Ptičje obitelji

Drozd sa žutim nosom, kratkokljunih

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Drozd sa žutim nosom (latinski Catharus aurantiirostris) vrsta je ptica iz porodice drozdova. Rod drozdovi s kratkim računima (lat. Catharus). Uvršten na IUCN-ov crveni popis vrsta s najmanjom zabrinutošću (LC). Distribuira se u Venezueli, Gvatemali, Hondurasu, Columbriji, Kostariki, Meksiku, Nikaragvi, El Salvadoru, Trinidadu i Tobagu.

Veličina ptice je 14-17 cm duljine. Drozd ima svijetlo narančasto perje, obod oko očiju i nogu. Na sjeveru rasprostranjenosti ptice imaju smeđkastu nijansu perja na leđima i kapici, bjelkasta prsa i trbuh, na jugu - siva prsa i bokovi.

Prirodno stanište su suptropske i tropske suhe, vlažne ravničarske i vlažne planinske šume, uglavnom s niskim drvećem i grmljem. Priroda ptice je sramežljiva. Hrani se kukcima koje sakuplja na tlu i donjim granama drveća.

Jednostavna ptičja pjesma sastoji se od nejasnog cvrkuta. Ponekad ti kosovi ispuštaju glasne povike "wow-ah". Gnijezde se na maloj nadmorskoj visini u šikarama, gnijezdo izgleda poput zdjele. Spojka se sastoji od dva svijetloplava jaja sa smeđim mrljama.

Pin
Send
Share
Send
Send