Ptičje obitelji

Ptice kontinenata, rijeke, jezera, mora i obale

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Što se tiče crno-bijelog olujni ljubimac, žabokrečine, čigre i skuteri, odmah su uz buku poletjeli, čim sam se pojavio u daljini.

Sinonimi za "olujni burad"

  • čigra
  • sifonofor
  • mlakonja
  • pastirica
  • arheopteriksa
  • (više sinonima.)

Karta riječi i izraza ruskog jezika

Internetski tezaurus s mogućnošću pretraživanja asocijacija, sinonima, kontekstualnih poveznica i primjera rečenica za riječi i izraze ruskog jezika.

Referentne informacije o deklinaciji imenica i pridjeva, konjugaciji glagola, kao i morfemskoj strukturi riječi.

Stranica je opremljena moćnom tražilicom s podrškom za rusku morfologiju.

Priroda:

Siva dizalica. Ptica 2020. u Rusiji

Oglašavanje:

Obitelj Stormace (Hydrobatidae)

Obitelj olujnih buradi uključuje najmanje predstavnike reda. Veličina olujnih buradi ne prelazi veličinu kosina, neke su vrste velike poput lastavice. Njihove su nosne cijevi stopljene u jednu i odvojene unutar njih uzdužnim septumom. Te se male ptice na mjestima gdje ima puno hrane odmah susreću u velikim jatima. Krila olujnih buradi su izdužena, uperena prema vrhovima, ali s uobičajenim brojem sekundarnih letačkih pera za sve ptice - do 13. Ptice imaju izdužene rebraste noge, zaobljeni ili račvasti rep i kukasti kljun zakrivljen prema dolje. Boja je često jednobojna - siva ili crna, neke imaju bijeli podrep ili gornji rep.

Olujni burad leti nisko iznad vode, ali ne klizeći, već lepršavi lepršavi let. Često se hrane muhom, mižući šapama u vodi i izvlačeći hranu iz nje. Ponekad sjede na vodi i hrane se na površini. Hrane se zooplanktonom, sitnom ribom. Na mjestima ribolova troše njegov otpad.

Olujni burad su rašireni, od Arktika do Antarktika. Gnijezde se na malim otocima. U obitelji ima 20 vrsta, od kojih se 3 vrste gnijezde u Rusiji, a 2 vrste ulijeću u naše vode.

Sjeverni olujni burad (Oceanodroma leucorrhoa) nastanjuje sjeverni Tihi i Atlantski ocean. Na migracijama se može naći i u tropskim krajevima. U Rusiji se gnijezdi na Kurilskim otocima i na Mednom. Duljina krila mu je 140-160 mm, a masa oko 40 g. Boja perja je uglavnom tamno smeđa, baza repa bijela, rep račvast.

Na Kurilima se gnijezdi oko 350 tisuća sjevernih olujnih buradi, a cjelokupna svjetska populacija procjenjuje se na 10 milijuna jedinki.

Sjenica sjeverne oluje gnijezdi se u jazbinama dugim do 1 m koje mužjaci kopaju. Povremeno se gnijezdi u stijenama. Oba roditelja inkubiraju jedno jaje, zamjenjujući jedno drugo nakon 3-4 dana. Trajanje inkubacije je 42-50 dana. Prva 3-4 dana života pilića zagrijava jedan od roditelja. Puhovna je pilić vrlo bespomoćna i obično leži ispruženih nogu i kljuna na zemlji. Ako je pilić uznemiren, može stajati na nogama, ali još uvijek ne može hodati. Potrebno je oko 70 dana da mlada ptica odraste i počne letjeti.

Glas sjeverne olujne buradice nalikuje kratkom cvrkutu lastavica. Tijekom razdoblja gniježđenja noćna je ptica, ostatak je aktivna danju i noću.

Sivi olujni burad (O. furcata) razlikuje se od ostalih olujnih buradi pronađenih u Rusiji po svijetlosivoj boji i nešto većoj veličini. Gnijezdi se na Kurilskim, Zapovjedničkim i Aleutskim otocima, na nekim otocima u Ohotskom moru i duž zapadne obale Sjeverne Amerike do države Washington. Po prirodi gniježđenja, općenito je sličan sjevernom olujnom kamenu, ali u migracijama se drži otvorenijih i dubljih dijelova oceana.

Iznad mora olujni burad obično ostaju usamljeni, ali noću u velikom broju hrle na svjetlost brodova.

Brojni u sjevernom Atlantiku ljeti Wilsonov olujni burad (Oceanites oceanicus), obično slijedeći brodove. Za zimu migrira na jug, gdje se gnijezdi u antarktičkim vodama.

Jedina vrsta roda Pelagodroma - bjeloglavi olujni petrel (P. marina) - ima bijelu glavu i bijeli trbuh. Gnijezdi na otocima u blizini Australije, Tasmanije, Novog Zelanda i Subantarktika. Luta Indijskim oceanom.

Bijeli trbuh olujni burad (Fregetta tropica), poput bijeloglavog, ima bijeli trbuh, ali glava mu je tamna. Gnijezdi na nekoliko otoka u južnom Tihom i Atlantskom oceanu.

Pin
Send
Share
Send
Send