od križanog sokola. To se vidi iz činjenice da je duljina krila hobija (24,2-27,8 centimetara za mužjake, 26,2-29 centimetara za ženke) tek neznatno inferiorna u odnosu na duljinu krila sokola peregrina, a težina hobija gotovo je tri puta veća manje: muški je Hobi je težak oko 200-230 grama, ženski - oko 220-270 grama.

Hobi je najbrži od sokola; samo mu sokol može biti jednak po brzini. Nije mu teško prestići vlak koji se brzo kreće. Na mnogim mjestima primijećeno je da hobisti vole pratiti vlak kako bi uhvatili male ptice uplašene ovim potonjem. Oštrina vida u potpunosti je u skladu s takvom brzinom leta: hobi vidi velikog vretenca i juri na njega s udaljenosti od 200 ili više metara.

Ova prirodna svojstva grabežljivca određuju i metode napada i prirodu plijena. Hobiji se uglavnom hrane malim pticama, a dijelom velikim kukcima, hvatajući oboje u letu na isti način kao lutajući sokolovi. Mali sisavci (miševi, voluharice) i ptice koje sjede na drveću ili na zemlji padaju u šape hobija samo slučajno. Njegov su plijen češće ptice veličine čvorka. Žarobi, pa čak i najbrže europske male ptice, lastavice i brzine, jako pate od hobija. Od insekata, hobi najlakše hvata vretence, zatim velike kornjaše i leptire, a ponekad i navečer lovi šišmiše.

Hobiji žive na različitim lokalitetima i na ogromnom teritoriju: ima ga u cijeloj Europi, u Aziji - južno od Himalaje i Kine - te u sjevernoj Africi. Nema ga samo u tundri i na potpuno bez drveća. To se objašnjava činjenicom da uzgaja piliće samo na drveću.

U proljeće, u srednjoj zoni europskog dijela Rusije, hobist se pojavljuje kasno i počinje se gnijezditi kad su sve male ptice na mjestu: tako će buduće leglo dobiti dovoljno hrane. Polaganje započinje tek krajem svibnja, inkubacija traje dvadeset i osam dana. Spoj hobista sastoji se od 3-4 šarena jaja (prosječne dimenzije 3,2 x 4,2 centimetra). Inkubira samo ženka, oba roditelja hrane se isto kao i kod ostalih sokola, ali dok su pilići mali, samo ženka razbija plijen i zatvara mlade.Hranjenje legla zahtijeva puno truda roditelja: potrebno je dvanaest do trinaest sati dnevno, a broj hranjenja je u prosjeku deset do dvanaest dnevno.

Sredinom kolovoza mladi napuštaju gnijezdo. Ubrzo nakon toga započinje polazak, tako da cjelokupni boravak hobista kod nas traje samo tri i pol do četiri mjeseca. Hobi hibernira u Africi i Južnoj Aziji.

ZNAČAJKE ZNAČAJKE

Perje: gornji dio tijela je sivo-crn, donji je oker, s tamnim mrljama. Grlo i obrazi su obično bijeli. Glava i brkovi su crni. Perje na nogama i donjoj strani repa su crvenkastosmeđe. Ženka je veća od mužjaka, ali jedinke oba spola imaju istu boju.

Let: ptica se polako vinu na nebu i izvodi akrobatske vratolomije. Krila hobija su duga, tanka, u obliku srpa, a rep kratak.

Noge: izuzetno trajna žuta boja. Veći dio plijena koji hobist uhvati u hodu.

Nošenje: ženka snese 2-4 (obično 3) crveno-smeđa, pjegava jaja. Inkubacija traje oko mjesec dana.


- Hobi se gnijezdi
- Zimovanje

GDJE RONJENJA

Hobiji se gnijezde u većini Europe, sjeverne Azije i sjeverne Afrike. Zime u Južnoj Africi, Indiji i jugoistočnoj Aziji. Živi u srednjoj Europi od travnja do listopada.

ZAŠTITA I OČUVANJE

U 19. stoljeću veličina europskog stanovništva znatno je opala. Danas je u mnogim zemljama hobi pod zaštitom.

Pin
Send
Share
Send
Send