Ptičje obitelji

Jastreb svraka

Pin
Send
Share
Send
Send


Jastreb svraka

Rasprostranjen na Salomonovim otocima i otocima Feni otočja Bismarck, smještenih u Tihom oceanu sjeveroistočno od Nove Gvineje. Žive u suptropskim i tropskim vlažnim, uključujući planinske šume, na nadmorskim visinama do 1800 m.

1. Opis

Predstavnici vrste dosežu duljinu od 32 - 36 cm, prema drugim izvorima, 33 - 43 cm. Leđa su im tamno siva, prsa, vrat i glava crni, trbuh bijeli. Masa mužjaka je 170 - 250 g, ženke su veće i teže 365 - 440 g. Raspon krila je 60 - 80 cm.

2. Podvrste

Postoji pet podvrsta:

  • A. a. albogularis - nominativna podvrsta, otoci San Cristobal, Ugi i Ovaraja,
  • A. a. gilvus - otoci Nova Georgia, Rendova, Vella Lavella i Colombangara,
  • A. a. sharpei - otoci Santa Cruz.
  • A. a. woodfordi - Bougainville, Guadalcanal, otok Malaita i otoci Choiseul,
  • A. a. eichhorni - otoci Feni,

Pin
Send
Share
Send
Send