Ptičje obitelji

Ptičji orao - kako izgleda i što jede

Pin
Send
Share
Send
Send


U davnim vremenima orao je bio simbol sunca u Egiptu i Kini, vjerovalo se da ptica donosi sreću i pobjedu. Za Rimljane je orao služio kao oličenje Jupiterove oluje i munje. Vladari drevnih zemalja često su nosili ukrase izrađene od orlovog perja ili su odjeći dodavali odgovarajuće simbole. Slika orla odražava se čak i u svjetskim religijama. Ova ponosna ptica, koja se odlikuje visinom leta, smatra se utjelovljenjem božanskog lica u hinduizmu, kršćanstvu i drugim religijama.

  • 1 Opis ptice
  • 2 značajke hranjenja orlova
  • 3 Raspodjela ptica
  • 4 Uobičajene vrste orlova
    • 4.1 Jastreb orao (Aquila fasciata)
    • 4.2 Orao u čizmama (Aquila pennata)
    • 4.3 Orao indijskog jastreba (Aquila kienerii)
    • 4.4 Kameni orao (Aquila rapax)
    • 4.5 Stepski orao (Aquila nipalensis)
    • 4.6 Veliki orao (Aquila clanga)
    • 4.7 Orao pjegavac (Aquila pomarina)
    • 4.8 Indijski orao (Aquila hastata)
    • 4.9 Kafa orao (Aquila verreauxii)
    • 4.10 Moluccan Orao (Aquila gurneyi)
    • 4.11 Srebrni orao (Aquila wahlbergi)
    • 4.12 Orao klinasti rep (Aquila audax)
  • 5 Mužjak i ženka orla: glavne razlike
  • 6 Uzgojni orao
  • 7 Glas orla
  • 8 zanimljivih činjenica o ptici

Opis ptice

Orao je ptica grabljivica koja pripada obitelji sokolova. Ovo je ptica masivne građe, dugih, širokih krila, masivnog kljuna. Kandže orla savijene su prema unutra, u predjelu bedara nalaze se "hlače" od perja.

Duljina tijela orla je od 75 do 88 cm, rep je kratak, krila su široka, raspon doseže 2,5 m.

Prehrambene značajke orla

Temelj prehrane orla su mali i srednji kralježnjaci, rijetko se ptica može hraniti strvinom.

Orlovi love vrlo učinkovito. U potrazi za plijenom, ove ptice mogu dugo lebdjeti u zraku ili paze na svoje žrtve sjedeći na visokim mjestima. Veliki orlovi love druge ptice. Svoju žrtvu uvijek uhvate iznenađeno, jer napadaju s takve visine na kojoj ih ona jednostavno ne vidi. Orao također roni velikom brzinom, što plijenu ne ostavlja šanse za spas. Ovo je način na koji orlovi u letu hvataju ptice.

Osim što samostalno dobivaju hranu, orlovi su skloni i pljački - ulovljeni plijen lako uzimaju malim pticama grabljivicama odmah u letu.

Širenje ptica

Područje distribucije orlova vrlo je široko. Te ptice žive u šumama, tundri, stepama i pustinjama euroazijskog kontinenta, Sjeverne Amerike i Afrike. Orlovi grade gnijezda i na zemlji i na drveću, često u planinama.

Ukupna populacija orlova postupno se smanjuje.

Jastreb orao (Aquila fasciata)

Duljina tijela ove vrste je od 65 do 75 cm, duljina krila je od 46 do 55 cm, težina je u rasponu od 1,5-2,5 kg. Perje odraslih ptica na leđima je crnosmeđe, rep je siv s poprečnim tamnim uzorkom. Trbuh je pufasti ili bijeli s crnim uzdužnim prugama i tamnim poprečnim prugama na nogama i donjem dijelu repa. U maloljetnika je trbuh crvenkast s prugama na dojkama, glavi i vratu. Šarenica je u odraslih žuta, u maloljetnika svijetlosmeđa. Kljun je sivkasto-crn, kandže crne, noge žute. Ženke su veće od mužjaka.

Orao jastreb živi u tropskim i subtropskim krajevima južne Europe, Afrike, Azije i Malih Sundskih otoka.

U mnogim je regijama Europe ova vrsta ugrožena, jer je istrijebljuju ljudi, stanište joj se mijenja smanjenjem uobičajene hrane, ptice također često umiru na dalekovodima.

Orao u čizmama (Aquila pennata)

Duljina tijela ptice je od 45 do 53 cm, raspon krila je 100-132 cm, težina je od 500 do 1300 g. Ženke su veće od mužjaka, ali s njima su iste u boji perjanice. Rep je odozdo lagan, bez pruga. Kljun je kratak, zakrivljen, crn. Šape su žute s crnim noktima.

U perju patuljastog orla razlikuju se svijetla i tamna sorta. Svijetli orao patuljak ima smeđa leđa, prljavobijeli trbuh i tamne pruge na prsima. Krila su odozgo tamna, a odozdo svijetla. Orao tamne boje je smeđe-smeđi i na leđima i na trbuhu, sa zlatno ili crvenom bojom na glavi.

Vrsta se nalazi u sjeverozapadnoj Africi (od Maroka do Tunisa). U Europi ptica živi na Pirinejskom poluotoku i u Francuskoj. Odvojena mjesta za gniježđenje nalaze se u Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Moldaviji, Bjelorusiji, Ukrajini, Rusiji, Mongoliji, Indiji. Populacije koje žive u Indiji su sjedilačke, ostalo su selice. Za života patuljasti orao bira listopadne, rijetko četinarske i mješovite visoke šume smještene uz otvorene prostore.

Indijski jastreb (Aquila kienerii)

Male vrste s dužinom tijela od 46 do 61 cm, rasponom krila od 105-140 cm. Uska šiljasta krila. Rep je zaobljen, dugačak. U odraslih ptica leđa i bokovi su crni. Brada, grlo i guša su bijele boje. Donji dijelovi, noge i krila crvenkasto su smeđe sa širokim crnim prugama. Rep i krila odozdo su sive s tamnim poprečnim prugama. Na glavi je greben. Kljun je crn, šarenica je tamno smeđa. Šape su žute s crnim noktima. Ne posjeduje seksualni dimorfizam.

Vrsta je raširena u indomalajskoj zoni (indijski potkontinent, Indokina, Malezija, zapadna Indonezija, Filipini), gdje živi u tropskim, zimzelenim, vlažnim šumama.

Kameni orao (Aquila rapax)

Duljina tijela vrste je od 60 do 72 cm. Raspon krila je 60-183 cm. Težina mužjaka je 1,6-2,0 kg, ženki - 1,6-2,5 kg. Oči su žute ili svijetlosmeđe, noge su žute. Krila su široka, rep kratak. Prema boji perja razlikuju se svijetli, tamni i crveni morfi.

Ptica se nalazi u Aziji (Iran, Pakistan, Indija, Nepal, Mijanmar), u zapadnoj Africi (Čad, Sudan, Etiopija, Somalija), kao i u Namibiji i Bocvani, Južnoj Africi, Lesotu i Svaziju. Kameni orao živi u savanama i stepama, na nadmorskim visinama do 3000 metara nadmorske visine.

Stepski orao (Aquila nipalensis)

Duljina tijela ptice je od 60 do 85 cm, raspon krila je 220-230 cm, težina je od 2,7 do 4,8 kg. Ženke su veće od mužjaka. Perje odraslih ptica tamno je smeđe, s crvenom mrljom na stražnjem dijelu glave. Krila su sivosmeđa. Šarenica je orašasto smeđa, kljun je sivo-crn, kandže crne, šape žute. U mladih ptica boja je smeđkasto-buffy s prugama.

Stepski orao gnijezdi se na teritoriju Stavropol, Orenburška regija, Kalmikija, Astrahanska i Rostovska regija Rusije, na jugu Urala, Sibira, Azije. Migracijske vrste, zime u Africi, Indiji, na Arapskom poluotoku. Ptica je navedena u Crvenoj knjizi Ruske Federacije i ugrožena je vrsta.

Veliki orao (Aquila clanga)

Duljina tijela od 65 do 73 cm, težina 1,6-3,2 kg. Spolni se dimorfizam očituje samo u činjenici da su žene veće od mužjaka. Veliki orao je veći i tamniji od manjeg oraga, ali ga je općenito teško raspoznati. Perje odraslih osoba tamno je smeđe boje, svijetlog zatiljka i donjeg dijela repa. Na leđima mlade ptice imaju svijetla mjesta u obliku suze. Kljun i kandže su crni. Šape su žute.

Vrsta živi u Europi (Finska, Poljska, Mađarska, Rumunjska) i Aziji (Mongolija, Kina, Pakistan). U Rusiji se distribuira od Kalinjingrada do Primorja. Ptica je selica; zimi migrira u Indiju, Iran, Indokinu.

Orao manji (Aquila pomarina)

Duljina tijela od 62 do 65 cm, težina 1,5-1,8 kg. Boja perja je ista kao u velikog pjegavog orla, ali nešto je svjetlija.

Živi u Rusiji u dvije regije: u blizini Sankt Peterburga, Novgoroda, Moskve i Tule. Također se nalazi u Mađarskoj, Makedoniji, Grčkoj, Turskoj, Iraku, Indiji.

Indijski orao (Aquila hastata)

Duljina tijela ptice je do 65 cm. To je zdepast grabežljivac s velikom glavom, kratkim, širokim krilima i kratkim repom. Perje je smeđe.

Stanište uključuje zemlje poput Bangladeša, Mjanmara, Kambodže, Indije, Nepala.

Orao Kafa (Aquila verreauxii)

Duljina tijela od 70 do 95 cm, težina u rasponu od 3,5-4,5 kg, raspon krila do 2 m.

Orao Kafa čest je u Africi, od južnog Čada do Finbosha i planina Drakensberg, gdje se gnijezdi u suhim područjima.

Molučki orao (Aquila gurneyi)

Duljina tijela 74-85 cm, raspon krila od 170 do 190 cm, težina doseže 3 kg. Vrsta ima vrlo dugačak rep.

Rasprostranjen u Indoneziji, Papua Nova Gvineja, gdje naseljava netaknute šume na nadmorskim visinama do 1500 metara. Populacija ove vrste je mala.

Srebrni orao (Aquila wahlbergi)

Duljina tijela ptice je od 55 do 60 cm, raspon krila je 130-160 cm. Ptica je raširena u Africi južno od Sahare.

Klinasti orao (Aquila audax)

Duljina tijela je do 1 m, raspon krila je oko 2,3 m. Ženke su veće od mužjaka, njihova težina doseže 4-5 kg. Mužjaci teže do 3-4 kg. Vrsta živi u Australiji, Tasmaniji i južnoj Novoj Gvineji, u planinama i ravnicama.

Muški i ženski orao: glavne razlike

Spolni dimorfizam kod orlova nije izražen. U nekim vrstama ženka je veća od mužjaka. Ali nema razlike u boji perjanice.

Uzgoj orlova

Orlovi su monogamne ptice koje se pare doživotno. Orlovo gnijezdo je veliko i snažno, građeno od grana, na maksimalnoj visini za određeno područje. Orlovi već dugo godina zaredom koriste isto gnijezdo, dovršavajući ga i proširujući.

Orlovi obično imaju 2 jaja u jednoj spojci. Ženka je angažirana u njihovoj inkubaciji, a mužjak osigurava hranu za nju i za sebe. Novorođeni pilići prekriveni su puhom. Od vrlo mladog uzrasta orlovi uče preživjeti, vrlo često veća riba mlađe potiskuje iz gnijezda ili ih ubija u borbi za hranu. Ako ima dovoljno hrane, obje piliće prežive.

Dok su pilići mali, mužjak dobiva hranu, a ženka uzgaja i hrani potomstvo, a također štiti gnijezdo. U dobi od 3 mjeseca orlovi počinju izlijetati u lov. I nekoliko mjeseci kasnije započinju samostalan život.

Orlov glas

Orlovi su bučni uglavnom tijekom sezone parenja. U to vrijeme emitiraju prodorne zvižduke, koji se sastoje od zvukova "Kli-Kli-Kli-Kli", "Ku-it". Uz to, tijekom igara parenja čuje se karakteristični orlovi kako škripe, visoki vibracijski "chii-di-di".

Zanimljivosti o ptici

  • Orlovi se vrlo često vinu iznad tla, ali čak i tijekom takvog uzleta ptica je u stanju postići brzinu od 190-240 km / h. Iluzija usporenog pokreta nastaje zbog visine leta - preko 700 metara. Orao roni brzinom do 320 km / h.
  • Orao ima vrlo oštar vid sa širokim spektrom vida. Svako se ptičje oko usredotočuje na dva predmeta odjednom (na primjer, kod ljudi samo jedan), a vidna oštrina omogućuje ptici da vidi zeca na udaljenosti većoj od 3 km. S visine leta orao vidi plijen na površini od 11,5 km. Zanimljivo je da su oči orlova obdarene s dva kapka: prozirnim i gustim. Prozirni kapci štite ptice oči od jakog vjetra, a potonji su neophodni za spavanje.

Lider99

Rod orlova (akvila)

Zlatni orao
Aquila chrysaetos

Najveći orao. Naseljava šumsko-stepske, šumske i šumsko-tundrovske zone, kao i planinske polupustinje, stepe i visoke planine. Lovi zečeve, marmote i velike piliće. Hibernira, u pravilu, na mjestima za gniježđenje, čineći male migracije. Uvršten je u Rusku crvenu knjigu i u Dodatak II CITES konvencije. Broj u Rusiji je 18.000-22.000 uzgojnih parova.

Rod orlova (akvila)
Stepa, ili stepski orao
Aquila nipalensis
Veliki orao. Naseljava u polupustinjama i stepama europskog dijela Rusije te planinskim stepama, šumskim stepama i alpskim pojasom u južnom Sibiru. Migracije za zimu. Uvršteno je u Rusku crvenu knjigu i u Dodatak II * CITES konvencije (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore). Broj u Rusiji je 2000–3000 gnezdećih parova.
Rod orlova (akvila)

Orao-pogrebnik, ili solarni orao, karaguš
Aquila heliaca

Veliki orao nastanjen u polupustinjama, stepama i šumskoj stepi pronalazi optimalne uvjete za gniježđenje u šumskoj stepi, migrira zimi. Specijalizirana je za vađenje velikih vrsta prizemnih vjeverica. Uvršten je u Crvenu knjigu Rusije i u Dodatak I * CITES konvencije. Broj u Rusiji iznosi 3300–3700 gnezdećih parova.
Rod jastrebova orlova (hieraaetus)

Mali orao, sličan veličini zujaca, nastanjuje jug šumske zone, šumsku stepu i šume stepskog pojasa (zapravo cijeli južni dio Rusije - od zapadnih granica do Daurije uključujući), migrira za zima. Navedeno u Dodatku II CITES konvencije. Broj u Rusiji iznosi 3500–4500 gnezdećih parova.

Rod grebenastih orlova (spizaetus)
Istočni greben
Spizaetus nipalensis

Velika ptica grabljivica, jedini predstavnik roda u Rusiji, endem Dalekog istoka. Pasmine i zime u crnogorično-listopadnim šumama Primorskog Kraja. Uvršten je u Rusku crvenu knjigu i u Dodatak II CITES konvencije. Broj u Rusiji je 20–60 gnezdećih parova.
Rod orlova (akvila)

Veliki uočeni orao
Aquila clanga

Orao nastanjen u sjevernoj šumsko-stepskoj, četinarsko-listopadnim šumama, podtajgi i južnoj tajgi, ponekad se gnijezdi u srednjoj tajgi, migrira zimi. Lovi na vodene voluharice, vodene ptice i ptice u blizini vode. Uvršten je u Rusku crvenu knjigu i u Dodatak II CITES konvencije. Broj u Rusiji je 4000–4500 gnezdećih parova.
Rod orlova (akvila)

Orao manje pjegav
Aquila pomarina

Mali orao koji živi u šumskoj zoni europskog dijela Rusije i šumama Kavkaza i Cicavkaza migrira zimi. Uvršten je u Rusku crvenu knjigu i u Dodatak II CITES konvencije. Broj u Rusiji je 500–1000 uzgojnih parova.

Podrijetlo riječi "orao"

Ruski naziv pernatog grabežljivca potječe od staroslavenskog korijena "op", što znači "svjetlost", a suglasan je s mnogim europskim imenima: grčki "ornis", slovački "orol", poljski "orzel".

Značajke i stanište orla

Orlovi imaju masivnu građu, velika i široka krila. Ptice imaju velike kljunove i snažne noge sa zaobljenim kandžama. Lete vrlo visoko, prateći žrtvu s lakoćom zahvaljujući vidu. Općenito, čak ni zbog vida, već zbog činjenice da ptica ima vrlo razvijen vrat. Ali osjet njuha je vrlo loš.

Ženke su uvijek nešto veće od mužjaka. Gotovo svi orlovi su vrlo veliki, do 6 kg. Žive u stepama, šumama i planinama, ovisno o vrsti. Radije se nastanjuju u umjerenim i suptropskim zonama. Sedam od trideset živi u Rusiji. Ptica orao ponosna - svi to govore, a ptica to duguje svom načinu života. Ptice se ne gnijezde na prepunim mjestima.

Orao (ptica): opis i fotografija, veličina, izgled i karakteristike

Većina se orlova razlikuje po impresivnoj veličini, duljina tijela nekih jedinki doseže 80-95 cm, a ženski orao je mnogo veći od muškog. Težina orla može biti 3-7 kg. Iznimka su male vrste: orao patuljak i stepski orao.

Predstavnike roda odlikuje masivno tijelo s razvijenim mišićima i prilično dugim, snažnim nogama, pernatim do prstiju. Glava orla je zbijena, vrat je snažan i mišićav. Pokretljivost velikih očnih jabučica je niska, ali dobro razvijeni vrat više nego nadoknađuje ovaj nedostatak.

Impresivne kandže i snažni kljun orla imaju zakrivljene krajeve, što pticu čini nenadmašnim grabežljivcem.

Tijekom života orlov kljun i kandže imaju tendenciju rasta, ali ptica ih tijekom života samljeva.

Dugačka široka krila orla dosežu raspon od 2,5 metra, što omogućuje grabežljivcu da se dugo vinu na udaljenosti od preko 700 metara iznad tla.

Rep orla je kratak i uzak, u nekih vrsta je klinast i razvijen.

Afričke grebenaste i orlaste orlove krasi snop dugog perja koje kruni glavom.

Afrički kukmasti orao Spizaetus Coronatus

Filipinski orao Pithecophaga jefferyi

Priroda je orla obdarila izuzetno oštrim vidom, zahvaljujući kojem grabežljivac s velike visine pazi na mali plijen (guštere, zmije, miševe). Na primjer, zlatni orao vidi zeca na udaljenosti do 2 km. Uz pomoć perifernog vida, ptica orao može izmjeriti područje do 12 četvornih kilometara.

Sluh se uglavnom koristi za komunikaciju, ali orlov njuh je slabo razvijen.

Boja perja orla, ovisno o vrsti, može biti jednobojna s točkicama ili kontrastna.Na primjer, boja zlatnog orla je crno-smeđa sa zlatnim perjem na stražnjem dijelu glave, zbog čega je engleski naziv ptice naveden kao "Zlatni orao".

Let orla odlikuje se posebnom upravljivošću s moćnim i dubokim zakrilcima krila. Orao je ptica koja se, čak i s jakim naletima vjetra, lako nosi sa zračnim strujama i, primijetivši potencijalni plijen, sposobna je roniti brzinom do 320 km / h.

Životni vijek orla je oko 30 godina, posebno velike vrste žive do 40-50 godina.

Brak i životni vijek

Strahoviti grabežljivci su monogamna bića. Oni pronađu partnera nakon dostizanja puberteta i nikad se ne rastaju. Koliko orao živi u obitelji? Promatrači ptica poznaju par ptica koje postoje više od 35 godina. Znajući koliko dugo žive orlovi, ovo se razdoblje čini ogromnim. Zapravo, u njihovom prirodnom staništu prosječni životni vijek grabežljivaca ne prelazi 25 godina.

Koliko godina žive ptice? Kondori imaju najveću dugovječnost. Prema rezultatima brojnih promatranja bilo je moguće doznati da njihov životni vijek doseže 65 godina. Kondorovi su najveće leteće ptice na zapadnoj hemisferi. Mjesto gdje žive orlovi ove vrste su američki Andi. Ptice se hrane svježim trupovima uginulih životinja i ne preziru strvinu. U potrazi za plijenom, ptice dnevno prelijeću planinske doline više od 200 km. U nedostatku velike hrane, mogu uništavati ptičja gnijezda napadajući piliće.

U prirodi mladi orlovi počinju loviti u dobi od 3 mjeseca, ali mogu se pariti tek u dobi od 4-5 godina. Od trenutka rođenja, pilići orlovi aktivno se bore za postojanje. Jači pojedinac pokušava dva mjeseca izgurati slabijeg brata iz gnijezda. Ako potonji preživi, ​​onda se odnos poboljšava i pilići mirno proživljavaju vrijeme u gnijezdu.

Zanimljiva je činjenica da se i najveće težine ptica mogu spariti u letu. Masa jedinke ovisi o tome koliko orao živi. No, bez obzira na to, ženski grabežljivci uvijek su veći od mužjaka. Ova činjenica ne sprječava privrženu gospodu ne samo da pomažu prijateljima da jedu i love dok inkubiraju jaja, već i da to rade sami.

Velika ptica također lovi u zraku: u stanju je sustići manjeg brata i oduzeti mu plijen.

Životni stil orlova

Prehrana orlova nevjerojatno je raznolika. U prehranu su uključeni mali sisavci (posebno glodavci ili isti zečevi), vodozemci (na primjer žabe) i gmazovi (kornjače, zmije, gušteri), kao i druge ptice. Predatori love i velike životinje: ovce, srne ili jelene. Ne prezirite ptice i strvinu.

Zanimljivo je da orlovi mogu loviti u parovima. Obično se vinu visoko i paze na divljač koju potom napadaju. Ali mogu napadati i iz zasjede koja je najčešće raspoređena na drvetu. Za svaki plijen imaju zasebnu metodu ubijanja.

Orlovi su rašireni u Euroaziji, Africi i Sjevernoj Americi. Njihov je broj prilično nizak, pa su ptice rijetke. Najvjerojatnije će ih se naći u planinskim područjima.

Što jede orao u prirodi?

Ovisno o vrsti i površini, male i srednje životinje postaju plijen orla: miševi, zečevi, svizci, kune, ježevi, lisice, hermelini, prizemlje, zečevi, vjeverice. Veliki grabežljivci napadaju mlade jelene, antilope, srne, mlade lisice i vukove, kao i stoku (krave i ovce). Orlovi često love ptice - golubove, tetrijebe, jarebice, guske, sove. Orlovi koji žive u Australiji i Americi hrane se vjevericama, papigama, šišmišima, sovama, pa čak i ponekad majmunima.

Neke vrste orlova dodaju ribu u svoju prehranu potapajući u vodu tijekom ribolova. Ne zanemarujte gmazove (guštere, kornjače), insekte i strvinu.

Orao većinu hrane dobiva na zemlji, ali ptice hvata u letu. Ptica grabljivica dugo lebdi iznad zemlje i pazi na plijen. Tada orao visi u zraku, pada poput kamena, grabi plijen moćnim kandžama i odnosi ga dalje.

Gdje žive orlovi?

Područje distribucije orlova prilično je široko, a stanište ovisi o vrsti ptice. Ipak, svi se članovi obitelji radije odmiču od civilizacije i ljudi, odabirući planinske ili poluotvorene krajolike.

Na primjer, zlatni orao naseljen na teritoriju Rusije (na sjeveru Kavkaza i jugu Primorja) gnijezdi se u teško dostupnoj šumskoj zoni, a njegov australski rođak, klinasti zlatni orao osjeća se ugodno u šume Nove Gvineje. Stepski orlovi žive u stepama i polupustinjskim zonama, nastanjujući ih od Transbaikalije do obale Crnog mora. Orao-grob zamišljao je šumsku stepu Ukrajine, kazahstanske stepske regije, šume Češke, Španjolske i Rumunjske. Orlovi se nalaze u Iranu i Kini, u Mađarskoj i Slovačkoj, u Grčkoj i Njemačkoj.

Vrste orlova

Mogu živjeti i u stepama i biti planinske ptice koje žive u planinama. Zlatni orao je najviše velika ptica orao, težina doseže 6 kg. Raspon krila ovih ptica doseže tri metra. Zahvaljujući krilima, ptica se lako može satima vinuti u nebo, a kad ugleda svoj plijen, naglo zaroni u svom smjeru.

Na fotografiji je ptica orao

Boja je tamno smeđa, kljun je tipičan za orlove. Ova vrsta ima najduži rep od svih ptica. Vapaj zlatnog orla tipičan je za sve vrste obitelji. Love po dnevnom svjetlu, hrane se vjevericama, kunama i pticama. Zlatne orlove možete pronaći u Africi, Americi i Euroaziji. Naseljavaju gotovo sve terene, uključujući savane i planine.

Gnijezde se na brdima (drveće i kamenje), gnijezda se nalaze međusobno udaljena, jer imaju velika lovišta. Ženke neseju više od dva jaja, ali oba roditelja sudjeluju u hranjenju pilića.

Najmanji od ove vrste ptica je pigmejski orao. Ovu pticu karakterizira migracija, preferira Aziju, Afriku i jug Rusije. Zanimljivo je da su ženke veće od mužjaka. Nemaju više razlika u opisu.

Na slici patuljasti orao

Opis ptice orao patuljak: - tijelo je zdepasto, - donji dio tijela i rep imaju bijelo perje, - krila leta su crna, - šape su žute, s crnim kandžama, - orao ptica kljun patuljak mali, jako zakrivljen.

Stepska ptica orao lijepa i dostojanstvena. Postoje sličnosti sa zlatnim orlom, ali on je nešto manji. Ova ptica voli otvoreni prostor, zbog čega živi u poljima i stepama i tamo lovi. - boja je tamno smeđa, - ​​s crvenkastom okcipitalnom mrljom, - kljun je gotovo crn, - šape su svijetlo žute, žive u Aziji.

Na fotografiji stepski orao

Veliki ptica grabljivica orao groblje. Ptica može živjeti i na jugu i na sjeveru (selica). Boja tijela je tamno smeđa, glava i vrat su žuti. Rep je smeđe boje, jednobojan. Letim u parovima ili sam. Polako se vinuo na nebo. Duljina krila je više od pola metra.

Na fotografiji je pokop orla

Orao ćelav je ptica grabljivica. Ova vrsta ptice orli iz bijela glava. Ova ptica je simbol Amerike. Sva perjanica je smeđa, osim glave i repa. Kljun i noge su žuti. Na nogama nema perja.

Masa odrasle osobe doseže od 2 do 7 kg. Duljina tijela može biti i do 100 cm. Hrani se uglavnom ribom. Ptica leti iznad vode i kandžama hvata plijen. Prosječni životni vijek ćelavog orla je 20 do 30 godina.

Na fotografiji je ćelavi orao

Ptica osprey - živi i na južnoj i na sjevernoj hemisferi. Duljina doseže 50-60 cm, raspon krila je veći od 1,5 metra. Po veličini nije najveća vrsta orlova, težine do 2 kg. Krila su duga i smeđa. Šape i kljun su crni. Ženka snese do 4 jaja. Osprey živi oko 10 godina.

Na slici je ptičja skopa

Koja je razlika između orla i orla?

Unatoč pripadnosti istoj obitelji sokolova, orao i orao se razlikuju, uglavnom po načinu života. Orao naseljava planinska, pustinjska i šumovita područja, orao odabire obale rezervoara za gniježđenje, jer se obično hrani ribom, životinjama i pticama koje žive u blizini vode. Što se tiče vanjskih razlika između orla i orla, one su također dostupne:

  • šape orlova su vrlo gusto pernate, ali šape orla u donjem dijelu su lišene takvog "šik" perja,
  • kljun orla je snažniji i nešto veći od orla,
  • rep orla je klinast, a rep orla prilično je uzak i kratak.

Klasifikacija

Prema molekularnom istraživanju koje su njemački znanstvenici proveli početkom 2000-ih, sve su vrste tradicionalno dodijeljene rodu Aquila, Hieraaetus, Lofeta i Iktinetakao i izumrli rod Harpagornis, predstavljaju jednu monofiletsku skupinu, dok pravi orlovi (grupa Aquila) zajednički su predak za sve ostale. Ova je studija pokazala da barem neke, ako ne i sve vrste skupina Hieraaetus (u literaturi na ruskom jeziku - rod "jastrebovi orlovi"), koji se od ostalih razlikuju u manjim veličinama, trebao bi biti uključen u središnji rod Aquila... Trenutno se revidira sustavni položaj svih svojti skupine, a u znanstvenoj zajednici donesena je privremena odluka da se svi svojti ujedine u jedan rod Aquila.

Koja je razlika između orla i jastreba?

  • Najvažnija razlika između orla i jastreba je veličina: jastreb je mnogo manji od orla.
  • Krila jastreba su kratka, blago zaobljena i blago savijena, dok su krila orla duga, široka i imaju raspon do dva i pol metra.
  • Rep orla je skraćen, ali rep jastreba je dugačak.
  • Druga razlika između ovih ptica je vrsta leta: orao se dugo vinu lebdeći u zračnim strujama; za jastreba leteći let nije tipičan.

Razmnožavanje i očekivano trajanje života

Potpuna spolna zrelost kod ptica nastupa u dobi od 4-5 godina. Obično se orlovi gnijezde na grmlju ili drveću, ponekad na stijenama - to se odnosi na ptice planinskih orlova. Oba partnera angažirana su na izgradnji gnijezda, samo što ženka ulaže više truda u izgradnju. Ta se gnijezda koriste već nekoliko godina.

Ponekad ptice zauzimaju tuđa gnijezda (sokolovi, vrane). Ženke polažu jaja jednom godišnje, ponekad dosegnu i do tri jaja. Ovisno o vrsti orlova, jaja se vale na različite načine. Nakon izleganja, pilići se odmah počinju boriti.

- Grobari su divni roditelji, mjesec i pol dana oba roditelja izmjenjuju se sjedeći na jajima. Orlovi se jako vole boriti, pa slabi uvijek umiru od batina. Nakon tri mjeseca pilići su osposobljeni za letenje, a do zime moraju biti spremni za duge letove.

- Stepski se orlovi gnijezde na zemlji, gradeći nastambe od grana. Jajašca ugriju ženke, a mužjaci nose hranu kokošima. Mužjaci zapravo ne mare za ženku, pa ona ponekad mora sama bacati jaja i loviti. No istodobno još uvijek promatra sigurnost jajašaca.

No, za piliće oba roditelja izgledaju na isti način. - Krestasti orao inkubira jedno jaje. Gnijezdi se 10-30 metara od tla. Piliće hrani dva mjeseca. Ptice žive 30 godina, a neke i do 45.

Domaća pticaorao rijetka pojava. Ako postoji želja kupi pticu orao, trebate ga uzeti s piletinom. Odrasla osoba, navikla na slobodu, neće moći mirno živjeti u zatočeništvu. Da bi pilić mogao snažno rasti kod kuće, potrebno ga je pravilno hraniti. Bolje ostati na nemasnom mesu, bilo čemu osim svinjetine. Do dva mjeseca treba ga hraniti 6 puta dnevno.

Važno je shvatiti da mora postojati dovoljno vremena za osposobljavanje orlića za letenje. Mora letjeti najmanje sat vremena dnevno. I neće biti pušten u divljinu, inače će umrijeti. Uz to, ptica nije posebno tvrdoglava, trenirat će joj puno vremena.

Orao je zapravo vrlo plemenita i veličanstvena ptica. To se može vidjeti na grbu Sankt Peterburga, i to nije iznenađujuće, koja je ptica orao čudesan simbol koji predstavlja moć grada.

Pin
Send
Share
Send
Send