Ptičje obitelji

Indijski kormoran

Pin
Send
Share
Send
Send


Indijski kormoran

S duljinom od približno 63 cm i maksimalnom težinom od 790 g, indijski kormoran jedan je od najmanjih predstavnika kormorana. Koža na grlu ove vrste je tamnožute boje, može biti i maslinastozelena. Leđa i krila su brončano-smeđe boje, trbuh je tamniji, gotovo crn. Izvan razdoblja gniježđenja, vrsta ima smećkasto perje. Grlo većine pojedinaca je bijelo. Šarenica očiju je svijetlozelena. Nema spolnog dimorfizma; perje mladih ptica, do gotovo bijelog trbuha, jako je smeđe.

1. Distribucija

Indijski kormoran čest je u Pakistanu, Indiji, Šri Lanki i na poluotoku Indokina, gdje nastanjuju obalu kao i druge vrste kopnenih voda. Istodobno, vrsta se vrlo lako prilagođava, ne naseljava samo planinska jezera i rijeke Himalaje.

2. Razmnožavanje

Ne postoji jedno razdoblje gniježđenja, ovisno o području, monsunu i dostupnosti hrane, gniježđenje započinje u različito vrijeme. Najviše se događa u drugoj polovici godine između kolovoza i prosinca. Vrsta se gnijezdi u kolonijama, u pravilu, zajedno s čapljama, žličnjacima, ostalim kormoranima i raznim drugim pticama. Gnijezdo se gradi od malih grančica i suhe trave, po mogućnosti na granama neposredno iznad vode. U spojci se nalazi od 3 do 6 jajašaca, iz kojih se isprva pojavljuju potpuno goli pilići, koji potom razviju tamnosmeđi puh.

3. Prehrana

Riba je glavna hrana indijskog kormorana. Kao i svi kormorani, vrsta dobro roni i dobiva hranu, lovi i hvata ribu pod vodom. Ptice često love u skupinama, a nekoliko jedinki zaredom pliva u vodi, tjerajući tako plijen ispred sebe.

Pin
Send
Share
Send
Send