Ptičje obitelji

Črna planinska zeba / Leucosticte atrata

Pin
Send
Share
Send
Send


Američka planinska zeba (Leucosticte tephrocotis) ljeti radije boravi na strmim padinama i liticama među ledenjacima i stalnim snježnim pokrivačem iznad šumske zone na planinskim vrhovima zapadne Kanade i Sjedinjenih Država. Gnijezdi se tamo u pukotinama stjenovitih padina i ispod litica.

Također nastanjuje zapovjedničke otoke, na stjenovitim područjima morskih obala, na otoku Medny je češći nego na otoku Bering, broj vrsta podložan je godišnjim kolebanjima. U jesen se spušta u brda, planinske doline i na pacifičku obalu, gdje se hrani poljima, uz ceste i u blizini farmi, a leti i u gradove.

Hrani se pupoljcima, lišćem, sjemenkama vine, zvijezde, maslaka, petoulića, čička, vrijeska, bobica šikše, malih morskih beskralješnjaka, kukaca (buba, moljaca, gusjenica moljaca) i njihovih ličinki.

Američka planinska zeba (Leucosticte tephrocotis)

Finches, American Mountain Finch, Leucosticte tephrocotis

Pin
Send
Share
Send
Send