Ptičje obitelji

Amurski predilica (Ixobrychus eurythmus)

Pin
Send
Share
Send
Send


Kineski predilica - Ixobrychus sinensis

Leđa su smeđe-siva, glava crvenkasta s tamnom kapom, krila žućkasta s crnim vrhovima. Noge ružičaste boje, smeđi kljun, crne mrlje sa strane. Let je prilično brz.

Gnijezdi u močvarnim nizinama južnog Sahalina, Južnih Kurila i, možda, Južnog Primorja.

U Primorju leti kineski smeđi vrh - Ixobrychus cinnamoraeus, sličan vrhu Amura, ali boja je kontrastnija, vrh je smeđi, dno crveno, krila su u potpunosti kestena. U nekim se publikacijama naziva "buffy top".

Kineska vrtača (Ixobrychus sinensis)

Izgled. Najdulji račun i najmanji predstavnik vrhova. Perje leđa je sivosmeđe, donji dio tijela je puf s crvenim cvatom, rep, vrhovi krila, gornji dio glave i mrlje na prsima su crni. Kljun je sav smeđ, noge su ružičaste.

Životni stil. Kineski vrtić je izuzetno rijetka ptica, biologija uopće nije proučavana. Smješta se na močvarne ravnice obrasle grmljem, selice.

Gležanj odvajanja. Obitelj čaplji. Kineska vrtača.

Čaplja (Ardeola ralloides)

Izgled: Glava, vrat, prsa i leđa su žuti, na leđima je ružičasta nijansa. Krila, trbuh i rep su bijeli. Kljun je plav, noge žute. Zimi je gornji dio tijela smeđe boje.
Veličina: Veći od vrane.

Značajke: Od egipatske čaplje razlikuje se manjom veličinom, prevladavanjem žute boje u perjanici vrha i plavim kljunom.

Navike: Let je spor, s povremenim zakrilcima krila, ali graciozne i lagane ptice lete ili nisko iznad zemlje u neuređenom jatu, ili bolje rečeno, poredane pod kutom ili u kosoj liniji. U letu se čini da pozornost privlače bijela, tupa i široka krila. Povjerenje i šutnja. Uzgaja se u kolonijama drugih ptica. Izvan kolonija drži se sam ili u malim raštrkanim skupinama.
Priroda boravka: Migrant.

Hrana: Hrani se velikim insektima, žabama.
Uzgajalište: Močvarne ravnice obično su uz doline i riječne delte.
Položaj utičnice i njen opis: Na drveću, na naborima trske.
Vrijeme polaganja jaja: svibanj
Boja i veličina jaja: Zelenkasto plava, 4x3 cm.

Čaplja bijeloga krila (Ardeola bacchus)

Izgled: Glava i vrat su crveni, leđa i mrlje na bokovima prsa su crni, ostatak perja je bijel. Kljun je žut, noge su blijedo narančaste. Zimi su glava, vrat i leđa tamno smeđe boje, ostatak perja je bijel s prugama na prsima.
Veličina: Veći od vrane.

Značajke: Od ostalih malih čaplji razlikuje se po svojoj karakterističnoj boji.

Navike: Gnijezdi u kolonijama, ponekad s drugim čapljama.
Priroda boravka: Migrant.

Hrana: Razni mekušci.
Uzgajalište: Močvarne ravnice.
Položaj utičnice i njen opis: Na drveću.

Obična noćna čaplja (Nycticorax nycticorax)

Izgled: Mala čaplja s velikom glavom, relativno kratkim nogama i kljunom. Vrh glave i leđa su crni, krila su siva, donja strana tijela je bijela. U proljeće se na potiljku nalazi grb od dva ili četiri izdužena bijela pera. Kljun je crn, noge su ružičaste ili žute, oči crvene. Mladi su smeđi s prugama.
Veličina: Težina = 0,55-0,65kg. Veći od vrane.

Značajke: Čaplja se od svih čaplji razlikuje po svojoj karakterističnoj boji.

Navike: Noćna ptica dan obično provodi sjedeći nepomično na drveću u blizini vode. Let je polagan, lagan i uglađen, noćna čaplja brzo polijeće, gotovo okomito. Hrani se, lutajući plitkom vodom ili vrebajući plijen, stojeći nepomično u vodi. Pomalo oprezno, prilično glasno. Uzgaja se u kolonijama zajedno s drugim vrstama čaplji, kormorana, sjajnog ibisa. Izvan mjesta za gniježđenje zadržava se u jatima.
Priroda boravka: Migrant.

Hrana: Uglavnom ribe i žabe, rjeđe veliki insekti.
Uzgajalište: Močvarna nizina s područjima drvenaste vegetacije.
Položaj utičnice i njen opis: Na drveću, rjeđe u trsnim krevetima, nedaleko od vode. Gnijezdo uobičajene građevine za čaplje, ali nešto veće i grublje, smješteno je u srednjim slojevima drveća.
Vrijeme polaganja jaja: od travnja
Boja i veličina jaja: Svijetlo plavkast, 5x3,5 cm.

Zelena čaplja (Butorides striatus)

Izgled: Mala čaplja s relativno kratkim nogama i dugim kljunom. Na glavi je mali grb. Boja je gore crno-zelena, odozdo zadimljena. Kljun je crn, noge su maslinaste. Mladi su dosadniji, s prugama na prsima.
Veličina: Težina = 0,27-0,35kg. Veći od vrane.

Značajke: Zelena čaplja razlikuje se od ostalih malih čaplji po svojoj karakterističnoj boji.

Navike: Let je brz, s čestim mahanjem krila, obično se ptica ne uzdiže iznad drveća. Čini se da je vrat prilično dugačak u letu. Hrani se uz obale kanala koji brzo teče, stoji na pješčanom brežuljku, uhvaćenom ili ispranom korijenju stabla i hvata plijen u vodi. U slučaju opasnosti, smrzne se, ispruživši vrat, zatim preleti kratku udaljenost i ponovno sjedne, obično na donje grane stabla. Pomalo oprezan, prilično glasan. Ženka koja inkubira omogućava osobi da se približi. Pasmine u odvojenim parovima.
Priroda boravka: Migrant.

Tekst znanstvenog rada "Novi podaci o gniježđenju kineske predionice Ixobrychus sinensis na Primorskom teritoriju"

Ruski ornitološki časopis 2016., svezak 25., br. 1325: 3033-3038

Novi podaci o gniježđenju kineske predionice Ixobrychus sinensis na Primorskom teritoriju

Yu.N.Glushchenko, V.N.Sotnikov, A.V.Vyalkov, S.F.Akulinkin, D.V.Korobov

Jurij Nikolajevič Gluščenko. Dalekoistočno federalno sveučilište, Pedagoška škola, sv. Nekrasov, 35 godina, Ussuriysk, 692500, Rusija. Dalekoistočni morski rezervat biosfere FEB RAS, sv. Palchevsky, 17, Vladivostok, 690041, Rusija. E-pošta: [email protected]

Vladimir Nestorovič Sotnikov. Gradski zoološki muzej Kirov, sv. Lenjin, 179, Kirov, 610007, Rusija. E-mail: [email protected]

Andrey Vitalievich Vyalkov. Amuro-Ussuriysky centar za biološku raznolikost ptica,

Vladivostok, 690022. Rusija. E-pošta: [email protected]

Sergej Fedorovič Akulinkin. Regionalni zavičajni muzej Darovo,

sv. Sovetskaya, 35 godina, smt. Darovskoy, regija Kirov, 612140, Rusija. E-pošta: [email protected]

Dmitrij Vjačeslavovič Korobov. Dalekoistočni morski rezervat biosfere FEB RAS,

sv. Palchevsky, 17, Vladivostok, 690041, Rusija. E-pošta: [email protected]

Primljeno 5. kolovoza 2016

Prvi podaci koji sugeriraju gniježđenje kineske vrtiće Ixobrychus sinensis (JFGmelin, 1789) na Primorskom teritoriju prikupljeni su 26. i 30. srpnja 2000. u blizini obale zaljeva Ussuri, gdje je nađen mužjak, koji je, sudeći prema njegovom ponašanju , držani u području gniježđenja i hranili piliće (Nechaev 2003). Međutim, prva dva gnijezda pronađena su na jednom od jezera smještenih u predgrađu Vladivostoka (u blizini sela Uglovoe) tek 2008. godine, tj. otprilike 130 godina nakon prvog pronalaska ove vrste u Primorju, koji se dogodio na otoku Askold 27. svibnja 1879. (Taczanowski 18911893). Ptice su počele graditi gornja gnijezda 5. i 27. lipnja, gradnja gnijezda trajala je oko 3 dana, ženke su počele odlagati jaja sutradan nakon završetka gradnje, pune su klade sadržavale 5 i 7 jaja, inkubacija je trajala 18 dana, a razdoblje gniježđenja pilića trajalo je 15-16 dana (Gamova i sur. 2011, Nazarov i sur. 2011). Oba su ova gnijezda bila izgrađena u gustim šikarama trske Phragmites communis, nalazila su se na visini od 33 i 88 cm iznad vode i na udaljenosti od 15 m jedno od drugog (Nazarov i sur. 2011). Posebna pretraživanja provedena u sljedećih 7 godina (uključujući zaključno s 2015. godinom) pokazala su da se kineska vrtača tijekom tih godina nije gnijezdila na ovom jezeru (podaci O. A. Burkovsky).

Na drugom jezeru, smještenom unutar grada Vladivostoka u podnožju prevlake poluotoka koji razdvaja uvale Sobol i Pa-trokl (ovo je otprilike 30 km od mjesta gdje su pronađena prva dva gnijezda), jedan par kineskih vrhova uspješno ugniježđeno 2015,

što je utvrđeno i ponašanjem odraslih ptica i susretom već izraslog gnijezda s ostacima puha na glavi (Nazarov 2015).

Sl. 1. Gnijezda kineskog vrtišta Ixobrychus sinensis, otkrivena u predgrađu Vladivostoka 2008. godine. Foto D.V.Korobov.

2016. godine u obalnim regijama juga Primorskog teritorija uspjeli smo pronaći još tri gnijezda kineske vrtiće. Prvi od njih pronađen je 22. lipnja u istoj močvari gdje su se vrhovi gnijezdili 2008. godine. Nalazio se u preostalom neizgorjelom pojasu prošlogodišnje trske, dugom oko 20 m i širokom 3-5 m. Kao i na ovom području i ranije, sagrađen je na trsnom naboru i sadržavao je 6 jako izleženih jaja. Gnijezdo je bilo struktura šaša i trske promjera 26 cm i debljine 9 cm. Donji rub ovog gnijezda nalazio se 10 cm iznad vode. Veličine jaja, mm: 30,7x24,9, 31,5x25,2, 31,0x25,4, 31,3x25,1, 30,6x25,4, 31,7x25,4. Pri ponovljenom posjetu gnijezdu 26. lipnja pokazalo se da je uništeno.

Još su dva gnijezda pronađena u srpnju 2016. godine na jezeru smještenom u selu Khasan. U jednom od njih, pregledanom 9. srpnja, bilo je 5 pilića u dobi od 1-2 do 6-7 dana. Gnijezdo se nalazilo na obalnom "otočiću" euroazijske zlatice Sputum sp., Cattail ThurHa sp. i trska ZYgriv sp. a bio je raspoređen u nakupinu trske. Slomljene stabljike trske služile su kao osnova gnijezda, a pladanj je bio obložen suhim stabljikama i lišćem mačjeg repa. Donji rub zgrade gnijezda bio je 5 cm iznad vode jezera, čija je dubina na ovom mjestu bila oko 75 cm. Promjer gnijezda bio je 19 cm, a njegova debljina 14 cm. Slabo izraženi pladanj imao je promjera 10 cm i dubine 2 cm. Iznad gnijezda nalazila se mala dvorana od trske, na kojoj su se vjerojatno mogle odmarati odrasle ptice, a u krugu od 15 m bila su još tri takva nabora koje su ptice napravile u vršni dijelovi nakupina trske.

Sl. 2. Gnijezdo kineskog vrtišta Ixobrychus sinensis, otkriveno u predgrađu Vladivostoka 22. lipnja 2016. Foto A.V.Vyalkov.

Sl. 3. Gnijezdo kineskog vrtišta Ixobrychus sinensis, otkriveno u blizini sela Khasan 9. srpnja 2016. Foto Yu.N. Glushchenko.

Još jedno gnijezdo nalazilo se otprilike 200 m od prethodnog i pregledali smo ga 10. srpnja. Sadržavalo je 5 neinkubiranih i slabo inkubiranih jajašca dimenzija, mm: 33,1x24,1, 30,7x23,5, 33,0x24,2, 33,6x22,4, 32,2x24,3. Njihova je težina bila 10,1, 8,8, 10,1, 10,4 i 9,8 g. Podnožje gnijezda bila je šaška dvorana, koja

bio je prošaran peteljkama i lišćem mačjeg repa i četiri tanke stabljike trske.

Sl. 4. Gnijezdo kineskog vrtišta Ixobrychus sinensis, otkriveno u blizini sela Khasan 10. srpnja 2016. Foto VN Sotnikov.

Gnijezdo je bilo smješteno u nakupini mačjeg repa i rijetke trske, 1 m od otvorenog područja poplavljenog šaša. Donji rub zgrade gnijezda bio je 42 cm iznad vodene površine jezera, čija je dubina na ovom mjestu bila oko 80 cm. Promjer gnijezda bio je 1518 cm, a njegova debljina oko 11 cm. Slabo izražen ladica je imala promjer 10-11 cm i dubinu 2 cm.

Pronađena gnijezda ukazuju da trenutno gniježđenje kineske vrtiće na Primorskom teritoriju nije slučajna pojava, ali je više ili manje redovito. Treba napomenuti da se vrhovi ne mogu gnijezditi na istim jezerima svake godine, što ovisi o stupnju njihova zalijevanja u različitim godinama. To se potvrđuje ne samo za okolicu Vladivostoka (Nazarov i sur. 2011, Nazarov 2015), već i za okolicu Khasana, budući da je jezero na kojem su se 2016. gnijezdili detaljno ispitano prethodnog ljeta i kineske vrhove. nisu pronađene ...

Istodobno, za razliku od vrha Amura, koji je prilično čest na Primorskom teritoriju, vrhovi Amura, kineski vrh se ne gnijezdi na tlu ili na humcima među mekim peteljkama, već

uzima poplavljena područja krutih trava. Uz to, dobar dijagnostički znak kineskog vrtilja nije crnkast, kao kod amurskog vrtilja, već svijetlocrvena boja pilića prema dolje, podsjeća na donju obojenost pilića uobičajene vrtiljke Ixobrychus minutus ili gorčina Botaurus stellaris. Boja jaja različitih vrsta vrhova vrlo se različito razlikuje, pa ne može poslužiti kao pouzdano svojstvo vrste, ali veličina jaja kineskog vrtilja mnogo je manja od amurske ili uobičajene. Konkretno, prema našim podacima, u prosjeku (n = 11) su 31,8x24,5 mm, dok su jajašca Amur-a (n = 71) velika 33,9x26,3 mm.

U zaključku napominjemo da su 2016. godine na otocima zaljeva Petra Velikog identificirana dva slučaja smrti kineske vrtiće. Dakle, 16. lipnja na otoku Furugelm primijetili smo kako je jednu od tih ptica uhvatila i ubila istočna crna vrana Corvus (corone) orientalis, a dan ranije na istom otoku pronašli smo perje i glavu Kineza predenje u hrani sokola-sokola Falco peregrinus. Prema literaturi (Nazarov, Trukhin 1985), amurski vrhovi zabilježeni su tri puta kao prehrambeni predmeti za sokola peregrina na otocima zaljeva Petra Velikog. Perje muškog i ženskog amurskog vrha pronašli smo 20. lipnja 2016. godine na području gnijezda sokolca na otoku De Livrona. Ako je za istočnu crnu vranu, koja nikako nije specijalizirani ornitofag, hvatanje određenih vrsta vrhova slučajno, onda sokol peregrin, koji je sada naselio mnoge otoke zaljeva, može nanijeti određenu štetu obalnoj gnijezdećoj skupini takve vrlo rijetke vrste kao što je kineski vrtiljak. Treba napomenuti da otoci zaljeva Petra Velikog iz nekog razloga jasno privlače ovu vrstu, posebno su se ovdje dogodila prva tri susreta kineskih vrhova u Primorju (Taczanowski 1891-1893, Labzyuk i sur. 1971).

Gamova T.V., Surmach S.G., Burkovsky O.A. 2011. Prvi dokazi o gniježđenju kineske predionice Ixobrychus sinensis na jugu Dalekog istoka // Rus. ornitol. zhurn. 20 (676): 1487-1496. Labzyuk V.I., Nazarov Yu.N., Nechaev V.A. 1971. Ptice s otoka u sjeverozapadnom dijelu zaljeva Petra Velikog // Istraživanje ptica na jugu Dalekog istoka. Vladivostok: 52-78.

M.N.Nazarov 2015. Novi slučaj gniježđenja kineske predionice Ixobrychus sinensis u

Primorski teritorij // Rus. ornitol. zhurn. 24 (1231): 4663-4665. Nazarov Yu.N., Gamova T.V., Surmach S.G., Burkovsky O.A. 2011. Kineska vrtača Ixobrychus sinensis (J.F. Gmelin, 1789.) // Ptice Rusije i susjednih regija: poput pelikana, lišća, poput flaminga. M.: 189-197. Nazarov Yu.N., Trukhin A.M. 1985. O biologiji sokola i sove orao na otocima zaljeva Petra Velikog (Južno Primorje) // Rijetke i ugrožene ptice Dalekog istoka. Vladivostok: 70-76.

Nechaev V.A. 2003. Nove informacije o pticama Južnog Primorja // Rus. ornitol. zhurn. 12 (210): 86-89.

Taczanowski L. 1891-1893. Faune ornitologique de la Siberie orientale // Memoirs Academie des Sciences de St. Petersbourg 7, 39: 1-1278.

Ruski ornitološki časopis 2016., svezak 25., br. 1325: 3038-3039

Novo otkriće pepela drongo Dicrurus leucocephalus u Rusiji

Elena Aleksandrovna Volkovskaja-Kurdjukova. Crvena zastava, 101-156, Vladivostok, Primorski kraj, 690014, Rusija. E-pošta: [email protected]

Primljeno 1. kolovoza 2016

Jasen drongo Dicrurus leucocephalus Vieillot, 1817. jedna je od tri vrste ptica iz porodice Drongo Dicruridae, rasprostranjenih uglavnom u niskim geografskim širinama Starog svijeta, čiji su letovi zabilježeni u Rusiji. Unesena je u ptičju faunu Rusije nedavno na temelju jednog sastanka 7. lipnja 2011. u blizini južne obale jezera Khanka (Luzanova Sopka) (Glushchenko, Korobov 2012). Kao i dvije druge vrste dronga pronađene u Rusiji - crni Dicrurus macrocercus i lirebird D. hottentottus, područje gniježđenja jasenovog dronga proteže se relativno daleko na sjever, dosežući obalu Bohajskog zaljeva žutog mora, što može objasniti njegov dolazak u naše geografske širine.

Poslijepodne 3. srpnja 2016. oko 12.30 sati po lijepom sunčanom vremenu, mi (ja, moji roditelji i moje dijete) imali smo sreću promatrati pepeljasti drongo iz dvorišta kuće na rubu sela Mikhailovka ( Mihajlovski okrug Primorskog teritorija). Isprva su se iz trake drvenaste vegetacije uz rijeku Bakarasyevka začuli prilično glasni alarmantni pokliči nepoznate ptice - oštri brušeni zvukovi koji podsjećaju na glasne reakcije uznemirenog srajka. Nastavljajući vrištati u uzbuni, ptica je ubrzo izletjela ravno s drveća

na nas, uslijed čega je to bilo moguće dobro vidjeti iz bliskih utrka *

stoji i identificiran je kao jasenov drongo.

Promatrana jedinka jasenovog dronga imala je svijetlosivu opću boju karakterističnu za podvrstu D. l. leucogenis (Walden, 1870.), nastanjujući sjeveroistočni dio područja vrsta. Međutim, za razliku od

* Snimke glasovnih reakcija Dicrurus leucocepNalus dostupne su na http://xeno-canto.org

3038 Rus. ornitol. zhurn. 2016. Svezak 25. Ekspresno izdanje br. 1325

Pin
Send
Share
Send
Send