Ptičje obitelji

Majica s kapuljačom

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Superclass Tetrapoda Class Birds Aves
  • Narudžba Passeriformes - Passeriformes
  • Suborder Singing Passerines - Oscines grupa Corvida
  • Obitelj Corvids - Corvidae
  • Rod gavrana - Corvus

Vrana s velikim računima - Corvus levaillantii - po boji perja sličan je crnoj vrani, ali se od nje razlikuje po glasu, velikom masivnom kljunu i većoj veličini. Težak je od 730 do 1100 g. Perje na glavi, krilima i repu je crno, na ostatku tijela tamno sivo. Veličine se uvelike razlikuju, duljina je 46-59 cm, u sjevernim dijelovima rasprostranjenosti ove su vrane veće nego u južnim. U letu je upečatljiv duži i oštro klinast rep.

Rasprostranjen u južnoj, jugoistočnoj i istočnoj Aziji, na Dalekom istoku Rusije, nalazi se na Sahalinu, Kurilskim otocima i Japanu. U biologiji ima mnogo sličnosti s vranom.

Uzgajaju vrane s kapuljačom

U dobi od 2 godine većina vrsta gavrana spremna je za uzgoj. Gavrani su monogamne ptice i pare se do kraja života. Igre parenja muških i ženskih vrana razlikuju se po zamršenim zračnim zavojima, potjerama i saltama. Razmnožavanje najčešćih vrsta ovih ptica događa se početkom do sredine proljeća.

Vrana pravi gnijezdo u šumskim parkovima i trgovima, njihovo polaganje odvija se u račvanju snažnih grana drveća, na stupovima dalekovoda, dizalicama, iza oluka. Vrste nastanjene u stepskim i polupustinjskim krajolicima gnijezde se u pukotinama stijena i litica. Oba buduća roditelja obično sudjeluju u gradnji, marljivo gradeći gnijezdo od grančica i grančica. Vranjino gnijezdo ne prelazi 0,5 metara u promjeru i ima visinu od 20-30 cm. Za pričvršćivanje se koristi travnjak, glina i često komadi žice. Dno gnijezda obloženo je perjem, puhom, suhom travom, vatom i krpama.

Slično na temu. Ptice grabežljivci Ptice-grabežljivci imaju ponosan profil, zakačen kljun, moćne šape i žive u svim krajevima našeg planeta. Obično žive u parovima, a uređuju gnijezda

Jaja koja su položena prva bit će puno intenzivnije obojena od posljednjih.

Obično se gnijezda vrana nalaze blizu jedan drugog. Unatoč činjenici da se jedinke ovih ptica vole hraniti na odlagalištima, nikada neće saviti gnijezdo na bilo kojem prljavom mjestu. Roditelji su vrlo osjetljivi na pitanja ekologije i zdravlja svojih budućih mladunaca.

Tijekom inkubacije primijećene su neobične radnje majke ptice: ona gotovo ne sjedi mirno na jajima, povremeno raširi krila i stane na noge. Te su radnje povezane s provjetravanjem gnijezda.

Nakon 25 dana rađaju se goli pilići vrane kojima oba roditelja daju hranu. Mladunci lete jedan mjesec nakon rođenja.

Opisani su mnogi slučajevi, jer su krajem svibnja - početkom lipnja vrane nasrnule na ljude koji su mirno šetali ulicom i napali djecu u vrtićima. A objašnjenje za to vrlo je jednostavno: negdje vama nevidljivo - u grmlju ili nisko na drvetu - sjedi vrančevo potomstvo. A odrasle ptice tjeraju sve koji bi mu mogli predstavljati barem kakvu opasnost.

Sredinom lipnja pilići počinju izlijetati iz gnijezda. U početku su s roditeljima koji ih hrane. U srpnju pilići počinju živjeti svoj puni život.

Zanimljivosti

  • Uz vrane, vrane uključuju čavke, topove i gavrane.
  • Ponekad se crne i sive vrane smatraju podvrsta jedne vrste - u ovom se slučaju crna vrana naziva Corvus corone corone, a siva vrana Corvus corone cornix.
  • Gavrani čine jedan par za život. U slučaju da se približi grabežljivac, mužjaci se mogu žrtvovati kako bi spasili srodnu dušu i piliće.
  • Jasna je veza - s smanjenjem broja vrana s kapuljačom, broj štakora proporcionalno se povećava.
  • Vrane su pametne ptice, pogotovo kada je hrana u pitanju. Vrana neće pokvariti kljun pokušavajući izvaditi sadržaj matice, već će ga baciti na kolnik i pričekati dok kotači automobila ne zdrobe ljusku. Vrana nikada neće jesti tvrdi krušni dvopek, već će poslasticu prvo namočiti u lokvu.
  • Postoji još jedna neobičnost u ponašanju ptica, kada vrana umre - njezini drugovi organiziraju pomen. Pronašavši tijelo mrtve ptice, petnaest minuta najavljuju prostor potresnim vapajima, a zatim se, kao po zapovijedi, ptice smiruju, sjedaju na grane i žalosno šute. Suvremeni istraživači ne mogu objasniti ovaj fenomen.
  • Vrane ne vole biti dosadne, pa nikada neće propustiti priliku za zabavu. Zimi se ptice jašu niz ledene tobogane i nagnute krovove katedrala, a ljeti zanosno zadirkuju mačke i pse.
  • Vrane mogu računati. Ako se gavranu ponudi izbor između dvije hranilice, u kojima će biti različite količine hrane, ona će gotovo uvijek odabrati onu u kojoj ima više hrane. Primjerice, 14 kornjaša bilo je smješteno u jedno korito za hranjenje, a 15. Osoba nije mogla odmah odrediti gdje ima više kornjaša, ali vrane su to učinile s lakoćom.
  • Često možete vidjeti kako igraju vrane: jedna se vinu visoko i baci neki predmet, druga, spretno roneći, podiže, vinu se i igra se nastavlja.
  • Gavrani su dobri i brižni roditelji i uvijek štite svoje piliće. Bilo je trenutaka kada je vrana, štiteći svoje potomstvo, gađala malim kamenjem ljude koji su se približavali gnijezdu.
  • Gavrani često "rade" u parovima ili skupinama, uzimajući hranu psima i mačkama: jedna vrana odvlači pažnju, druga grabi plijen.

Vrana istočne džungle

Binomni naziv: Corvus levaillantii, Lekcija René-Primevèrea, 1831

Istočna vrana džungle (Corvus levaillantii) ptica je iz porodice Corvidae.

Nalazi se u Kini, Bangladešu, Indiji, Mijanmaru, Nepalu, Butanu i Tajlandu.

Ovaj članak koristi materijal s Wikipedije objavljen pod Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. Eventualne fotografije prikazane na ovoj stranici mogu ili ne moraju biti s Wikipedije, pogledajte detalje o licenci za fotografije u foto-by-linijama.

Vrste u istom rodu

  • Corvus levaillantii, Vrana istočne džungle
  • Corvus macrorhynchos, Vrana s velikim računima
  • Corvus splendens, Kućna vrana

Karta dometa

  • Okrug Chiang Saen, Chiang Rai
  • Nacionalni park Doi inthanon
  • Okrug Fang, Chiang Mai
  • Nacionalni park Huai Nam Dang
  • Nacionalni park Kaeng Krachan
  • Utočište divljih životinja Khao Ang Rue Nai
  • Nacionalni park Khao Luang
  • Utočište divljih životinja Khao Soi Dao
  • Nacionalni park Khao Yai
  • Nacionalni park Mae Ping
  • Nacionalni park Nam Nao
  • Utočište divljih životinja Omkoi
  • Okrug Pai, Mae Hong Son
  • Nacionalni park Pha Daeng
  • Nacionalni park Phu Hin Rong Kla
  • Nacionalni park Phu Langka
  • Nacionalni park Phu Suan Sai
  • Stanica za istraživanje okoliša Sakaerat
  • Nacionalni park Taksin Maharat
  • Nacionalni park Thap lan

O našim kartama raspona

Naše karte raspona temelje se na ograničenim podacima koje smo prikupili. Podaci nisu nužno točni niti potpuni.

Posebna zahvala Tonu Smitsu, Parinji Pawangkhanant, Ianu Dugdaleu i mnogim drugima na njihovom doprinosu u podacima o dometu.

Ovu kartu možete besplatno koristiti na raznim medijima. Pogledajte uobičajene uvjete licence za oglas klikom na ikonu "CC" ispod karte. Ali imajte na umu, opet, karta možda nije točna ili cjelovita.

Doprinite ili potražite pomoć s ID-om

Molimo vas da nam pomognete da poboljšamo naše mape vrsta. Za dodavanje novog mjesta na kartu dometa potrebna nam je jasna slika uzorka s kojim ste se susreli. Nema problema ako ne poznajete vrstu, potrudit ćemo se da je identificiramo umjesto vas.

Za mjesto navedite naziv okruga ili naziv nacionalnog parka / utočišta.

Molimo objavite svoje slike u našoj tajlandskoj grupi za biološku raznolikost i ID vrste vrsta na Facebooku.

Crna vrana (Corvus corone)

Izgled: Crna boja s plavkasto-metalnim sjajem, posebno na leđima i krilima.
Veličina: Duljina tijela = 50-55cm, težina = 600-700g. Sa sivom vranom.

Značajke: Crna se vrana u prirodi gotovo ne razlikuje od mladog topa, ali ima deblji kljun.

Navike: Drži se sam, u parovima i jatima. Pasmine u zasebnom paru.
Priroda boravka: Stanovnik i nomadska ptica.

Hrana: Kandže ostalih ptica, miševa, voluharica, insekata, biljne hrane.
Uzgajalište: Šuma i ljudska naselja.
Položaj utičnice i njen opis: Na drveću. Baza je izrađena od grana, grančica.
Vrijeme polaganja jaja: Ožujka - lipnja.
Boja i veličina jaja: Plavozelena sa smeđim mrljama, 4x3 cm.

Vrana s velikim kljunama (Corvus levaillantii)

Izgled: Crna ptica s nerazmjerno debelim kljunom. Glava i vrat imaju blagi zelenkasti sjaj.
Veličina: Duljina tijela = 45-50cm, težina = 450-600g. Sa sivom vranom.

Značajke: Vrana s velikim kljunovima razlikuje se od ostalih gavrana svojim masivnim dugim kljunom. Od vrane - u manjoj veličini.

Navike: Drži se u parovima i jatima.
Priroda boravka: Ptica stanovnica.

Hrana: Insekti, bobice, otpad od hrane.
Uzgajalište: Šume i parkovi.
Položaj utičnice i njen opis: Na drveću. Baza je izrađena od grana, grančica.
Vrijeme polaganja jaja: Travanj Svibanj.
Boja i veličina jaja: Zelenkasto plava sa smeđim mrljama.

Gavran (Corvus corax)

Izgled: Crna ptica s metalnim sjajem. Moćan kljun, razbarušeno perje ispod kljuna - "brada". Rep je klinast (jasno vidljiv u letu).
Veličina: Duljina tijela = 60-70cm, težina = 1000-1500g. Znatno veća od vrana.

Značajke: Gavran je veći od ostalih gavrana, s klinastim repom.

Navike: Gavran hoda dugim koracima. Let je izravan, uz zapljuskivanje, čuje se zvuk krila. Drže se u parovima i sami.
Priroda boravka: Ptica stanovnica.

Hrana: Glavna hrana je strvina. Također se hrani glodavcima, ptičjim jajima i pilićima, insektima.

Kratka skica + fotografija
Uzgajalište: Šume, doline rijeka, planine i pustinje.
Položaj utičnice i njen opis: Visoko drveće, stijene, visokonaponski vodovi (dalekovodi). Baza od vijenca.
Vrijeme polaganja jaja: Veljače - svibnja
Boja i veličina jaja: Zelenkasto-plave boje sa smeđim mrljama, 5x3 cm.

Rook (Corvus frugilegus)

Izgled: Sva crna, s ljubičastom bojom, vitkija od vrane. Ravan, relativno tanak kljun. Odrasli topovi imaju kljun prljavobijele kože. Mlade je teško razlikovati od crne vrane.
Veličina: Duljina tijela = 45-50cm, težina = 300-500g. S vranom.

Značajke: Odrasli topovi razlikuju se od ostalih gavrana po svijetlo goloj koži na kljunu. Mladi topovi u prirodi vrlo su slični crnoj vrani, ali uz mlade gotovo uvijek postoje odrasli topovi.

Navike: Topa hoda širokim koracima, ponekad skačući. Let je prilično spor, izravan, lakši od vrane. Drži se u jatima
Priroda boravka: Migrant.

Hrana: Uglavnom kukci. Glodavci, poljoprivredno bilje, sjeme. Hrani se uglavnom zemljom.
Kratka skica + fotografija
Uzgajalište: Svijetle šume i parkovi.
Položaj utičnice i njen opis: Kolonije na drveću Podnožje grančica.
Vrijeme polaganja jaja: Travnja lipanj.
Boja i veličina jaja: Zelenkasto plava sa smeđim mrljama, 3,5x2,5 cm.

Čavka (Corvus monedula)

Izgled: Crn, sivkast vrat. U odraslih čavka šarenica oka je svijetla.
Veličina: Duljina tijela = 30-40cm, težina = 150-200g. Od golubice.

Značajke: Kavka se od vrana i topa razlikuje po manjim veličinama.

Navike: Let čavke je ravan, s češćim udarcima od topa. Vrišteća ptica. Drži se u jatima, često zajedno s vranama i topovima.
Priroda boravka: Ptica selica, stanovnica i nomadska ptica.

Pin
Send
Share
Send
Send