Ptičje obitelji

Ljubičasta (ljubičasta) suncokret Cinnyris (Nectarinia) asiaticus

Pin
Send
Share
Send
Send


Ljubičaste ili ljubičaste sunčanice (Cinnyris (Nectarinia) asiaticus) rasprostranjena u Iranu, Indiji, Šri Lanki i Indokini. Naseljavaju šikare trnovitog grmlja u riječnim poplavnim ravnicama i na rubovima šuma. Ove sunčanice mogu se naći u planinama na nadmorskoj visini do 3000 m, kao i u gusto naseljenim antropogenim područjima. Duljina tijela odrasle ptice je 10 cm.

U većini svog područja, ljubičaste sunčanice čine sezonske migracije. U planinskim predjelima u proljeće se uzdižu više u planine, a zimi spuštaju u doline. Te se ptice uvijek drže na biljkama koje cvjetaju, iz cvjetova kojih sisaju nektar.

Oprašivanje biljaka

Za neke biljne vrste sunčanice su važni oprašivači. Ljubičaste sunčanice izuzetno su okretne i okretne u letu, što im daje mogućnost hvatanja letećih insekata u zraku - baš kao što to obično čine muholovci. Ponekad se nekoliko sunčanih ptica okupi kako bi se počastili rojenjem komaraca.

Reprodukcija

Tijekom demonstracija pjevanja i parenja, mužjak lagano uvlači krila kako bi na stranama prsa prikazao čuperke svijetložutih pera. Ti su snopovi prisutni u mnogim vrstama sunčevih ptica, ali u mirnom stanju prekriveni su naborima krila. Nakon završetka razmnožavanja, mužjaci ljubičaste sunčane ptice se prolivaju i "oblače" tamniju odjeću.

Ženka gradi gnijezdo od biljnih vlakana, kore, lišajeva i paučine. Ponekad gradnja traje i do 10 dana. Često se gnijezdo nalazi u gustišu trnovitog grmlja, ali ponekad se može pojaviti u neiskorištenim prostorijama. Kvačilo se sastoji od 2 jaja; ženka ih inkubira 15-17 dana. Oba roditelja hrane piliće. Postoje slučajevi kada su u zatočeništvu ljubičaste sunčanice živjele i do 20 godina.

Pin
Send
Share
Send
Send