Ptičje obitelji

Salangani: Špiljski brzaci prave gnijezda od sline, a Kinezi od te sline prave elitnu juhu

Pin
Send
Share
Send
Send


Brzi žive u malim skupinama. Postoji oko 100 vrsta, obično grupirane u dvije podfamilije i četiri plemena. To je najbrža ptica na svijetu i jako ovisi o vremenskim uvjetima. Brz stvorena za zrak i slobodu. Nalaze se na svim kontinentima, osim na Antarktiku i udaljenim otocima, do kojih još nisu uspjeli doći. U europskom folkloru brzi su bili poznati kao "Đavolje ptice" - vjerojatno zbog svoje nepristupačnosti i poput sova privlače više pažnje.

Podrijetlo vrste i opis

Swift je srednje veličine, izgleda poput lastavice, ali malo više. Sličnosti među tim skupinama posljedica su konvergentne evolucije koja odražava sličan način života zasnovan na hvatanju insekata u letu. Međutim, putevi su im se razišli u dalekoj prošlosti. Njihova najbliža rodbina su kolibrići Novog svijeta. Drevni su ih smatrali lastavicom bez nogu. Znanstveni naziv Apus potječe od starogrčkog α - "bez" i πούς - "noga". Tradicija prikazivanja brzih nogu nastavila se i u srednjem vijeku, što se vidi iz heraldičkih slika.

Zanimljiva činjenica: Taksonomija brzaca je složena, a generičke granice i granice vrsta često se osporavaju. Analiza ponašanja i zvučne vokalizacije komplicirana je općom paralelnom evolucijom, dok je analiza različitih morfoloških svojstava i sekvenci DNA dala dvosmislene i djelomično kontradiktorne rezultate.

Obični brzac bila je jedna od vrsta koje je opisao švedski prirodoslovac Karl Linnaeus 1758. godine u desetom izdanju svog Systema Naturae. Uveo je binomno ime Hirundo apus. Trenutni rod Apus formirao je talijanski prirodoslovac Giovanni Antonio Scopoli 1777. godine. Preteča srednjoeuropske podvrste, koja je živjela tijekom posljednjeg ledenog doba, opisana je kao Apus palapus.

Brzonogi imaju vrlo kratke noge, koje se prvenstveno koriste za hvatanje okomitih površina. Nikad dobrovoljno ne slijeću na zemlju, gdje mogu biti u ranjivom položaju. Tijekom razdoblja neplodenja neki pojedinci mogu provesti i do deset mjeseci u neprekidnom letu.

Izgled i značajke

Foto: Brzi u letu

Brzost ima duljinu od 16 do 17 cm i raspon krila od 42 do 48 cm, ovisno o starosti primjerka. Crno-smeđe su, osim brade i grla, koje mogu biti bijele do kremaste boje. Uz to, gornji dio letačkog perja je blijedo smeđkasto crne boje u usporedbi s ostatkom tijela. Brzi se također mogu razlikovati po umjereno rašljastim repnim perima, uskim polumjesečnim krilima i oštrim vrištavim zvukovima. Vrlo često ih zamijene s lastavicama. Swift je veći, ima potpuno drugačiji oblik krila i dijagonalu leta od lastavica.

Sve vrste u obitelji Apodidae (Swift) imaju jedinstvene morfološke karakteristike, bočno "hvatajuće stopalo" u kojem se prsti jedan i dva suprotstavljaju prstima tri i četiri. To omogućuje konvencionalno šišanje da se prianja na područja poput kamenih zidova, dimnjaka i drugih okomitih površina do kojih druge ptice ne mogu doći. Mužjaci i žene izgledaju isto.

Gdje živi brzi?

Foto: Brza ptica

Brzovi žive na svim kontinentima, osim na Antarktiku, ali ne na krajnjem sjeveru, u velikim pustinjama ili na oceanskim otocima. Običnog brzaca (Apus apus) možemo pronaći u gotovo svim regijama od zapadne Europe do istočne Azije te od sjeverne Skandinavije i Sibira do sjeverne Afrike, Himalaje i središnje Kine. Oni naseljavaju čitav ovaj raspon tijekom sezone razmnožavanja, a zatim migriraju tijekom zimskih mjeseci u južnoj Africi, od Zaira i Tanzanije na jug do Zimbabvea i Mozambika. Ljetni raspon rasprostranjenosti proteže se od Portugala i Irske na zapadu do Kine i Sibira na istoku.

Uzgajaju se u zemljama kao što su:

  • Portugal,
  • Španjolska,
  • Irska,
  • Engleska,
  • Maroko,
  • Alžir,
  • Izrael,
  • Libanon,
  • Belgija,
  • Gruzija,
  • Sirija,
  • Purica,
  • Rusija,
  • Norveška,
  • Armenija,
  • Finska,
  • Ukrajina,
  • Francuska,
  • Njemačkoj i drugim europskim zemljama.

Obični se brzonoži ne uzgajaju na indijskom potkontinentu. Većina staništa za gniježđenje nalazi se u umjerenim zonama, gdje postoje prikladna stabla za gniježđenje i dovoljno otvorenih prostora u kojima se može sakupljati hrana. Međutim, stanište brzonoga postaje tropsko nekoliko mjeseci nakon migracije u Afriku. Te ptice preferiraju područja s drvećem ili zgrade s otvorenim prostorima, jer imaju mogućnost korištenja vertikalnih površina poput kamenih zidova i cijevi zbog svojih jedinstvenih fizičkih prilagodbi.

Što jede brzi?

Obični brzaci su insektivorne ptice i hrane se isključivo zračnim insektima i paucima koje tijekom leta hvataju kljunom. Insekti se okupljaju u grlu pomoću proizvoda slinovnice kako bi stvorili kuglicu hrane ili bolus. Brzine privlače jata insekata, jer pomažu brzo prikupiti dovoljno hrane. Procjenjuje se da u prosjeku ima 300 insekata po bolusu. Ti se brojevi mogu razlikovati ovisno o obilju i veličini plijena.

Najčešće korišteni insekti:

  • uš,
  • ose,
  • pčele,
  • mravi,
  • bube,
  • pauci,
  • muhe.

Ptice lete otvorenim kljunom, love plijen brzim manevrima ili jednostavno brzo lete. Jedna od vrsta brzaca može postići brzinu od 320 km / h. Često lete blizu površine vode kako bi uhvatili insekte koji tamo lete. Skupljajući hranu za tek izležene piliće, odrasli polažu kornjaše u svoju elastičnu vrećicu za grlo. Nakon što se vrećica napuni, brzonožac se vraća u gnijezdo i hrani mladunče. Mladi gnjezdarici mogu nekoliko dana preživjeti bez hrane, snižavajući tjelesnu temperaturu i brzinu metabolizma.

Zanimljiva činjenica: Uz iznimku razdoblja gniježđenja, Swiftovi većinu svog života provode u zraku, živeći od energije insekata uhvaćenih u letu. Piju, jedu, spavaju na krilu.

Neki pojedinci lete 10 mjeseci bez slijetanja. Nijedna druga ptica ne provodi toliko svog života u letu. Njihova maksimalna vodoravna brzina leta iznosi 111,6 km / h. U svom životu mogu prijeći milijune kilometara.

Značajke karaktera i načina života

Foto: Black Swift

Brzi su vrlo društvena vrsta ptica. Tipično se gnijezde, žive, migriraju i love hranu u skupinama tijekom cijele godine. Štoviše, ove ptice su jedinstvene u svojoj sposobnosti da ostanu uzdignuti dulje vrijeme. Često provode cijeli dan na krilu, spuštajući se samo kako bi nahranili mlade piliće ili tijekom noći. Procjenjuje se da obični brzonogi leti tijekom sezone gniježđenja najmanje 560 km dnevno, što svjedoči o njihovoj izdržljivosti i snazi, kao i o njihovim nevjerojatnim zračnim sposobnostima.

Brzi se također mogu pariti i hraniti dok su u zraku. Ptice preferiraju letjeti u nižem zračnom prostoru po lošem vremenu (hladnoća, vjetar i / ili velika vlaga), a premještaju se u viši zračni prostor kada je vrijeme povoljno za dugotrajnu zračnu aktivnost.

Zanimljiva činjenica: U kolovozu i rujnu brzi napuštaju Europu i započinju put prema Africi. Oštre kandže izuzetno su korisne tijekom ovog leta. Iako se pilići izležu prije početka migracije, opažanja pokazuju da mnogi maloljetnici ne prežive dugo putovanje.

Brzovi se mogu gnijezditi u bivšim dupljama djetlića u šumama, na primjer oko 600 gnijezdarica u Belovezhskaya Pushcha. Osim toga, brzi su se prilagodili gniježđenju na umjetnim područjima. Gnijezda grade od materijala u zraku zarobljenog u letu i kombiniranog sa njihovom pljuvačkom, u prazninama zgrada, u prazninama ispod prozorskih klupica i pod strehom, te unutar zabatnih prostora.

Društvena struktura i reprodukcija

Foto: Brza piletina

Brzi se počinju razmnožavati od druge godine života i tvore parove koji se mogu pariti godinama, a vraćaju se u isto gnijezdo i pare se iz godine u godinu. Dob prvog uzgoja može varirati ovisno o dostupnosti mjesta za gniježđenje. Gnijezdo se sastoji od trave, lišća, sijena, slame i latica cvijeća. Brze kolonije uključuju 30 do 40 gnijezda, što odražava društvenu prirodu ptica.

Obični se brzonoži razmnožavaju od kraja travnja do početka svibnja i sredine rujna kada mladi ljudi lete. Jedna od jedinstvenih karakteristika ptice je sposobnost parenja u letu, iako se mogu pariti i u gnijezdu. Parenje se odvija svakih nekoliko dana nakon što vrijeme odgovara. Nakon uspješne kopulacije, ženka snese od jednog do četiri bijela jaja, međutim, najčešća veličina spojke je dva jaja. Inkubacija traje 19-20 dana. Oba su roditelja uključena u inkubaciju. Nakon izlijeganja, može proći još 27 do 45 dana prije nego što se pojavi izraslina.

Tijekom prvog tjedna nakon izleganja, kvačilo se zagrijava tijekom dana. Tijekom drugog tjedna roditelji zagrijavaju piliće otprilike pola dana. U ostalom dijelu zida rijetko zagrijavaju danju, ali gotovo uvijek ga prekrivaju noću. Oba su roditelja podjednako uključena u sve aspekte odgoja pilića.

Zanimljiva činjenica: U slučaju da loše vrijeme traje dulje vrijeme ili ako izvori hrane postanu oskudni, izleženi pilići mogu postati poluotorni, kao da su uronjeni u hibernaciju, smanjujući tako potrebu za energijom svog tijela koje brzo raste. To im pomaže da prežive s malo hrane 10-15 dana.

Pilići se hrane kuglicama insekata, koje roditelji sakupljaju tijekom leta, a žlijezda slinovnica drži ih zajedno kako bi stvorila bolus hrane. Mali pilići dijele bolus hrane, ali kad se povećaju, sami mogu progutati cijeli bolus hrane.

Prirodni neprijatelji brzih

Foto: Brzo na nebu

Odrasli crni brzi imaju malo prirodnih neprijatelja zbog svojih ekstremnih brzina leta. Postoji nekoliko dokumentiranih slučajeva napada na ove ptice. Strateško postavljanje gnijezda pomaže brzinama da spriječe napade kopnenih grabežljivaca. Postavljanje gnijezda u udubljenja pruža gornju pokrivenost, a u kombinaciji s tamnom kožom i puhastim perjem koji maskiraju piliće na vrhu, pruža zaštitu od zračnih napada. U nekim slučajevima ljudi su opustošili gnijezda koja se lako vide.

Jedinstvene, stoljetne zaštitne prilagodbe brzih ptica omogućuju izbjegavanje većine njihovih prirodnih grabežljivaca, uključujući:

  • hobi (Falco Subbuteo),
  • jastreb (Akcipiter),
  • obični zubac (Buteo buteo).

Odabir mjesta za gniježđenje na okomitim površinama kao što su kameni zidovi i dimnjaci također otežava lov na obične brzike zbog poteškoća s pristupom gnijezdištu. Jednostavno bojanje također pomaže u izbjegavanju grabežljivaca jer ih je teško vidjeti kad nisu u zraku. Velika većina napada na brzine povezana je s njihovim jajima koja su ljudi sakupljali prije 21. stoljeća.

Crni brzi je osjetljiviji na smrtnost zbog teških uvjeta okoliša. Tipično postavljanje gnijezda u vlažnim područjima predstavlja potencijalnu opasnost za piliće. Ako beba prerano ispadne iz gnijezda ili izleti prije nego što može izdržati dugi let, ili se može oprati vodom ili im se perje odvagati vlagom. Gnijezda se mogu izgubiti zbog poplava.

Populacija i status vrste

Foto: Brza ptica

Nadgledanje brzih populacija komplicirano je poteškoćama u pronalaženju gnijezda koja zauzimaju, a ponekad i velikim udaljenostima od gnijezda u kojima se mogu razmnožavati, a često i značajnim prilivom neplodnih jedinki u blizini matičnih gnijezda sredinom ljeta. Budući da brzi obično ne počinju s uzgojem dok ne napune najmanje dvije godine, broj neplodnih jedinki može biti velik.

Neke međunarodne organizacije brinu se da olakšaju pružanje mjesta za gniježđenje brzih, jer se broj prikladnih mjesta stalno smanjuje. Također prikupljaju podatke o populaciji kako bi pokušali pojasniti uzgojni status svake vrste.

Ova vrsta ima izuzetno velik raspon i, prema tome, ne približava se graničnim vrijednostima za ranjive vrste u smislu veličine raspona. Stanovništvo je izuzetno veliko i stoga se ne približava pragovima za ranjive po kriteriju veličine stanovništva. Iz tih razloga vrsta je ocijenjena kao najmanje ugrožena vrsta.

Iako je brza populacija ponegdje nestala, još uvijek je mogu vidjeti u prilično velikom broju u gradovima i mnogim drugim područjima. Budući da ih ne brine prisutnost ljudi, može se očekivati ​​da brzi ubrzo neće biti ugroženi. Međutim, dvanaest vrsta nema dovoljno podataka za klasifikaciju.

Ptice Krima

  • Oznake
  • Ptice koje počinju slovom C
Latinsko ime:Apodidae
Englesko ime:Treba navesti
Kraljevstvo:Životinje
Tip:Hordati
Razred:Ptice
Odred:Brz
Obitelj:Brz
Rod:Treba navesti
Dužina tijela:16-22 cm
Duljina krila:15—18 cm
Raspon krila:42-60 cm
Težina:25-140 g
  • 1 Opis ptice
  • 2 Što jede
  • 3 Tamo gdje stanuje
  • 4 Uobičajene vrste
    • 4.1 Crni ili brzi toranj (Apus apus)
    • 4.2 Brzi trbuh (Tachymarptis melba)
    • 4.3 Bijeli pojas ili brzi pojas (Apus pacificus)
    • 4.4 Blijedi brzi (Apus pallidus)
  • 5 Muško i žensko: glavne razlike
  • 6 Reprodukcija
  • 7 Glas
  • 8 Zanimljivosti
  • 9 Varijacije imena

Opis ptice

Brzi je mala ptica, pretežno siva s crno-bijelim mrljama. Izvana, brzi pomalo izgleda poput lastavice. Duljina tijela ptice je od 10 do 12 cm, masa odraslih je oko 140 g. Glava je velika, kljun je oštar i malen, rep je ravan, krila su zakrivljena, duga, noge su slabe , kratko. Oči su crne.

Brzac ima vrlo kratke noge u odnosu na tijelo, pa ako je ptica na tlu, onda prilikom pokušaja polijetanja dugačka krila udaraju o površinu tla i otežavaju polijetanje.

Perje mužjaka i ženki je isto, jednobojno, tamno, povremeno s metalnim sjajem.

Let brzinca odlikuju se vrlo velikim brzinama, neke vrste su sposobne brzine do 120 km / h i više. Također, brzici imaju nedosljednu tjelesnu temperaturu, poput većine vrsta ptica, stoga, u slučaju naglog hladnog udara, brzi padne u omamljenost, kratki zimski san.

Crni ili brzi toranj (Apus apus)

Ptica doseže 18 cm duljine, raspon krila oko 40 cm, duljina krila oko 17 cm, rep dugačak 8 cm. Ptičja građa podsjeća na lastavicu. Rep je račvast. Boja perja je tamno smeđa sa zelenkastim metalnim sjajem. Brada i vrat ukrašeni su okruglom bijelom mrljom. Oči su tamno smeđe, kljun je crn, noge su svijetlosmeđe. Perje mužjaka i ženki je isto. Pilići su lakši od odraslih, a perje im ima prljavo bijele rubove na vrhovima. U ljetnom razdoblju crni brzac zamjetno blijedi i općenito mu perje postaje puno svjetlije.

Horizontalna brzina leta crnog brzaca doseže 111 km / h.

Stanište vrste uključuje Srednju Europu, sjevernu i središnju regiju Azije. U Rusiji se ptica distribuira od zapadnih granica do Transbaikalije. Živi uglavnom u gradovima.

Zimovališta Black Swift nalaze se u Africi i južnoj Indiji. Na putu ptice lete cijelim kontinentom od sjevera do juga. Također, ova vrsta zimi u jugoistočnoj Aziji, na Tajlandu.

Bijeli trbuh (Tachymarptis melba)

Oblik tijela je pojednostavljen, duguljast, krila su duga, šiljasta. Rep je račvast. Duljina tijela ptice je od 20 do 23 cm, raspon krila je 51-58 cm, masa odraslih osoba je od 76 do 125 g. Ženke su nešto manje veličine od mužjaka.

Vrat i vrh trbuha su čisto bijeli, na prsima je tamna pruga. Donji dio tijela i gornji dio tijela su bež ili sivosmeđi. Kljun je crn, oči smeđe-crne. Stopala su bež boje, vrhovi prstiju tamno smeđi s crnim noktima.

Vrsta je česta u sjevernoj Africi, Madagaskaru, južnoj Europi, srednjoj Europi, zapadnoj Aziji, središnjoj Aziji, Indiji i Šri Lanki.

Bijeli pojas ili brzi pojas (Apus pacificus)

Ptica živi na istoku Azije. Voda selica, zimi migrira u jugoistočnu Aziju i Australiju. Osim u Aziji, registriran je u SAD-u, Novom Zelandu i Europi (Danska, Španjolska, Švedska, Velika Britanija). Što se tiče oblika tijela i boje perja, nalikuje na običnog brzih, ali se od njega razlikuje u bijeloj prugastoj traci. Ženke i mužjaci se međusobno ne razlikuju; u mladih ptica rubovi perja mogu biti blijedi. Glas vrišti.

Blijedi brzi (Apus pallidus)

Duljina tijela ptice je 16-18 cm, težina je u rasponu od 32 do 44 g. Rep je kratak, račvast. Torzo u obliku torpeda. Krila su duga, u obliku polumjeseca. Duljina krila je od 16,5 do 18 cm, kljun je mali, dug oko 0,5 cm.

Blijedi brzi izgleda kao crni brzi. Ali tjelesne je građe zdepastiji, a perje je uglavnom svjetlije, trbuh smeđkast. Na pozadini ostatka perja, bijela mrlja u području grla ističe se nasuprot tome. Krik je visok, visok, sastoji se od dvosložnog "vri-e".

Stanište vrste je Sjeverna Afrika, Južna Europa i Bliski Istok. U srednjoj Europi pojavljuje se izuzetno rijetko. Ptica je selica, zimi migrira u tropsku Afriku.

Muško i žensko: glavne razlike

Brzog ne karakterizira spolni dimorfizam. Samo je kod nekih vrsta mužjak veće veličine od ženke.

Reprodukcija

U proljeće se selice brzo vraćaju na svoja nekadašnja staništa. Sjećanje im je izvrsno, a ptice su jako vezane uz mjesta za gniježđenje. Tek kad se vrate, brzaci odmah počnu graditi svoja gnijezda i odlagati jaja. Ženka brzih obično ima 2 jaja u jednoj spojci. Crni brzac ih ima četvero, a ženka se uključuje u inkubaciju dva do tri tjedna. Mužjak u tom razdoblju osigurava hranu za sebe i svog supružnika. Nakon što se pilići rode, ostaju pod skrbništvom roditelja oko 40 dana, nakon čega zauvijek napuštaju gnijezdo. Prosječni životni vijek munjevaca je od 10 do 20 godina.

Glasanje

Brzi su prilično bučne i bučne ptice. Njihov poziv zvuči poput visokog cviljenja, koje se sastoji od cvrkuta i cviljenja zvukova "strriii" ili "viiiirrrri".

Zanimljivosti

  • Brzi su sposobni brzine do 170 km / h, pravi su prvaci u brzim letovima među pticama. Primjerice, lastavica leti brzinom od 70 do 80 km / h. Ali istodobno, brzi mogu samo letjeti. Ne mogu plivati ​​i hodati jer su im noge premale za to. Kad je brzac na tlu, teško mu je poletjeti zbog velikog raspona krila.
  • Da bi se dizao u zrak, brzom treba odskočna daska ili brdo. Stoga brzici većinu svog života provode u letu: tražeći hranu, jedući, pijući, dobivajući građevinski materijal za gnijezdo, pa čak i pareći se. Štoviše, ove ptice mogu čak i spavati nekoliko sati u letu, povremeno mašući krilima.
  • Neke vrste brzih gnijezda grade od sline koja se stvrdnjava u zraku, nazivaju se „gutljajima“, od kojih kuhaju najukusniju juhu na svijetu, koju ljudi jedu.

Karakter i način života

Brzi predstavljaju odred brzih, dok na našem planetu živi oko 8 desetaka vrsta ovog odreda. Među predstavnicima odreda postoje i sjedeće i migratorne vrste. Brzonozi se radije gnijezde u brojnim kolonijama, iako ponekad žive u malim skupinama. Svaka kolonija može brojati nekoliko stotina jedinki. Te su ptice aktivne od ranog jutra do kasno u noć.

U prošlosti su se brzaci najradije gnijezdili u dupljama visokog drveća. Oni i danas uređuju svoja gnijezda na ovaj način, živeći u Škotskoj, kao i u šumi Abern. U današnje vrijeme brzaci se uglavnom gnijezde pod krovovima starih zgrada, za što često plaćaju životom, jer se stare zgrade često ruše. Gnijezda grade zahvaljujući prisutnosti posebne slinovnice, koja stvara dovoljnu količinu građevinskog materijala u obliku sluzi. Ova sluz dovoljno čvrsto veže sve građevne komponente.

Koliko živi brzonoga

Živjeći u svojim prirodnim okolišima, životni vijek brzaca je oko 5 i pol godina.

Vrste brzaca

Deseci vrsta ovih jedinstvenih ptica žive u prirodi, a crni brzac smatra se najčešćim. Ovo je jedini predstavnik velike obitelji koja je sposobna poletjeti s ravne površine. Da bi poletjela, ptica skače na malu visinu, što omogućuje prvi zamah krila, što je dovoljno za daljnji let. Brzo pjevanje može se usporediti s finom glazbom.

Zanimljive informacije! Brkovi brkovi narastu u duljinu do 30 cm, pa čak i više, stoga su najveći predstavnici ove obitelji. Ova vrsta brzih radije živi u planinama, na nadmorskim visinama do tisuću i pol metara nadmorske visine. Glavu mu krase dugi atraktivni brkovi, dok obrva karakterizira bijela boja.

Iglasti brzaci narastu u duljinu do 22 cm, dok raspon krila doseže pola metra, s težinom do 180 grama. Gornji dio tijela je svijetlosmeđe boje, dok je donji dio tijela tamniji.

Krila su crne boje s metalnim sjajem, dok je područje glave i grla gotovo bijelo. Najradije se gnijezde u šumi, opremajući svoja gnijezda u dupljama drveća. Ženka snese 3 do 6 jajašaca.

Stanište

Brzi hiberniraju u područjima južno od pustinje Sahare. Ptice prstenovane u Britaniji pronađene su u slivu Konga, Malaviju, Tanzaniji i Zimbabveu, Mozambiku i južnoj Africi. Znanstvenici još uvijek nemaju pouzdane informacije o rutama leta ovih ptica.

Što oni jedu

Brzi su ptice čija hrana ovisi o vremenskim uvjetima. Za njih je produljeni post neprihvatljiv, što dovodi do smanjenja tjelesne temperature. Često možete vidjeti kako se čini da su brzi ukočeni. Okretnost ovih ptica u zraku jednostavno je van skala. Kljunovima poput leptira hvataju razne insekte u letu. To su jedine ptice sposobne uzeti plijen čak i od sokola.

Ako hrane nema dovoljno zbog vremenskih uvjeta, brzi hiberniraju od 2 do 10 dana kako bi preživjeli loše vrijeme. Iznenađujuće, hibernirati mogu ne samo odrasle ptice, već i pilići.

Pilići mogu spavati čitav tjedan, dok njihovi roditelji s vremena na vrijeme napuštaju gnijezdo u potrazi za hranom, ako to vremenski uvjeti dopuštaju. Negdje u mjesecu kolovozu ove ptice odlaze na zimovanje u tople predjele, ali u svakom slučaju, mnogo toga ovisi o dostupnosti hrane, kao i o vremenskim uvjetima. U potrazi za hranom brzi mogu dugo napustiti svoja rodna mjesta, ali tada će se sigurno vratiti.

Konačno

Brzonoge se s pravom smatraju jedinstvenim pticama, koje, štoviše, od velike koristi uništavaju ogroman broj svih vrsta insekata. Drugim riječima, oni sudjeluju u regulaciji broja insekata, stoga zaslužuju zaštitu i pažnju.

Pin
Send
Share
Send
Send