Ptičje obitelji

Crvenokosa bjelica / Phylloscopus castaniceps

Pin
Send
Share
Send
Send


Kupite ovu sliku za samo $1 s našim fleksibilnim planom Get

YouTube video

U Brateevu i Maryinu ove se ptice nalaze na praznim mjestima u kasno proljeće i jesen. Posljednji su odletjeli. Lete, kažu, jako daleko, negdje u Sredozemnom moru.

Kada lete, ponekad sjednu da se odmore. Ali ne sjede dugo, sat i pol. Ni u Maryinu ni u Brateevu nismo vidjeli njihova mjesta za gniježđenje posljednjih godina.

80-ih godina promatrači ptica promatrali su nekoliko obitelji ovih putujućih ptica na teritoriju LPF-a, gdje je sada Maryino. Neki su čak bili i prstenovani. Gdje se nalaze rezultati ovih studija, nepoznato je.

U proljeće, ljeto i jesen, chiffchaff se godišnje vidi na pustarama Chaginsky, na početku jaruge Plintovsky, kao i iza ulice. Gornja polja na početku park šume Kuzminsky.

Podred: Pjevanje passerina

Mala šumska ptica.Drži se u krošnjama smrekove šume. Zviždi tiho i kratko. U rujnu lete u Afriku.

Od 2006. godine neki su autori razlikovali dva roda, Phylloscopus i Seicercus, u zasebnu obitelj Phylloscopidae sa zeleno-smeđim vrhom i bjelkastim dnom.

Ovo je treća rapa široko rasprostranjena u Europi i europskom dijelu Rusije. Europska podvrsta nalazi se ljeti od Bijelog mora do Krima i Kavkaza, ali na Uralu je postupno zamjenjuje druga - sibirska (sibirska pjegavica), raspoređena po šumskom pojasu Sibira do rijeke Kolime. U Srednjoj Aziji, Altaju i na Kavkazu žive i druge podvrste iste vrste, koje se razlikuju u nijansama perja gornje strane tijela, letačkom i repnom perju, kao i načinu života u vezi s lokalnim uvjetima.

Šikarac je karakterističan stanovnik crnogorične šume, uglavnom šuma smreke. Samo u pojasu listopadnih šuma, pa čak i južnije, ima ga čak i u malim šumama, na šumskim močvarama (na primjer, u Bjelorusiji) ili u vrtovima i šumarcima.

Preferira rubove šuma, koji se nalaze u vrtovima i parkovima, rjeđe u grmlju.

Izgleda poput vrbove vrpce, ali u perju nema zelenih tonova, trbuh je blago smećkast, noge su gotovo uvijek tamne. Najčešće se čuva u krošnjama visokog drveća.

Mali zdepast, tamnoputa boja, kratkog repa i zaobljenih krila. Duljina tijela 10-12 cm, težina mužjaka 7-8 g, težina ženki 6-7 g. U uzgojnom perju ima sivkasto-smeđi vrh, u zapadnom dijelu rasprostranjenja s malim cvatom masline. Dno je bjelkasto, ponekad sa žućkastosmeđim nijansom na grlu i sa strane.

Na obrvi je nejasna kratka bjelkasta pruga. U jesen perje postaje još tamnije, žućkasta nijansa na bokovima praktički nestaje (u sibirske podvrste P. tristis uopće nije izražena). Prilično dugo potpuno prosipanje odvija se prije zimske seobe.

Novopečeni pilići su odozgo smeđe, a odozdo žućkastobijeli od odraslih. Nakon otprilike 10 tjedana nakon perjanice, mlade ptice se linjaju i stječu odjeću za odrasle.

Kljun je prilično oštar i taman. Noge su tamne sa žućkastom nogom. Izvana izgleda poput gnua, od kojeg ga lako razlikuju crne (i ne potpuno žute) noge i karakteristično pjevanje - dugo i odmjereno ponavljanje naglih, sad rastućih, a zatim padajućih zvukova, podsjećajući na zvonjavu kapi, nešto poput "shadow-ting-tien-ting -tin-tien".

Ruski naziv "šifon" dobio je zbog pjesme, koja malo podsjeća na zvonjenje padajućih kapi "shadow-ting-tien-shadow". Pjesma je zvučna, odmjerena, monotono ponavljana u različitim modusima "shadow-ting-tyan-tyun". tr. tr. sjena-lim. ”, Plač poput vrbe. Chiffchaff karakterizira jesensko pjevanje tijekom migracija i migracija nakon gniježđenja.

Poziv je kratki i tihi "tyuyu", ne tako rastegnuti i dvosložni "tyu-itt" kao u vrbovom klinu. U iberijskoj pupoljci (Phylloscopus brehmii), koja se prije smatrala podvrstom čifova i naseljena je na Pirenejskom poluotoku i u sjeverozapadnoj Africi (Alžir), pjesma je kraća, "tu-tu-tu-bič-bič-chitichitichitti".

Međutim, u staništima obje vrste često je teško razlikovati dvije vrste samo na temelju vokalizacije. Za razliku od vrbove vrpice, šifran ponekad spusti rep. Kavkaski šifrani sličniji su europskim podvrstama i imaju zelenkaste nijanse i nalaze se u šumskom pojasu, rijetko ulazeći u subalpsku zonu.

U pjesmi chiffchaff chiffchaff ima od 13 do 24 sloga.

U jesen, kad je lijepo vrijeme, chiffchaffs pjevaju gotovo kao u proljeće, dragovoljno se pridružuju miješanim jatima sisa, pika i korolika i lutaju s njima šumama i vrtovima.

Hrani se kukcima i bazgom. Šikarac je karakterističan stanovnik crnogorične šume, uglavnom šuma smreke.

Gnijezdi se i u mješovitim šumama, ali se drži crnogoričnih otoka. Rasprostranjen gotovo svugdje od južne tundre do šumske stepe, osim na jugu istočnog Sibira i većem dijelu Dalekog istoka.

U Srednjoj Europi - od sredine ožujka do (najkasnije) početka studenog.

Većina ptica zimi na Mediteranu.

Gnijezdi se u svijetlim crnogoričnim i mješovitim šumama Europe i Azije, na mjestima koja se šire daleko na sjever. Zime u Sredozemlju, Južnoj Aziji i Srednjoj Africi. Gnijezdo je u obliku kolibe, smještene na tlu ili na malom uzvišenju - panju ili usred grma. Hrani se kukcima i bazgom.

Gnijezdi se u Euroaziji zapadno od bazena Alazeje i srednjeg toka Kolime. Na sjeveru se penje na 67-69 ° s. š., dostigavši ​​Taimyr na području 72. paralele. Južna granica mjesta za gniježđenje leži približno uz južnu granicu šuma, iako se izolirane populacije nalaze u sjeverozapadnoj Africi, zapadnoj Turskoj i sjeverozapadnom Iranu.

U većini svog područja rasprostranjenja, ptica je selica, iako se na mjestima za gniježđenje obično pojavljuje ranije od ostalih migranata i odleti jedna od posljednjih. Zime u Južnoj Europi, Africi, Bliskom Istoku i Južnoj Aziji.

Građa gnijezda šifranta vrlo je slična gnijezdima drugih vrsta vjetrova, ali nije uvijek smještena na tlu, ponekad ga se može naći i visoko od tla (do 75 cm) u gustom smrekovom podrastu. granama ili u grmu smreke.

U leglu se može vidjeti malo perja.

Testisi chiffchaffa manji su od testisa vrbove vrpce i čegrtaljke (duljine 14-16 mm), a uvijek ih odlikuju bijela, kao kreda, glavna podloga i vrlo oštre mrlje i mrlje (sive, smeđe, crvene) rasuti po njemu.

Uvjeti inkubacije i hranjenja pilića približno su jednaki kao i za ostale papučice.

Na mjestima za gniježđenje u šumskom pojasu naseljava se u rijetkim šumama, čistinama s visokim drvećem i šikarom, među kojima gnijezdi. U pravilu odabire mjesta s drvećem koje nije niže od 5 m visine i donjim slojem visoke trave, poput papratnice ili koprive.

U zapadnoj Europi preferira listopadne i mješovite šume - na primjer, promatranja na području Oxforda u Velikoj Britaniji pokazala su dominaciju engleskog hrasta (Quercus robur), pseudoplatanus javora (Acer pseudoplatanus) i običnog jasena (Fraxinus exelsior), kao i šikare malina. U Sibiru, naprotiv, više voli šume s primjesom tamnih crnogoričnih vrsta.

Općenito, gnijezdeći se biotop prilično je specifičan i zamjetno se razlikuje čak i od ostalih blisko povezanih vrsta lopoča - na primjer, vrba krastača voli mlađa i kraća stabla, a čegrtaljka manje gustu podrast. U tundri i šumsko-tundri javlja se u poplavnim ravnicama rijeka s grmljem uz obale.

Na mjestima zimske seobe manje je ovisna o drvenastoj vegetaciji, a osim na područjima javlja se i u šikarama grmlja. Za razliku od vrbove vrpolje, koja je prilično tolerantna prema sušnim krajolicima, šifran se obično zadržava u blizini vode.

Posljednjih godina, zbog općeg zagrijavanja klime u zapadnoj Europi, postoji tendencija širenja zimskog raspona na sjever - na primjer, ptice se često koncentriraju u obalnim regijama južne Engleske i u blizini London. Istodobno, neke ptice vode sjedilački način života, a neke koje pripadaju podvrsti abietinus i tristis sele iz istočnijih regija.

Pjevačica stiže na mjesta za gniježđenje dovoljno rano, kada drveće još nije pokriveno lišćem - u europskom dijelu Rusije krajem ožujka - travnja, u Sibiru kod Krasnojarska - početkom svibnja. Mužjaci su prvi koji stižu, odmah zauzimaju područje i počinju glasno pjevati, sjedeći na vrhu smreke ili lišćara, očito označavajući to mjesto i pozivajući ženke. Ženke se pojavljuju mnogo kasnije - 2-3 tjedna nakon mužjaka.

Primijetivši potencijalnog partnera, mužjak ritualno leti oko nje, pokretima nalik letu leptira. Nakon što se stvori par za parenje, druge obližnje ženke napuštaju teritorij koji obično zauzima oko 10 m u radijusu od gnijezda. Krmno područje je puno šire i obično premašuje područje gniježđenja za deset i više puta. Vjeruje se da se ženke hrane na većoj udaljenosti od gnijezda od mužjaka.

Izgradnju i uređenje gnijezda, kao i inkubaciju jaja i brigu o potomstvu, uglavnom obavlja jedna ženka, dok zadaci mužjaka uključuju zaštitu teritorija. Tijekom sezone razmnožavanja mužjaci su prilično agresivni prema pridošlicama i ulaze u borbu s mužjacima susjednih gnijezda i drugim malim pticama.

Braneći gnijezdo, ptice su u stanju napadati i veće grabežljivce poput hermelina ili soje za lov na jaja. Gnijezdo je u obliku kućice, raspoređeno je na zemlji ili na malom, do 75 cm uzvišenju. U pravilu je dobro skriven usred kupina, kopriva, smreka ili druge nisko raslinje vegetacije, a nalazi se blizu svijetlog, otvorenog područja.

Prošlogodišnje lišće i trava koriste se kao građevinski materijal, a mali broj perja koristi se za posteljinu. Gnijezdo ima bočni ulaz, visina mu je oko 12,5 cm, a promjer 11 cm.

Skupka od 2-7 (obično 5-6) bijelih jaja prekrivenih s nekoliko tragova i mrlja crvenkaste, ljubičaste ili smeđe boje. Jajašca su manja od vrba - 1,4-1,9 cm duga i 1-1,3 cm široka. Inkubacija započinje s posljednjim jajetom i nastavlja se 14-15 dana.

Ženka sjedi vrlo čvrsto, dok je mužjak ne hrani i često ne sudjeluje u daljnjem brizi o potomstvu. Nestlings gnijezdećeg tipa - nakon izleganja su gotovo goli (na glavi i na leđima je mali sivi puh), slijepi i bespomoćni. Sposobnost letenja očituje se nakon još 14-15 dana, tijekom kojih ženka dobiva hranu i brine se o potomstvu.

U hladnom ili lošem vremenu, kada se broj insekata naglo smanji, mužjak može pomoći ženki da hrani piliće. Nakon izlijeganja, pilići ostaju u neposrednoj blizini gnijezda 3-4 tjedna, a roditelji ih hrane, iako se intenzitet hranjenja postupno smanjuje. Na kraju sezone gniježđenja ptice se često slijevaju u mala mješovita jata u drugim lopovima, nakon čega odlijeću na svoja zimovališta.

Parovi parova, najvjerojatnije, preživljavaju samo jednu sezonu, čak i kada se ptice vrate na ista mjesta za gniježđenje. Povremeno se opaža monogamna, poliginija. Postoje izolirani slučajevi križanja kod vrbove vrpolje - rezultirajuće potomstvo ima glasovne karakteristike obje vrste.

Prehrana je slična većini ostalih trubača - temelji se na raznim malim šumskim i vodenim insektima i njihovim ličinkama, kao i na paucima. U velikim količinama jede muhe, gusjenice zimskog moljca i ostale leptire, male kornjaše. U jesen se hrani bazgom.

Hrani se uglavnom krošnjama drveća i grmlja, u zraku u blizini lišća. Dnevno pojede oko trećine vlastite težine, a prije jesenske migracije dobiva dodatne masnoće potrebne za prelazak na veće udaljenosti.

Do kraja 18. stoljeća chiffchaff se nije spominjao kao neovisna ptica, a u Europi se chiffchaff obično shvaćao kao tri različite, ali izvana slične vrste - sam chiffchaff, vrba i zvečka.

Jedan od prvih znanstvenika koji je doslovno identificirao ove tri vrste bio je engleski svećenik i prirodoslovac Gilbert White (1720.-1793.) - 1789. u svom djelu "The Natural History and Ancient Monuments of Selborne" (eng. Prirodna povijest i starine Selbornea. ), opisao je ove ptice na temelju pjevačkih karakteristika. Znanstveno ime Sylvia collybita dao je šifari francuski ornitolog Louis Villot 1817. godine u knjizi Nouvelle Dictionnaire d'Histoire Naturelle.

Rod trubača (Phylloscopus), koji ujedinjuje više od 50 vrsta malih šumskih insektivornih ptica slične boje (zeleni ili smećkasti vrh i žućkasto, bijelo ili pupoljsto dno), opisao je 1826. godine njemački zoolog Heinrich Boie.

Ovaj rod pripada obitelji Warbler, iako od 2006. postoje prijedlozi za njegovo razdvajanje u novonastalu obitelj chiffchaffs (Phylloscopidae) .Najbliži srodnici chiffchaffa, uz nekadašnju podvrstu, su vrba, zvečarka , trbuh i iranski chiffchaff.

Rojeći se i mlatarajući vrhovima velikih smreka, šifran odaje svoje prisustvo vrlo originalnom pjesmom, vrlo različitom od pjevanja i vrbe i zvečke. U ove tri ptice imamo primjer zapanjujuće različitosti pjesme usko povezanih vrsta. Pjesmu chiffchaffa teško možemo nazvati pravom pjesmom. Ovo je odmjereno ponavljanje naglih, zatim rastućih, pa padajućih, prilično zvučnih tonova, poput „shadow-ting-tien-ting-ting-tien. ”, Na neograničeno vrijeme.

Iz daljine zvukovi podsjećaju na zvučno lepršanje kapljica vode iz labavo okrenute slavine ili udarce sićušnog kovačkog čekića po nakovnju (otuda i ime ptice "skakavac"). Započinjući ili završavajući pjevanje, chiffchaff napravi nekoliko prigušenih, kao da "gunđanje" zvuči istim ritmom: "trik-trik-trik". ”, Ali možete ih čuti samo izbliza. Njezin je uobičajeni poriv tihi i kratki zvižduk, poput "fuy".

Tenkovka je čak manja od vrbe (duga oko 11 centimetara). Ako se približite ptici, kad se okrene na krajevima smrekovih šapa, kljuući male insekte, možete vidjeti da je njena boja još šira i neuglednija od vrbove vrpce.

Gornji dio je monotono smećkast, a donji je svijetlosiv, na dojkama je također smeđkast. Kroz dalekozor se vidi da su joj noge crne. To je karakteristična razlika između šikane i vrbove koprive i ostalih vrsta. U jesen, nakon moltinga, chiffchaffovi (baš kao i ostali potkači) izgledaju sjajnije, sa žutom bojom na dojkama. Mladunci su svijetliji i žuti od svojih roditelja.

Gnijezdo chiffchaffa također je izgrađeno kao mala kućica i vrlo je slično gnijezdima drugih vrsta ovog roda, ali ne odgovara uvijek na tlu. U nekim slučajevima možete pronaći gnijezdo na visini do 3/4 metra, na primjer, skriveno u gustini grana mladog smrekovog podrasta ili u grmu smreke. U podstavu se često nalazi perje.

Testisi chiffchaffa manji su od testisa vrbove vrpce i čegrtaljke (14-16 milimetara), a gotovo se uvijek razlikuju u svijetlo bijeloj boji, poput krede, glavnoj pozadini i vrlo raznolike boje i oštrih mrlja i sivih mrlja smeđa, crvena). Uvjeti inkubacije i hranjenja pilića jednaki su kao i za ostale papučice.

Po vrsti hrane, chiffchaff je blizu vrbove vrpce, ali među njegovim plijenom prevladavaju mali insekti četinarskih šuma. Istrebljuje osobito puno lisnih uši, ponekad s čitavim kolonijama mladih završnih izbojaka smreke, jele i bora koji žive na svježim iglicama, kljucaju paukove i male gusjenice moljaca i moljaca. Na kraju ljeta, poput ostalih pjegava, jede male bobice. Chiffchaff obično ima i dvije spojke.

U rujnu ptice završavaju molting i počinju letjeti do afričkih zimovališta.

• zapadnoeuropski chiffchaff, nominativna podvrsta. Gnijezdi u srednjoj i sjevernoj Europi na istoku do Poljske i Bugarske. Zime južno od područja za gniježđenje - u regijama južne Europe i sjeverne Afrike uz Sredozemno more. Počevši od 1970-ih, ptice ove podvrste počele su širiti svoj domet prema sjeveru, dosežući Skandinaviju, južnu granicu P. c. abietinus.

• Istočnoeuropski chiffchaff. Pasmine u Skandinaviji i sjeveru europskog dijela Rusije. Zimi se seli u jugoistočnu Europu, sjeveroistočnu Afriku i zapadnu Aziju u Irak i zapadni Iran.U boji je srednji oblik između P. c. collybita i P. c. tristis je na vrhu mutno zelenkasto-maslinast, s blijedožućkastom obrvom i bjelkast odozdo (svjetliji od P. c. collybita). Vokalizacija je vrlo bliska nominativnoj podvrsti. Obojenost je promjenjiva, a izvan glavnih staništa precizna klasifikacija ove podvrste i P. c. collybita može biti zbunjujuća. Vokalizacija se ne razlikuje od nominativne podvrste.

• sibirski, ili tužni chiffchaff. Gnijezdi se u Sibiru istočno od Pechore, Ufe i srednjeg toka Urala. Zime u donjem toku Himalaje. Boja je najmutnija među svim podvrstama - siva ili smeđkasta odozgo i bjelkasta, bez maslinasto-žutih nijansi. Bijela je obrva često dulja nego u zapadnijim oblicima. Glas je više poput pjevanja muholova i sisa - visoka i manje zvučna pjesma "teve-tevi-tive-teven" i kratki grubi poziv "chiit". Zbog svojih prepoznatljivih obilježja u boji i vokalizaciji, sibirski se chiffchaff ponekad razlikuje kao zasebna vrsta, kao što je to ranije učinjeno sa srednjoazijskim chiffchaffom P. s. sindianus.

Podaci o upotrebi

Fotografija "Chiffchaff - Phylopus collybita, Grčka" može se koristiti u osobne i komercijalne svrhe prema uvjetima kupljene Royalty-free licence. Slika je dostupna za preuzimanje u visokoj razlučivosti do 3929x2619.

  • Zemlja: Grčka
  • Orijentacija slike: Vodoravno
  • Sezona: Ljeto
  • Doba dana: Dan
Depositphotos
  • O zalihama fotografija
  • Naši planovi i cijene
  • Poslovna rješenja
  • Blog
  • Program preporuke
  • pridruženi program
  • API program
  • Slobodna radna mjesta
  • Nove slike
  • Besplatne slike
  • Registracija dobavljača
  • Prodajte zalihe fotografija
  • Engleski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • ruski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Španjolski (Meksiko)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Portugalski (Brazil)
  • Magyar
  • ukrajinski
  • Bahasa Indonesia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Kontakti
    +7-495-283-98-24
  • Chat uživo
  • Kontaktirajte nas
  • Recenzije o Depositphotos
Pročitajte nas
  • Facebook
  • Cvrkut
  • VK
Dostupno uDostupno u

© 2009-2021. Corporation, SAD. Sva prava pridržana.

Pin
Send
Share
Send
Send