Ptičje obitelji

Aram / Aramus guarauna

Pin
Send
Share
Send
Send


ARAMA (Aramus guarauna), jedina vrsta ovoga. pastirske ždralove (Aramidae) iz reda ždralova. Pasmine u Americi (od Georgije i Floride do središnje Argentine) i Antila.

Ukupna duljina je 50-70 cm, noge, vrat i kljun su dugi. Mužjak i ženka izgledom su slični, perje je sjajno smeđkasto-maslinasto s bijelim prugama na vratu i tijelu. Žive u močvarama, šumama, na otocima - u suhim šikarama grmlja. Hrana - veliki mekušci (uglavnom iz roda Pomacea) koji žive u plitkoj vodi. Gnijezdi se na tlu ili u grmlju, u blizini vode. U spojci ima 4-8 jaja, leglo.

Lit.: Van Tyne J. i Berger A. J., Osnovi ornitologije, N. Y. -L., 1959. G.P. Dementjev.

Aram / Aramus guarauna

Studiraj povijest

Aram, ili pastirska dizalica (lat. Aramus guarauna) je ptica, jedina vrsta monotipske porodice Aramovih, ili pastirska ždrala (lat. Aramidae) porijeklom iz Amerike. U pogledu morfoloških karakteristika i karakteristika ponašanja, nalazi se u intervalu između ždralova (Gruidae) i pastirskih ždralova (Rallidae). S pastirima ih okuplja slična struktura probavnog sustava, a kod ždralova značajke građe kostura i priroda perjanice.

Širenje

Arami su rašireni u tropskoj, suptropskoj i toploj umjerenoj klimi Sjeverne, Južne i Srednje Amerike, kao i na Antilima. Sjeverna granica područja Arama proteže se na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država, uglavnom na Floridi. Naseljavaju veći dio Meksika, Zapadne Indije, zemalja Srednje i Južne Amerike, uključujući Panamu, sve do središnjeg dijela Argentine.

Izgled

Arama je ptica močvarica srednje veličine.Duljina tijela mu je oko sedamdeset centimetara. Raspon krila doseže stotinu centimetara, a težina je do jednog kilograma. Glava arama je mala, s dugim, blago spljoštenim sa strane i blago zakrivljenim kljunom. Krila ovih ptica su zaobljena i široka. Rep im je također zaobljen, kratak. Kao i sve dizalice, ni donji dio potkoljenice u ara nije pernat, osim toga, na znatnoj udaljenosti. Perje arame je smeđkasto-maslinaste boje, a na donjem dijelu vrata, na dojkama i krilnom perju nalaze se bijele mrlje. Noge i prsti su dugi. Vidljive razlike između mužjaka i žena izuzetno su slabe. U letu arami nalikuju ždralovima dok lete ispruženih vrata i nogu.

Reprodukcija

Aram se gnijezdi tijekom cijele godine. Gnijezdo se gradi u blizini vode, na gusto obrađenom zemljištu, na grmu ili drvetu do 6 m iznad tla. Kao materijal koriste se stabljike trske ili trave isprepletene finim biljnim vlaknima. Ženka snese 4-8 (najčešće 6) prljavobijelih ili svijetlosmeđih jajašaca sa smeđim ili sivim mrljama dimenzija 56 x 44 mm. Razdoblje inkubacije nije točno poznato. Oba roditelja inkubiraju i potom se brinu za piliće. Izvaljeni pilići prekriveni su tamno smeđim puhom i mogu napustiti gnijezdo tijekom dana nakon rođenja.

Životni stil

Arami žive u gustom grmlju, u tropskim šumama, ali svejedno više vole močvare sa slatkom vodom. Uključuju i močvarne obale jezera, bara i rijeka sa slabom strujom.Na otocima Karipskog mora u blizini Paname, arama se može naći u suhom području dovoljno udaljenom od vodenih tijela. Ovu pticu često možemo vidjeti kako sjedi na granama grmlja ili drveća. Aram tijekom sezone parenja uglavnom živi pojedinačno ili u parovima, ali se također mogu okupljati u malim skupinama do dvanaest jedinki u jednom jatu. Noću ih je teško primijetiti u gustim šikarama grmlja, međutim, ostatak vremena ove se ptice ponašaju prilično aktivno i ne skrivaju se. U potrazi za hranom, oni su puno sličniji ždralovima, nego kradom pastiricama. Ove panamske ptice dobro plivaju, ali lete nevoljko, a kad se pojavi opasnost, arami se radije sakriju u letu ili se, preletjevši kratku udaljenost, sakriju u najbližem grmu. Lete polako i glatko, a u letu protežu glave i noge poput ždralova. Na tlu se Arami kreću prilično neugodno, nalik na pijani hod, zbog čega su ove ptice i dobile englesko ime "Limpkin". Arami se ne sele na velike udaljenosti, ali tijekom kišnih sezona mogu lutati s jednog mjesta na drugo unutar svog dometa.

Hrana

Arami se uglavnom hrane velikim slatkovodnim puževima - ampularijama iz roda Pomacea. Polako se kreću plitkom vodom u potrazi za tim puževima, često podižući jednu nogu visoko dok hodaju, zaviruju u vodu ili kljunom uzburkaju muljevito dno. Uhvativši mekušca, Arami ga spretno istrgnu iz ljuske koju bace.Mlade ptice uzimaju male puževe izravno iz kljuna svojih roditelja, a zatim ih cijele odmah progutaju. Osim ampularije, arami se hrane i školjkama, insektima, rakovima, crvima, žabama, malim gmazovima i sjemenkama biljaka.

Broj

Prije su aram bili vrlo lakovjerne ptice i lako su padali pod lovčevim hicem, pa su bili blizu istrebljenja. Nakon organizacije zaštite, naime nakon potpune zabrane lova, njihov se broj ponovno počeo povećavati, posebno u rezervatima Paname. Trenutno Arami vode uglavnom sumračni i noćni način života, ali tamo gdje postoji učinkovita zaštita, opet postaju aktivni tijekom dana, tako da ponovno stječu nekadašnju lakovjernost.

Pin
Send
Share
Send
Send