Ptičje obitelji

Gorski step Tinamu / Tinamotis pentlandii

Pin
Send
Share
Send
Send


| Tinamu - Wiki ..

Tinamu

Tinamu je obitelj ratista porijeklom iz Južne i Srednje Amerike.

Tinamu je jedina obitelj Tinamu ili skrivenih repova Tinamiformes; ranije su se izrazi "skriveni repovi" i "tinami" također koristili kao ruski nazivi za ovaj red.

Unatoč sličnosti s pilićima, najbliži srodnici tinamua su nojevi.

1. Filogenetsko podrijetlo

Kad su Španjolci prvi put vidjeli predstavnike obitelji tinamu, nazvali su ih jarebicama. Kasnije, kada je utvrđeno njihovo pravo podrijetlo, većina vrsta ptica počela se nazivati ​​tinamu, riječ preuzeta s karipskih jezika. Sličnost s nekim pticama Starog svijeta posljedica je konvergentne evolucije.

Tinamu su gondvanskog podrijetla, daleki su srodnici nojeva. Njihov se odnos prvenstveno otkriva morfološkim i genetskim karakteristikama. Fosilni nalazi koji dopuštaju izravno traženje zajedničkih predaka još nisu pronađeni. Najstariji fosili, koji nesumnjivo pripadaju tinamu, potječu iz miocena i pripadaju još uvijek postojećem rodu grebenastih tinama Eudromia. U slijedećoj pliocenskoj epohi dokazano je postojanje roda bez repa Tinamu Nothura, kao i sada izumrlog roda Querandiornis.

Morfološke i molekularno-genetske analize ne ostavljaju više sumnje u blisku vezu tinama i nojeva. Prije su, zbog njihove vanjske sličnosti s zamorcima, bili svrstani u red pilića. Danas se tinama smatra neovisnim redom Tinamiformes s jednom obitelji Tinamidae. Međutim, postoje i tendencije da se u potpunosti klasificiraju kao nojevi, jer neki stručnjaci vjeruju da su tinamu povezani s obitelji Rheidae rhea. Da nojevi ne bi bili parafiletni svojti, pristaše ovog gledišta zahtijevaju uključivanje tinama u redoslijed nojeva. Stoga je Stephen Davies predložio nojeve podijeliti u dva podreda Tinami i Struthioni. Prvi bi, prema njegovom mišljenju, trebao obuhvaćati tinam i rhea, potonji - svi drugi predstavnici reda poput nojeva.

2. Opće karakteristike

Veličina tinamua varira ovisno o vrsti i kreće se od 14 do 49 cm, težina se kreće od 43 g do 1,8 kilograma Građa je prilično kompaktna, tankog vrata, blago izdužene glave i relativno kratkog kljuna zakrivljenog prema dolje. Neke vrste imaju mali grb na glavi. Rep je kratak i skriven ispod perjanice tijela. Boja perja je smeđe-siva s nježnim prugama i mrljama. U nekih vrsta uočava se blago izraženi spolni dimorfizam koji se sastoji od jasnijeg uzorka i svjetlije sjene perja kod ženki.

Snažne chinamu noge srednje dužine, s tri prsta usmjerena prema naprijed, a jedan prema natrag. Uz njihovu pomoć, Chinamu je u stanju trčati prilično brzo. Većinu svog života provode na zemlji. Unatoč sposobnosti letenja, tinamu koriste svoja krila, možda manje od ostalih letećih ptica. Ova relativno teška ptica ima iznenađujuće kratka krila. Chinamuov let je nespretan, s brzim zakrilcima krila. Rep zbog svoje izuzetno male veličine nije u mogućnosti poslužiti kao kormilo, a tinam ne uspijeva uvijek pravovremeno reagirati na prepreke. Često se dogodi da ishitreni pokušaj poletanja, na primjer u slučaju alarma, završi sudarom s najbližim drvetom, što može dovesti do smrti ptice. Letovi se obavljaju samo na kratkim udaljenostima ne većim od 500 metara. Chinamu ima snažne mišiće, ali srce je u odnosu na veličinu tijela najmanje od svih ptica. Ova fiziološka svojstva dovode do činjenice da se tinamu brzo umara i ne može podnijeti duge letove ili duge staze.

3. Glas

Većina tinamoua proizvodi vrlo monotone zvukove, koji su ipak daleko čujni i eufonični. Vrste koje žive u šumama imaju tendenciju da imaju slabiji glas nego stanovnici stepa. Neke vrste tinamua izgledaju toliko slično da su zvukovi koje proizvode u praksi glavni pokazatelj razlike. Uplašeni chinamu ispušta poseban kreštav krik, koji je mnogo manje eufoničan.

6. Ljudi i Tinamu

Zbog nježnog i ukusnog mesa, tinamu je uvijek bio omiljena tema lova. Pokušaji aklimatizacije tinama u Europi i Sjevernoj Americi nisu bili uspješni, kao ni pokušaji pripitomljavanja bilo koje vrste tinama. Određene vrste nanose štetu poljoprivredi, štete usjevima, ali istodobno donose korist jedući insekte štetnike.

Neke vrste tinamoua prilično su česte u svom dometu, dok druge pate od smanjenja mjesta gniježđenja, na primjer, zbog nekontroliranog krčenja šuma južnoameričkih šuma ili oranja savana, kao i zbog nekontroliranog lova.

7. Klasifikacija

Prema klasifikaciji prikazanoj u "Pentanguage Dictionary of Animal Imena" iz 1994. godine, obitelj tinamu podijeljena je u dvije podporodice: šumsku tinamu Tinaminae i stepsku tinamu Rhynchotinae, ponekad i Nothurinae. Prvi žive uglavnom na kopnu u tropskim šumama, a drugi na otvorenijim područjima. Glavno obilježje razlike između dviju potporodica je položaj nosnica koje se nalaze u podnožju stepskog tinamu i približno u sredini kljuna u šumskom tinamu.

Upotreba naziva "tinamu" i "tao" u odnosu na tinamu nije povezana sa sistematikom: naziv "tinamu" obično se koristi u odnosu na skrivene repove, dok se naziv "tao" koristi za veće vrste.

Trenutno je 47 vrsta iz devet rodova klasificirano kao tinam. Taksonomija ovih ptica komplicirana je činjenicom da je mnoge vrste teško razlikovati među sobom, dok su druge vrlo polimorfne i podijeljene su u mnoge podvrste. Vjerojatno bi se u bliskoj budućnosti mogle očekivati ​​preciznije studije, kao rezultat kojih bi se mogla revidirati nomenklatura i broj vrsta u obitelji. Osim toga, za mnoge vrste još uvijek ne postoji univerzalno priznato rusko ime.

Šuma Tinamu Tinaminae

  • Tao Tinamus tao
  • Crni tinamu Tinamus osgoodi
  • Pustinjak Tinamu Tinamus solitarius
  • Bijelobradi tinamu Tinamus guttatus
  • Veliki Tinamu Tinamus major
  • Rod Tinamu Tinamus
  • Planinski Notocercus Nothocercus bonapartei
  • Rod Tinamu-Notocercus Nothocercus
  • Notocercus s crnim kapama Nothocercus nigrocapillus
  • Notocercus žuta prsa Nothocercus julius
  • Crypturellus cinnamomeus grmolik skriveni rep
  • Kesten skriveni rep Crypturellus obsoletus
  • Crvenokosi skriveni rep Crypturellus brevirostris
  • Crvenonogi skriveni rep Crypturellus erythropus
  • Sive grla skriveni rep Crypturellus boucardi
  • Manji skriveni rep Crypturellus soui
  • Zatamnjeni skriveni rep Crypturellus transfasciatus
  • Venezuelski skriveni rep Crypturellus ptaritepui
  • Crvenonogi skriveni rep Crypturellus atrocapillus
  • Crveni prsa skriveni rep Crypturellus variegatus
  • Burlepsch skriveni rep Crypturellus berlepschi
  • Sivi skriveni rep Crypturellus cinereus
  • Crveno grlo skriveni rep Crypturellus strigulosus
  • Prugasti skriveni rep Crypturellus casiquiare
  • Skriveni rep Choco Crypturellus kerriae
  • Kratkovidi skriveni rep Crypturellus parvirostris
  • Valoviti skriveni rep Crypturellus undulatus
  • Sive noge skriveni rep Crypturellus duidae
  • Bartlettov skriveni rep Crypturellus bartletti
  • Tataupa Crypturellus tataupa
  • Skriveni rep žutonogih Crypturellus noctivagus
  • Rod skrivenih repova Crypturellus

Stepska Tinamou Rhynchotinae

  • Rod Crvenokrili tinamu Rhynchotus
  • Crvenokrili Tinamou Rhynchotus rufescens
  • Čileanska stepa tinamou Nothoprocta perdicaria
  • Peruanska stepa tinamou Nothoprocta kalinowskii
  • Andska stepa tinamou Nothoprocta pentlandii
  • Rod planine Tinamou Nothoprocta
  • Ukrašena stepa tinamou Nothoprocta ornata
  • Stepa krivokljunih tinamou Nothoprocta curvirostris
  • Stepski tinamou Nothoprocta cinerascens
  • Stepski tinamu Tachanovsky Nothoprocta taczanowskii
  • Mala notura nothura minor
  • Uočena Notura Nothura maculosa
  • Chak notura Nothura chacoensis
  • Nothura darwinii
  • Rod Tinamu-notura Nothura
  • Bijela trbuha notura Nothura boraquira
  • Patuljasti tinamu Taoniscus nanus
  • Rod patuljaka tinamu Taoniscus
  • Crest tinamoux Eudromia elegans
  • Prekrasna grebenasta tinamu Eudromia formosa
  • Rod grebenaste tinamu Eudromia
  • Planinsko-stenski tinamou Tinamotis pentlandii
  • Patagonski planinsko-stepski tinamou Tinamotis ingoufi
  • Rod patagonskih tinamu Tinamotis

Na temelju gore spomenutog znanstvenog rada Bertellija i Porzekanskog može se sastaviti sljedeći kladogram srodstva među tinamu:

Tinamidae | - Tinaminae | | - Nothocercus | `- N.N. | | - Crypturellus | `- Tinamus` - Rhynchotinae | - N.N. | | - Tinamotis | `- Eudromia` - N.N. | - Rhynchotus `- N.N. | - Nothoprocta `- N.N. | - Nothura `- Taoniscus

8. Genetika

Većina naslaganih sljedova pripada bijelobrađenom Tinamus guttatusu, genetski najistraženijem predstavniku Tinamiformes.

2014. godine izvršeno je sekvenciranje kompletne genomske sekvence predstavnika reda, T. guttatus. Zbog relativno dobre kvalitete sastavljanja genoma T. guttatus, vrsta je važna u usporednoj genomici radi rasvjetljavanja evolucije ptičjih genoma.

Uvod

Tinamu (lat. Tinamidae ) Je li obitelj ratista koji žive u Južnoj i Srednjoj Americi.

Chinamu je jedina obitelj odreda tinamous, ili skriveni repovi (Tinamiformes), ranije su se izrazi "skriveni repovi" i "tinami" također koristili kao ruski nazivi za ovaj odred.

Unatoč sličnosti s pilićima, najbliži srodnici tinamua su nojevi.

4. širenje

Tinamu se nalazi u Južnoj i Srednjoj Americi. Većina vrsta živi u tropskim donjim dijelovima Južne Amerike istočno od Anda, na jugu njihov domet doseže Paragvaj. Neke se vrste nalaze čak u središnjoj i južnoj Argentini (Patagonija), u Čileu. Najsjevernije vrste žive u središnjem i sjeveroistočnom Meksiku. Mnoge vrste žive u gustim prašumama i savanama. Nalaze se i u donjem toku i u planinskim predjelima, na primjer, patagonski tinamou (Tinamotis ingoufi) živi na nadmorskoj visini do 4.000 metara. Čileanski tinamu (Nothoprocta perdicaria) voli se gnijezditi na poljima pšenice.

Jednu smo vrstu uspjeli naseliti na Uskršnjem otoku. Početkom 20. stoljeća pokušaji rješavanja tinama u Europi i Sjevernoj Americi kao igre bili su neuspješni. Prve zime su sve ptice koje su dovedene uginule.

5.1. Aktivnost

Iako su pojedinačne vrste skrivenih repova vrlo brojne, općenito, predstavnici obitelji nisu česti. Sramežljivi su i radije se skrivaju u gustim šikarama. Kad se osoba ili drugi potencijalni neprijatelj približi, smrznu se bez kretanja i samo ako situacija postane vrlo prijeteća, počinju bježati i naglo poletjeti. Pri polijetanju krila stvaraju gotovo eksplozivan zvuk, a ptica glasno plače. Ovim je tinamu usmjeren na zastrašivanje potencijalnog neprijatelja i sprečavanje progona. No, odletjevši malo, spuste se na zemlju kako bi potrčali dalje i sakrili se u grmlje ili čudnu rupu koja se pojavila. Tinamu malo i nevoljko lete, jako se umore - srce je premalo. Tinamu radije trči.

Tinamu žive prema vrsti, pojedinačno ili u skupinama. U pravilu se prva nalazi među stanovnicima šumskih područja, druga među stanovnicima savana. Ne postoji visoko razvijena društvena organizacija u skupinama i gotovo da nema interakcije između njihovih članova. Svi su tinamu aktivni danju, noću spavaju u zaklonu grmlja, a ponekad i na niskim granama.

5.2. Hrana

Tinamu su svejede ptice. Hrane se biljnom hranom bilo koje vrste, uključujući voće, sjeme, izbojke, lišće, pupoljke, latice, korijenje i gomolje. Također jedu male beskičmenjake kao što su mravi, termiti, kornjaši, skakavci, ličinke insekata, puževi i gliste. Najveće vrste tinamua dijelom se hrane i malim kralježnjacima: gušterima, žabama i miševima. Međutim, gotovo svi tinamu pretežno su biljni.

Iako su svi tinamu svejedi, još uvijek postoje razlike u preferiranoj hrani. Za stanovnike šumskih regija većina hrane je voće. Planina (Nothoprocta), bez repa (Nothura) i krestasti tinamu (Eudromija) preferiraju sjeme i podzemne organe biljaka, dok patagonski tinamou (Tinamotis) jedu uglavnom zelene dijelove.

5.3. Reprodukcija

U uzgoju, tinamu pokazuju mnoge sličnosti sa svojim rođacima rhea. Mnogo je detaljnih razlika u reproduktivnom ponašanju između pojedinih vrsta tinamua, tako da se dolje opisane smjernice primjenjuju na većinu, ali ne u svim detaljima, na sve vrste tinamua.

Mužjaci Tinamu dijele teritorij na osobna staništa, u kojima se izjašnjavaju glasnim vapajima. U slučaju invazije dometa drugog mužjaka dolazi do dvoboja u kojem se koriste i krila i noge. Ženke se u to područje pozivaju i povicima. Mužjaci su poligamni i pare se sa svim ženkama koje se nalaze u njihovom rasponu.

Gnijezda se obično grade na zemlji. Međutim, samo nekoliko vrsta pribjegava izgradnji pravog gnijezda, češće se jaja polažu izravno na nepripremljeno tlo. Gnijezda su zaobljena i izgrađena od trave i zemlje. Jaja se uvijek polažu u zaklon grma ili svežnja trave, kako ne bi bila vidljiva izdaleka. Boja jaja je vrlo šarolika, a ljuske im blistaju poput porculana. Pronađene su razne boje: zelena, plava, svijetloplava, ljubičasta, ljubičasta, siva, smeđa i žuta jaja. Jaja su u pravilu jednobojna, ali iznimka je tinamu-notocercus (Nothocercus), čija jaja imaju mala mjesta. Značenje ovih svijetlih boja nije potpuno razumljivo. Logično, ova boja privlači grabežljivce, a ne kamuflira jaja. Pred kraj razdoblja valjenja, jajašca postaju neprozirnija.

Nakon polaganja jaja, ženke napuštaju muški domet i pokušavaju pronaći sljedećeg spolno zrelog partnera za parenje. Sve ženke polažu svoja jajašca u isto gnijezdo, koje na kraju može imati do šesnaest jajašaca. Razdoblje inkubacije jajašaca prilično je kratko, traje od šesnaest do dvadeset dana. Mužjak je uključen u inkubaciju i u to se vrijeme ponaša izuzetno tiho. Ako treba napustiti gnijezdo da bi potražio hranu, privremeno pokriva jaja lišćem. Dok mužjak sjedi na jajima, on se apsolutno ne miče i ostaje nepomičan čak i ako ga dodirnete. Međutim, u nekim se slučajevima može pretvarati da je ozlijeđen kako bi skrenuo pažnju s gnijezda.

Na pilićima izvaljenim iz jaja vidljiv je svijetli paperje s tamnim mrljama. Nakon nekoliko sati mogu samostalno trčati i jesti. Njihova hrana u prvim tjednima života uglavnom se sastoji od insekata. Često im pomaže otac, lovi insekte i dovodi ih potomstvu. Pilići Tinamu su bez obrane protiv brojnih prirodnih neprijatelja. Iako se znaju sakriti pred nadolazećom opasnošću u perju oca, smrtnost im je u prvim tjednima izuzetno velika. Da bi što prije prevladali ovo kritično vrijeme, tinamu rastu vrlo brzo - u samo dvadeset dana postižu puni rast. Tinamu notures (Nothura) postaju spolno zreli nakon samo 57 dana. Međutim, prvo parenje ne događa se prije godinu dana nakon rođenja. Nakon dvadeset dana, mladi su dovoljno samostalni da napuste oca. Ako sezona parenja još nije završila, mužjak plačem počinje privlačiti nove ženke i može izleći novu seriju potomaka.

Pin
Send
Share
Send
Send