Pin
Send
Share
Send
Send


Petrels (Procellaria) su rod ptica iz plutajućeg reda, obitelji petrel (Procellariidae). Petrels se razlikuju po velikoj glavi, kratkom vratu) i snažno razvijenom tijelu, kljun je kraći od glave, snažan i debeo, s dubokim utorima sa strane, na kraju velike udice, razmak u ustima ide daleko unatrag , nosnice su postavljene na koštane cijevi smještene na stražnjoj strani kljuna.

Noge nisu jako velike, ali snažne, stisnute sa strane, tri prednja prsta povezana su plivačkom membranom, a stražnja je nerazvijena i izgleda poput bradavice. Krila su duga i oštra, a krajevi se protežu preko vrha repa. Rep je zaobljen, sastoji se od 12-14 repnih pera.

Perje je gusto, boja se malo razlikuje prema spolu, starosti i godišnjim dobima. Petrels su morske ptice koje žive na obje hemisfere samo u visokim geografskim širinama, a karakterizira ih brz i dug let. Oni se brane od neprijatelja ubrizgavajući na njih masni i smrdljivi sadržaj želuca. Kad se približi oluja, oni, kako kažu mornari, često sjede na brodovima i, kao da je predviđaju, otuda i samo ime ovih ptica. Poznato je 40 vrsta petrela, od kojih ćemo imenovati sljedeće.

Arktički ili sjeverni petrel (Procellaria glacialis) doseže do 50 cm duljine i do 1,10 m raspona krila. Prednji dio leđa i ramena su pepeljastosivi, letačko perje je crnkasto, kljun je žut, sivozelen u osnovi, noge su žute, ostatak tijela je bijel. Ova je petrel vrlo česta ljeti u zaljevu Baffin, Davisovom tjesnacu, Kurilskim i Aleutskim otocima, Jan Mayenu, Svalbardu i zapadnoj obali Islanda, a povremeno se javlja i izvan njemačke obale. Hrani se mekušcima, meduzama, ribom, trulim kitom i mesom tuljana. Na Novom Zalivu petreli pohlepno proždiru sve vrste otpadaka bakalara i zato u velikom broju lete oko ribara koji ubiraju tu ribu. Petreli se gnijezde na najstrmijim i najnepristupačnijim stijenama, skupljajući se u ogromnom broju. Svaka ženka snese samo jedno jaje. Najjužnije gnijezdište B. sjevernog je mali otok St Kilda uz zapadnu obalu Škotske.

Za siromašne stanovnike krajnjeg sjevera ova je ptica vrlo važna, jer im daje dobru svježu hranu: ima nježno, bijelo meso, koje ne miriše jako na salo, koje kad se dim ili soli, služi kao zima osim toga, od ove burad rezervirajte još puno masnoće i za osvjetljenje i hranu, i za puno kreveta i perja i perja. Krajem kolovoza, samo na Westman Airu, malom otoku uz južnu obalu Islanda, svake se godine zimi zasadi više od 20 000 debelih mladih ptica. Ribari se ne bez razloga pouzdaju u njegovu sposobnost predviđanja vremena i izlaska na pučinu u skladu s tim približava li se ova ptica obalama ili leti na pučinu.

Rt petrel (Procellaria capensis), kojeg su stari putnici nazivali i Cape Pigeon, ima samo 38 cm duljine s rasponom krila od 1,10 m. Glava i stražnji dio tijela tamno su sive boje, stražnja strana pokrivaju perje krila i rep su bijeli s tamno sivim mrljama, donja strana tijela je bijela, letačko perje je crno s bijelim unutarnjim lepezom, repno perje je bijelo s crnom prugom na kraju, kljun je crn, noge su smeđe-crna. Nalazi se na južnoj hemisferi, od 25 do 50 ° J. sh.

Brockhaus F.A., Efron I.A. Enciklopedijski rječnik.

Opis

Ova ptica doseže veličine od 40 do 50 cm i raspon krila od 95 do 110 cm. Ima tamno perje i čini se gotovo crnom u lošim vremenskim uvjetima.sunčeva svjetlost pokazuje tamnosive ili tamnosmeđe boje, kao i srebrnaste rubove na donjoj strani krila. U letu se sivi petrel, poput ostalih članova obitelji, naginje s jedne strane na drugu i samo povremeno maše krilima. Svojim snažnim i izravnim uzorkom leta podsjeća na malog albatrosa.

Karakteristična

Poput ostalih petrela, i ova obitelj ima na vrhu kljuna dva otvora poput cijevi kroz koja izlučuju morsku sol i želučane sokove. Kljun je dug i zakvačen s oštrim krajem i vrlo oštrim rubovima. To pomaže u boljem zadržavanju skliskog plijena, poput ribe.

Veličina petrela uvelike varira. Najmanja vrsta je petrel, dug 25 cm, raspon krila 60 cm i težak samo 170 g. Većina vrsta nije puno veća od njega. Iznimka su samo divovske petrele, koje podsjećaju na male albatrose. Mogu doseći veličinu do 1 m, raspon krila do 2 m i težinu do 5 kg.

Perje petrela je bijelo, sivo, smeđe ili crno. Sve vrste izgledaju prilično neugledno, a neke su toliko slične da ih je vrlo teško razlikovati. U petrela nema vidljivog spolnog dimorfizma, osim nešto manje vrijednosti kod ženki.

Svi petreli mogu jako dobro letjeti, ali ovisno o vrsti, imaju različite stilove leta. Šape su im vrlo slabo razvijene i smještene daleko iza. Ne dopuštaju vam ni da stojite, a na kopnu se petrel mora dodatno osloniti na prsa i krila. [izvor nije naveden 1785 dana

Širenje

Sivi petrel nakon slijetanja na vodu
Područja uzgajanja ove vrste nalaze se na malim otocima u južnom Tihom i Atlantskom oceanu, prvenstveno u blizini Novog Zelanda, Falklandskih otoka i Ognjene zemlje. Broj sivih petrela trenutno se procjenjuje na 20 milijuna, ali značajno opada.

Sivi petrel je ptica selica koja svake godine čini vrlo udaljena lutanja. Primijećeno je kako su neki pojedinci letjeli 64 tisuće km godišnje. Nakon razdoblja gniježđenja koje traje od ožujka do svibnja, ove ptice lete preko zapadnog Tihog oceana i Atlantika na sjever. U lipnju i srpnju dosežu subarktičke vode i prelaze ocean od zapada prema istoku. Od rujna do listopada duž istočnog dijela oceana, vraćaju se u svoja gnijezdišta, gdje dolaze u studenom. Na primjer, segment u Atlantskom oceanu od Falklandskih otoka do sjevernog Atlantika u blizini Norveške iznosi 14 tisuća kilometara. Ponekad se ova ptica opaža u Baltičkom moru. Zimovališta za populacije Novog Zelanda nalaze se u blizini Aleutskih otoka.

Sivi petrel

Klasa: Ptice Red: Petrels Obitelj: Petrels Rod: Puffin petrels Vrsta: Grey petrels
Sivi petrel - Puffinus griseus (Gmelin, 1789.) Čađavi šišar, novozelandska ptica mutten (eng.). S i n. (las.): Procellaria grisea Gmelin. S i n. (Ruski): tamni petrel.

Tamnoknjić srednje veličine s rasponom krila od oko 1 m ili malo većim. Na terenu se razlikuje od ostalih tamnih buradi slične veličine po srebrno sivim podvlakama.

Na kopnu se brzo kreće, oslanjajući se na tarzus. Dobro pliva i roni kako u letu tako i s površine vode. Lako se diže iz vode, često radeći krilima. Let je brz i jednostavan.

Za vjetrovitog vremena let je brz i sastoji se od visokih zavoja s naizmjeničnim klizanjem i čestim mahanjem krila u nesvijenom položaju na zapešću. Za mirnog vremena leti nisko iznad morske površine, izmjenjujući kratka razdoblja klizanja s čestim mahanjem krila.

Reprodukcija.

Spolno zrela postaje u dobi od 5-7 godina. Monog. Zrele jedinke stižu na mjesta za gniježđenje u zadnjem tjednu rujna. Gnijezdo je uređeno u jami, dok je prekriveno suhom vegetacijom.

Jara duga 1-3 m napravljena je u mekom tlu obraslom travom.Iz godine u godinu ista se jazbina ili gnijezdo nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Hvatanje traje oko tri tjedna - tijekom zadnja dva tjedna studenog i početkom prosinca.

Položeno je jedno bijelo, glatko, blago sjajno jaje (72) 72-88X44-52 mm (77X48). Oba roditelja se inkubiraju. Trajanje smjene može biti i do dva tjedna, ali obično se partneri mijenjaju u gnijezdu za 1-5 dana.

Inkubacija traje oko 56 dana. Izvaljivanje pilića događa se tijekom druge polovice siječnja i prvih dana veljače. Pilići ostaju u jazbinama 97 (86-106) dana. U prosjeku, 12 dana (od 0 do 27) prije nego što mladi krenu na more, roditelji ih napuste i odlete na sjevernu hemisferu.

Pile brzo raste i u dobi od pedesetak dana masovno preteče roditelje. U prosincu-siječnju prosječna težina odrasle ptice iznosi 787 g, a pilića do kraja ožujka 876 g [Richdale, 1963].

Svakodnevna aktivnost, ponašanje. Tijekom morskog života sivi je burad aktivan u bilo koje doba dana. Tijekom sezone gniježđenja, kolonije su noćne. Uzgaja se samo kolonijalno, tvoreći kolonije različitih veličina. Na moru drži raštrkane i u jatima od malih skupina do desetaka tisuća.

Hrana. Hrani se lignjama, sitnom ribom, rakovima. Hranu dobiva u gornjim slojevima vode. Ronite spremno s ljeta ili s položaja na površini. Tijekom hranjenja često se okupljaju u ogromna jata i hranu dobivaju u zajednici s drugim morskim pticama.

Na mjestima gniježđenja lokalno stanovništvo u značajnim količinama bere debele piliće sivih buradi, koji se koriste za hranu.

Preporučena i citirana literatura

Život životinja. Ptice koje su uredili profesori N.A.Gladkov, A.V.Miheev. Slika: https://www.arkive.org/sooty-shearwater/puffinus-griseus/image-G28301.html

AOF | 25.12.2015 21:30:35

Skuas

Dugorepa skua

Skua kratkog repa

Pomarine Skua

Južni pol Skua

Antarktička skva

Velika Skua

Podaci o upotrebi

Fotografija "Sivi petrel" može se koristiti u osobne i komercijalne svrhe prema uvjetima kupljene Royalty-free licence. Slika je dostupna za preuzimanje u visokoj razlučivosti do 3712x3044.

  • Zemlja: Italija
  • Karakteristike ručno nacrtane ilustracije: Akvarel, Crteži, Ilustracija
  • Orijentacija slike: Vodoravno
  • Karakteristike slike: Non-stock slika
  • Doba dana: Dan
Depositphotos
  • O zalihama fotografija
  • Naši planovi i cijene
  • Poslovna rješenja
  • Blog
  • Program preporuke
  • pridruženi program
  • API program
  • Slobodna radna mjesta
  • Nove slike
  • Besplatne slike
  • Registracija dobavljača
  • Prodajte zalihe fotografija
  • Engleski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • ruski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Španjolski (Meksiko)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Portugalski (Brazil)
  • Magyar
  • ukrajinski
  • Bahasa Indonesia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Kontakti
    +7-495-283-98-24
  • Chat uživo
  • Kontaktirajte nas
  • Recenzije o Depositphotos
Pročitajte nas
  • Facebook
  • Cvrkut
  • VK
Dostupno u Dostupno u

© 2009-2021. Corporation, SAD. Sva prava pridržana.

Pin
Send
Share
Send
Send