Ptičje obitelji

Velika noćna noć / Caprimulgus indicus

Pin
Send
Share
Send
Send


Davno je među pastirima postojala legenda da ptica leti u pašu u pašu u sumrak i muze koze i krave. Dobila je nadimak Caprimulgus. Što u prijevodu znači "ptica koja muzi koze". Ovdje zašto se zove noćna jama.

Uz neobično ime, ptici su svojstveni i neobični pozivi. Kao rezultat, bezazleno stvorenje steklo je lošu reputaciju. U srednjem vijeku čak je bio osumnjičen za vračanje.

Opis i stanište noćne jame

Nightjar nije odmah vidljiv. Ovo je ptica s vrlo dobrom zaštitnom bojom, zbog koje je noćni majstor majstor maskiranja. Odozgo je obojen tamno sivom bojom, na čijoj se pozadini nalaze crtice, mrlje, vijuge žute, smeđe, tamne boje.

Prsna perad je tamno siva s kratkim prugama svjetlijeg tona. I krila, i glava i rep imaju uzorak koji savršeno skriva pticu u vegetaciji. Ovisno o boji perja, ptice su podijeljene u 6 vrsta noćnih košulja, koje žive na različitim područjima. Pernato tijelo dugo je 26 cm, rep 12 cm, a krila gotovo 20 cm.

Oči ptice su velike, okrugle i crne. Kljun je mali dok je zatvoren. Ali usta noćara sama su velika - on također treba hvatati insekte noću, u letu. Kljun je okružen malim, ali snažnim čekinjama, u kojima se kukci zapleću i ulaze izravno u usta ptice.

Zbog grubih dlačica oko usta, noćnik se često naziva mrežom.

Glas ove ptice nalikuje tutnjavi traktora i uvelike se razlikuje od pjevanja ostalih ptica. U zraku noćnjaci viču alarme, također mogu siktati, kliktati ili tiho pljeskati.

Izgled pernatih nije posve poznat. U Dodatku, noćna noć, pticakoja je noćna. Njegovi neobični noćni vriskovi i tihi letovi na noćnom nebu odsvirali su mu lošu šalu - ljudi su ga ocijenili zlim, kao i sove.

Slušajte glas noćnog jarma

Vjeruje se da ova ptica noću isisava sve mlijeko iz koza i izaziva kod njih sljepoću. Ovdje zašto su ovu pticu zvali noćni jar. Zapravo, nema, naravno, ničega takvog. Samo što je ovaj pernati predstavnik noćnih lovačkih ptica, koje privlače insekti koji okružuju stoku.

Ova ptica je najudobnija u toplim ili umjerenim šumama Europe te zapadne i srednje Azije. Vrlo često se naseljava u sjeverozapadnoj Africi. Naseljava se na otocima Baleari, Britanci, Korzika, Sardinija, Sicilija, mogu se naći na Cipru i Kreti. Nalazi se i na Kavkazu.

Nightjara naselja ne plaše previše, često leti u blizini farmi i torova za stoku. To je stvorilo legendu o njegovom imenu. Iako se to zapravo može objasniti jednostavno - jede noćni jar samo insekti, a insekti vrlo često lebde oko životinja, njihove hrane i otpada. Ispada da je u blizini farmi noćaru jednostavno lakše loviti.

Ovaj pernati predstavnik gustih šuma to ne voli - s rasponom krila među čestim granama teško mu je manevrirati. Ne voli ni močvarna mjesta. No, noćna noć lako savladava visoki teren. U planinama Kavkaza može se popeti i do 2500 m, a u Africi je uopće uočen na nadmorskoj visini od 5000 m.

Priroda i način života noćne jame

Nightjar je noćna ptica. Puni život noćnog jarba započinje tek s početkom mraka. Danju se odmara na granama drveća ili se spušta u uvelu travu, gdje postaje potpuno nevidljiv. I samo noću ptica izleti u lov.

Zanimljivo je da na granama nije raspoređen poput običnih ptica - preko grane, već uzduž. Za veću maskiranje čak zatvara oči. Istodobno se toliko stapa s bojom stabla da ga je vrlo teško primijetiti, osim ako slučajno ne naleti na njega.

Nastanjeni u borovoj šumi, noćnjaci se lako mogu maskirati u boju debla.

Leti poput noćne muhe tiho, lako i brzo. U letu hvata plijen, pa mora savršeno manevrirati i brzinom munje reagirati na pojavu insekta. Štoviše, može visiti na jednom mjestu prilično dugo.

Tijekom leta jasno se vide uski rep i oštra krila, a pravo je zadovoljstvo gledati sam let. Njegov lov na pozadini noćnog neba nalikuje tihom plesu. Ne uspiju se svi diviti takvom letu, ptica je skrivena, a osim toga vodi noćni način života.

Ali na tlu se kreće krajnje nespretno. To je zbog činjenice da su noge noćnog jarba kratke, nisu prilagođene hodanju, a prsti su preslabi za to. U slučaju opasnosti, noćna jama se maskira kao lokalni krajolik. Međutim, ako to ne uspije, ptica se digne prema gore, izbjegavajući potjeru.

Prehrana noćnih jarkova

Hrani se noćnom krčagom samo insekti, ovo ptica preferira leteće insekte. Sve vrste moljaca, kornjaša, leptira glavna su prehrana noćne jame. Međutim, ako se naiđe na ose, pčelu, komarca ili čak na bubu, noćni lovac neće proletjeti.

Ponekad se oči noćnog jarka sjaje, ovaj bi se fenomen mogao objasniti odbijenom svjetlošću, ali ptica ih "upali" kad god poželi, pa do sada nitko nije objasnio sjaj

Čitava je struktura ptice prilagođena noćnoj hrani - i velike oči i ogromna usta, pored kojih čak ni muha (u doslovnom smislu riječi) ne može letjeti, i nakostriješe se oko kljuna. Da bi se hrana bolje probavila, noćnik proguta sitne kamenčiće ili pijesak.

Ako se hrana ne probavi, on je povrati, poput nekih drugih ptica - sova ili sokola. Lovi plijen u letu, ali ponekad ga lovi i s grane. Lovi noću, ali ako ima previše hrane, ptica se može odmoriti.

Razmnožavanje i životni vijek noćne jame

Od svibnja do srpnja (ovisno o staništu ptice) dolazi do parenja. Prvo, dva tjedna prije dolaska ženke, mužjak noćne jame stiže na mjesto gniježđenja. Da bi privukao pažnju ženke, noćni šešir počinje klapati, mahati krilima i pokazivati ​​svoje sposobnosti u letu.

Ženka, odabravši sebi par, leti oko nekoliko mjesta na kojima može napraviti kvačilo. Te ptice ne grade gnijezda. Oni traže mjesto na tlu gdje se lišće, trava i sve vrste grančica prirodno zgrušavaju, gdje se mogu položiti jaja. Ženka će izleći piliće na tlu, stapajući se s pokrivačem tla.

Kad se pronađe takvo mjesto, tamo se odvija parenje. Nakon nekog vremena ženka noćne jaje položi 2 jajašca i sama ih inkubira. Istina, mužjak je ponekad može zamijeniti. Pilići se ne rađaju goli, već su prekriveni paperjem i mogu trčati za majkom.

A nakon 14 dana novorođenčad počinju učiti letjeti. Cijeli tjedan male noćne noćne večeri pokušavaju savladati složenu mudrost leta, a do kraja tjedna mogu i same odletjeti na kratke udaljenosti.

Razdoblje gniježđenja noćne jame može se proširiti na sve ljetne mjesece.

A nakon 35 dana, u dobi od samo mjesec dana ili više, oni zauvijek odlete iz roditeljskog gnijezda i počnu samostalno živjeti. Istina, oni sami postaju roditelji samo godinu dana nakon rođenja. Takav brzi razvoj pilića povezan je s relativno kratkim životnim vijekom noćne jame - samo 6 godina.

Velika noćna noć (Caprimulgus indicus)

Izgled: Vrlo sličan uobičajenoj noćnoj jarci, ali nešto veći i tamniji, na ekstremnim repnim perima nalazi se poprečna pruga koja ne doseže kraj pera.
Veličina: Manji je od goluba, ali izgleda veći zbog svojih dugih krila i repa.

Značajke: Velika noćna krpica razlikuje se od obične noćne košulje u obliku bijele pruge na repnom perju.

Navike: Let i navike su poput običnih noćnih jama.
Priroda boravka: Migrant.

Opis i značajke

Ptica ima mnogo drugih nadimaka. Ovo je noćni jastreb, noćna sova, uspavan. Oni odražavaju glavno obilježje - to je noćna ptica. Nightjar - ptica mala veličina. Težina mu je 60-100 g, duljina tijela 25-32 cm, puni raspon krila doseže 50-60 cm.

Krila i rep su opremljeni dugim, uskim perjem. Pružaju dobro kontroliran, brz i tih let. Izduženo tijelo nalazi se na kratkim, slabim nogama - ptica ne voli hodati po zemlji. Boja perja je pretežno siva s crnim, bijelim i smeđim mrljama.

Nightjars šetaju nespretno prebacujući se s noge na nogu, nalik na igračku na sat

Lubanja je mala, spljoštena. Oči su velike. Kljun je kratak i lagan. Rez kljuna je velik, na podu glave. Dlake su smještene uz gornji i donji dio kljuna, koji su zamka za insekte. Zbog toga je brojnim nadimcima dodan još jedan: noćni jarbol setkonos.

Razlike između muškaraca i žena su suptilne. Mužjaci su obično nešto veći. Gotovo da nema razlike u boji. Mužjak ima bijele mrlje na krajevima krila. Uz to, on ima privilegiju izraziti noćnu tišinu.

Vrisak noćne jarke teško da se može nazvati pjesmom. Prije podsjeća na tutnjavu, zveckanje je glasno i razgovijetno. Ponekad ga prekida zvižduk. Mužjak počinje pjevati po povratku sa zimovanja. U zalazak sunca smjesti se na komad drveta i počne tutnjati. U zoru se skandiranje završava. Jesen prekida pjesmu noćnog šefa do sljedeće sezone razmnožavanja.

Slušajte glas noćnog jarma

Rod Nightjars (naziv sustava: Caprimulgus) podijeljen je u 38 vrsta. Znanstvenici se ne slažu oko pripadnosti nekih vrsta noćnih košulja određenim svojtama. Stoga se podaci o biološkoj klasifikaciji određenih vrsta ponekad razlikuju.

Za antene na kljunu noćnog jarba često se nazivaju setkonos

Uobičajena noćna noć (naziv sustava: Caprimulgus europaeus). Kad govore o noćnoj jami, misle na ovu određenu pticu. Gnijezdi u Europi, Srednjoj, Srednjoj i Zapadnoj Aziji. Zime u istočnoj i zapadnoj Africi.

Ljudske poljoprivredne aktivnosti, obrada usjeva pesticidima dovodi do smanjenja broja insekata. Ali, općenito, zbog velikog raspona, broj ove vrste se ne smanjuje, ne prijeti joj izumiranje.

Mnoge druge vrste svoja su imena dobile po osobenostima svog izgleda. Na primjer: velike, crvenih obraza, uzde, dun, mramor, zvjezdasti oblik, ovratnik, noćne maglice dugog repa.

Gniježđenje na određenom području dalo je ime drugim vrstama: nubijskim, srednjoazijskim, abesinskim, indijskim, Madagaskarima, Savannah, gabonskim noćnim noćima. Imena mnogih vrsta povezana su s imenima znanstvenika: mračnjaci messija, batesa, salvadorija, donaldsona.

Značajni rođak obične noćne jame je gigantski odn siva noćna noć... Općenito, izgledom podsjeća na običnu noćnu noć. Ali veličina ptice odgovara imenu: duljina doseže 55 cm, težina je do 230 g, puni raspon krila u nekim slučajevima može premašiti 140 cm.

Boja perja je sivosmeđa. Duž cijelog pokrova protežu se uzdužne svijetle i tamne pruge nepravilnog oblika. Staro deblo i divovska noćna jama obojani su na isti način.

Način života i stanište

Preko dana spava kao noćna noć. Pokroviteljska boja omogućuje vam da ostanete nevidljivi. Štoviše, noćari se nalaze uz granu stabla, a ne poprečno, poput običnih ptica. Više nego na granama, ptice vole sjediti na isturenim krhotinama starih stabala. Nightjar na fotografiji ponekad se ne razlikuje od konoplje ili komada drveta.

Ptice su prilično sigurne u svoje sposobnosti oponašanja. Ne napuštaju svoje mjesto ni kad im se osoba približi. Iskoristivši to, ptice koje drijemaju tijekom dana mogu se uzeti rukama.

Glavni kriterij za odabir staništa je obilje insekata. U srednjoj traci često se kao mjesta gniježđenja biraju riječne doline, šume i rubovi šuma. Poželjno je pjeskovito tlo sa suhim leglom. Ptica izbjegava poplavljena područja.

Nije lako pronaći noćnu noć, zahvaljujući svom perju, ptica se praktički može stopiti sa stablom stabla

U južnim regijama područja zakrivena grmljem, polu pustinjama i predgrađima pustinja pogodna su za gniježđenje. U predgorju i planinskim predjelima, do visine od nekoliko tisuća metara, moguće je susresti noćnu jamu.

Odrasla ptica ima malo neprijatelja. Danju ptica spava, postaje aktivna u sumrak, noću. Ovo štedi od pernatih agresora. Izvrsna krinka štiti od neprijatelja na zemlji. Uglavnom ptičje kandže pate od grabežljivaca. Piliće koji ne mogu letjeti mogu napadati i mali i srednji grabežljivci.

Razvoj poljoprivrede utječe na brojnost stanovništva na dva načina. Na mjestima gdje se uzgaja stoka, povećava se broj ptica. Tamo gdje se kemikalije za suzbijanje štetočina široko koriste, što propada što jede noćarKao rezultat toga, pticama je teško preživjeti.

Nightjar je ptica selica. No, kao što se često događa, vrste i populacije koje se gnijezde u afričkim regijama odbijaju sezonske migracije, lutajući samo u potrazi za hranom. Rute sezonske migracije uobičajene noćne jare vode od europskih mjesta za gniježđenje do afričkog kontinenta. Stanovništvo se nalazi u istočnoj, južnoj i zapadnoj Africi.

Podvrste nastanjene na Kavkazu i Sredozemlju migriraju u južnu Afriku. Iz stepe i podnožja Srednje Azije ptice lete na Bliski Istok i Pakistan. Nightjars leti pojedinačno. Ponekad zalutaju. Povremeno ih se opaža na Sejšelima, Farskim otocima i drugim neprikladnim teritorijima.

Lov na noćnu noć

Nightjars nikada nisu redovito lovili. Iako odnos ove ptice s osobom nije bio lak. U srednjem vijeku noćari su ubijani zbog praznovjerja.

U Venezueli mještani već dugo sakupljaju velike piliće u špiljama. Otišli su po hranu. Nakon što su pilići odrasli, započeo je lov na odrasle osobe. Europljani su utvrdili da je ovo ptica slična kozi. Budući da je imala niz jedinstvenih anatomskih značajki, za nju su organizirani zasebna obitelj guajaro i monotipski rod guajaro. Zbog svoje punašne građe, ovu pticu često nazivaju masnom noćnom jarom.

Pilići noćnih jarkova u gnijezdu

Živi u šumama Argentine, Venezuele, Kostarike, Meksika gigantska noćna jar... Mještani su ovu veliku pticu doslovno sakupljali s drveća, bacajući preko njih užeta. Sada je lov na noćnu noć posvuda zabranjen.

Nightjar je raširena ptica, ne prijeti joj izumiranje. Rijetko ga viđamo, čujemo ga češće, ali kad ga sretnemo, isprva teško razumijemo što je to, a onda smo neizmjerno iznenađeni.

Pin
Send
Share
Send
Send