Ptičje obitelji

Aulacorhynchus heematopygus

Pin
Send
Share
Send
Send


Toucan (lat. Ramphastidae) - porodica ptica iz reda djetlića. Toucans imaju nesrazmjerno velik, bočno stisnut kljun jarkih boja. Međutim, sam kljun, unatoč svojoj veličini, nije toliko težak kao što se čini, zbog prisutnosti zračnih šupljina u njemu. Najveći predstavnici reda djetlića. Postoji 37 vrsta ptica, grupiranih u 6 rodova.

Tukani naseljavaju nizinske i planinske (do 3000 m) tropske šume Amerike od južnog Meksika do sjeverne Argentine. Gnijezde se u prirodnim rupama ili šupljinama koje su isklesali djetlići.

Te su ptice ime dobile zbog činjenice da predstavnici jedne od njihovih vrsta viču nešto poput "tokano!"

Opis

Značajan po svom izgledu. Prvo što vam upada u oči je nerazmjerno velik kljun jarkih boja. Njegova je duljina gotovo jednaka duljini tijela ptice. Veliki kljun ptici ne stvara neugodnosti: vrlo je lagan zbog prisutnosti pneumatskih šupljina u njemu. Kljun tukana vrlo se razlikuje od kljuna odrasle ptice. U pilića je ravna, a donja čeljust je nešto duža i šira od gornje, što olakšava hvatanje hrane koju bacaju odrasle ptice. Jezik tukana je dugačak, prednji dio i rubovi su resasti, što mu daje pernati izgled. Koža oko kutova usta i oko očiju nije pernata i jarkih boja. Kontrastna boja perja. Većina perja obično ima mnoštvo svijetlih područja na glavnoj crnoj pozadini. Noge i oči ovih ptica obojane su svijetlim bojama. Postoje tukani koji su toliko šareni da u tom pogledu nisu inferiorni od najsvjetlijih papiga. Toucani su jedva primjetni među šumskim zelenilom, pogotovo kad mirno sjede u krošnjama drveća nakon hranjenja: možda mislite da iz lišća izviruje veliki svijetli leptir. Rep tukana u pravilu je kratak, ravno izrezan, sastoji se od 10 repnih pera. U nekih je vrsta prilično dugo i stepenasto, odnosno vanjsko repno pero je najkraće, sljedeće je duže itd., A srednji par repnih pera je najduži. Kratka i široka krila imaju po 11 primarnih letačkih pera. Noge su snažne i velike, četveroprste, prilagođene penjanju po drveću.

Zbog svog neugodnog velikog tijela i ogromnog kljuna, tukani lete prilično teško. Polijećući, ptica dobiva visinu, a zatim planira u željenom smjeru, opisujući široke krugove u zraku. Te ptice izbjegavaju velike letove. Sve vrijeme tukani provode u krošnjama velikih stabala, gdje se hrane plodovima. Ptice su znatiželjne, zajedno progone ptice grabljivice i okupljaju se u velika jata, pokušavajući pomoći kolegi ranjenom ili zarobljenom od grabežljivca.

Reprodukcija

Toucan su monogamne ptice. Gnijezde se u dupljama drveća. Kvačilo se sastoji od 1-4 sjajna bijela jaja podjednako zaobljena na oba kraja. Oba roditelja inkubiraju kvačilo. U malih vrsta inkubacija traje 2 tjedna, u velikih malo dulje. Pilići se izležu potpuno bespomoćni, goli i slijepi. U šupljini ostaju 6 do 8 tjedana.

Hrana

Po prirodi hrane tukan su biljojede ptice koje se hrane izuzetno sočnim voćem (na primjer, banane) i bobicama. Zarezi na kljunu pomažu ptici da drži i otvara plodove. Međutim, mogu jesti pauke, neke beskičmenjake, povremeno guštere, pa čak i male zmije. Ponekad vuku piliće i jaja iz gnijezda drugih ptica.

Zvučna komunikacija ptica

Glas različitih vrsta tukana je različit, ali je kod svih ptica glasan, oštar i kreštav. Može se usporediti ili s kreštanjem žabe ili s lavežem šteneta.

Odnos s lokalnim stanovništvom

Lokalno stanovništvo intenzivno ih lovi zbog ukusnog mesa koje se obično jede. Prekrasno perje ovih ptica, kao i narančasta koža s malim perjem, uklonjena s prsa kod mnogih vrsta, koriste se kao ukras.

Zarobljeni

Toucane odlikuje velika lakovjernost i inteligencija, pa ih je stoga lako ukrotiti. U zatočeništvu jedu gotovo sve što im se da. Meso, kruh, kaša, razno voće, razni beskralješnjaci, riba, gmazovi, mali sisavci, sjeme i sočno bilje, jaja.

Podaci o upotrebi

Fotografija "Crimson Toucanet - Aulacorhynchus haematopygus, prekrasan zeleni toucanet iz južnoameričkih šuma, Amagusa, Ekvador." se može koristiti u osobne i komercijalne svrhe prema uvjetima kupljene Royalty-free licence. Slika je dostupna za preuzimanje u visokoj razlučivosti do 3873x2595.

  • Zemlja: Češka Republika
  • Mjesto: Izvana
  • Orijentacija slike: Vodoravno
  • Doba dana: Dan
Depositphotos
  • O zalihama fotografija
  • Naši planovi i cijene
  • Poslovna rješenja
  • Blog
  • Program preporuke
  • pridruženi program
  • API program
  • Slobodna radna mjesta
  • Nove slike
  • Besplatne slike
  • Registracija dobavljača
  • Prodajte zalihe fotografija
  • Engleski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • ruski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Španjolski (Meksiko)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Portugalski (Brazil)
  • Magyar
  • ukrajinski
  • Bahasa Indonesia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Informacija
  • Često postavljana pitanja
  • Svi dokumenti
  • Ptica u letu - Foto magazin
Kontakti
    +7-495-283-98-24
  • Chat uživo
  • Kontaktirajte nas
  • Recenzije o Depositphotos
Pročitajte nas
  • Facebook
  • Cvrkut
  • VK
Dostupno uDostupno u

© 2009-2021. Corporation, SAD. Sva prava pridržana.

Pin
Send
Share
Send
Send