Ptičje obitelji

Atlantski puffin - činjenice, veličina, stanište, gniježđenje, uzgoj

Pin
Send
Share
Send
Send


Atlantski puffin (Fractula cortica), poznat i kao uobičajeni puffin, morska je ptica iz obitelji Auke. To je jedini puffin porijeklom iz Atlantskog oceana; Dvije srodne vrste, pramenovi i rogati puffin, nalaze se na sjeveroistoku Tihog oceana, Islandu, Norveškoj, Grenlandu, Newfoundlandu i Farskim otocima, te zapadno od juga Mainea i istočno do dijelova Velike Britanije. Atlantski puffin je najčešće viđen na Westmanskim otocima,

Island. Iako ima veliku populaciju i širok raspon, vrsta je brzo opala, barem u nekim dijelovima svog područja, što je rezultiralo identifikacijom IUCN-a kao nezaštićene. Na kopnu je u općenito uspravnom položaju atlantskog puffina prema moru predaka, pliva na površini i hrani uglavnom sitnu ribu kojom umoči krila.

Ovaj puffin ima crnu krunu i leđa, blijedo sive mrlje na obrazima i bijele boje ispod dijela. Široko je obilježen hrabrošću za razliku od perja crvenog i crnog kikirikija i narančastih nogu. Na moru se zimi topi u grlu i boja lica neke svijetle boje se gubi, boja se vraća na proljeće.

Izgled odraslih mužjaka i ženki jednak je, iako su muškarci obično nešto veći. Tinejdžerica ima slično perje, ali mrlje na obrazima su joj tamno sive. Tinejdžerska glava jarkih boja nije ukrašena, novčanica joj je uska i tamno-siva sa žućkasto-smeđim vrhom, a noge i noge također su tamne.

Puffini iz sjevernih populacija uglavnom su veći od južnih, a te se populacije općenito smatraju zasebnom podvrstom.

Provodeći jesen i zimu na pučini zimskog sjevernog mora, atlantski puffin se vraća u obalna područja početkom sezone razmnožavanja krajem proljeća. Gnijezdi se u kolonijama litica i iskapa staro gdje se odliježe bijelo jaje. Pilići uglavnom hrane cijelu ribu i brzo rastu. Otprilike 6 tjedana kasnije potpuno je opremljen i plovi morem noću. Otpliva od obale i na zemlju se ne vraća nekoliko godina.

Opis

Atlantski pufinski pojas čvrsto je građen s gusto postavljenim vratom i kratkim krilima i repom. Duljina je 28 do 30 centimetara (11 do 12 inča) od vrha čvrstog novčanica do repa na kraju šake. Njegova krila visoka su od 47 do 63 cm (19 do 25 inča) i visoka su oko 20 cm (8 inča) na tlu. Muškarci su obično malo veći od žena, ali su nekako različite boje.

Čelo, tjeme i potiljak sjajno su crni, kao i leđa, krila i rep. Široki, crni ovratnik proteže se niz vrat i vrat. Sa svake strane glave nalazi se veliko područje pastile vrlo blijedo sive boje. Oblik glave stvara nabor koji se proteže od oka do najviše točke svakog flastera, dajući izgled sive gljive.

Oko izgleda gotovo trokutasto, s malim, uzvišenim dijelom rožnate plavo-sive kože na vrhu i pravokutnom mrljicom na dnu. Šarenice su smeđe ili vrlo tamnoplave i svaka ima crveni orbitalni prsten. Donja strana ptice bijela je ispod grudi, trbuha i repa.

Do kraja sezone razmnožavanja, crno perje izgubilo je sjaj ili čak može imati blago smeđu boju. Noge su kratke i dobro se vraćaju u tijelo, dok ptica pristaje uspravno. Obje noge i velike mrežaste noge kontrastiraju jarko narančastim, oštrim, crnim noktima.

Chanchu je vrlo osebujan. Sa strane je štipaljka široka i trokutasta, ali kao što se vidi odozgo, uska je. Polovica vrha je narančastocrvena, a druga polovina škriljevca siva. Žuti greben u obliku ševrona razdvaja dvije polovice žutom mesnatom trakom u dnu novčanice.

Spoj dviju mandibula sadrži žute, žrtvene ruže. Točan udio legla varira ovisno o starosti ptice. U nepoznatog, nož doseže punu dužinu, ali nije širok kao odrasla osoba.

Vremenom se novčanica produbljuje, savijajući se preko ruba i razvijajući čvor na svojoj bazi. Kako ptica stari, u crvenom dijelu mogu se stvarati jedan ili više žljebova. Ptica ima snažan ugriz.

Karakteristične jarko narančaste novčanice i druge crte lica razvijaju se u proljeće. Na kraju sezone uzgoja, ove posebne obloge i aditivi djelomično su malčirani. Ovo se tjeme čini manje širokim, ožiljak je manje svijetli, a baza je tamno siva. Trepavice su raširene i oči se čine okruglim.

Istodobno se zamjenjuje perje glave i vrata, a lice postaje tamnije. Ovu zimsku perjanicu ljudi rijetko vide, jer kada napuste police, ptice se presele u more i na kopno se vrate tek sljedeće sezone razmnožavanja.

Adolescentne ptice slične su odraslima u perju, ali su tamnije s tamnije sivim licem i žućkastosmeđim pernatim vrhovima i nogama. Nakon bijega putuje do vode i izlazi na more te se na zemlju ne vraća nekoliko godina. U međuvremenu, svake će godine imati široku novčanicu, blijedi zakrpu za lice i svjetlije noge i krila.

Atlantic Puffin ima izravan let, obično 10 metara (33 stope) nadmorske visine i iznad površine vode. Najučinkovitije se kreće rebrastim nogama s veslanjem i rijetko se diže u zrak.

U moru je obično prigušen, osim riječi o mekom sušenju kojima ponekad leti. U uzgojnoj koloniji nalazi se nad zemljom, ali u starijoj dobi postoji sve veća buka koja je postala pomalo okovana i koja se oživljava.

Distribucija

Atlantic Puffin je ptica u hladnim vodama sjevernog Atlantskog oceana. Gnijezdi se u sjeverozapadnoj Europi, arktičkoj granici i obali istočne Sjeverne Amerike.

U Europi više od 90% svjetske populacije (4.770.000-5.780.000 parova, 9.550.0005011.600.000 odraslih) i kolonija samo na Islandu čine 60% svjetskog atlantskog puffina. Najveća kolonija u zapadnom Atlantiku (otprilike 260 000 parova) može se naći u ekološkom rezervatu Witless Bay južno od St. John'sa, Newfoundlanda i Labradora.

Ostala glavna uzgajališta uključuju sjevernu i zapadnu obalu Norveške, Farske otoke, Šetlandske i Orkneyjske otoke, zapadnu obalu Grenlanda i obalu Newfoundlanda. Manje kolonije nalaze se na Britanskim otocima, u regiji Murmansk u Rusiji, Novoj Zemliji, Spitzbergenu, Labradoru, Novoj Škotskoj i drugdje u Maineu. Otoci su posebno atraktivni za uzgoj ptica u usporedbi s kopnenim nalazištima.

Ponašanje

Poput mnogih morskih ptica, atlantski puffin veći dio godine provodi daleko od kopna i puni se samo u obalnim područjima. Mješovita je ptica i obično se razmnožava u velikim kolonijama.

Na moru

Atlantski puffini vode do usamljenog postojanja kad izađu na more, a ovaj dio njihovog života malo je proučavan, jer zadatak pronalaska ptice u nepreglednom oceanu napreduje. Na moru, atlantski puff mjehuriće poput pluta, probijajući se kroz vodu snažnim udarcem u noge i odmarajući se, i čineći se vidno vjetrovitim.

Svakodnevno provodi puno vremena pripremajući se za održavanje perja u ispravnom obliku i prolijevanje ulja iz žlijezde. Njegovo perje dolje ostaje suho i pruža toplinsku izolaciju.

Česta je pojava kod ostalih morskih ptica, gornja joj je površina crna, a donja bijela. Pruža kamuflažu, sa zračnim grabežljivcima tamne, vodenaste pozadine i nesposoban promatrati pticu protiv podvodnih osvajača, može se pomiješati sa svijetlim nebom iznad valova.

Dok se kreće, Atlantic Puffin glasno skače preko površine vode, prije nego što se lansira u zrak. Veličina krila odgovara dvostrukoj upotrebi i vrha i dna vode, a površina je malo povezana s težinom ptice. Da bi se održao let, krila trebaju udarati vrlo brzo brzinom od nekoliko puta u sekundi. Ptičji avion je izravno i nisko iznad površine vode i može putovati do 5 km (5 milja) na sat. Slijetanje je nezgodno; To je ili valni greben ili pad u mirnoj vodi, trbušni nalet. Atlantski puffin ima godišnju rupu kad je na moru. Prizemne ptice gube primarne jedinice po jedan par kako bi im omogućile let, ali puffin odbacuje sve svoje primarne odjednom i nosi čitav zrakoplov punih mjesec ili dva. Pčela je obično od siječnja do ožujka, ali mlade ptice mogu izgubiti perje nešto kasnije u godini.

Hrana i hranjenje

Atlantska pufinska prehrana sadrži gotovo svu ribu, iako njezin sadržaj u želucu pokazuje da povremeno jede škampe, ostale rakove, mekušce i peradi, posebno u priobalnijim vodama. U ribolovu pliva ispod vode, koristeći polukružna krila kako bi veslao i "letio" kao radar na noge.

Pliva brzo i može doseći dovoljnu dubinu i može biti uronjen do minute. Može jesti ribu plitkog tijela do 18 cm (7 inča), ali njegov je plijen obično mala riba duga oko 7 cm (3 in).

Odrasla ptica zahtijeva oko 40 hranjenja dnevno - najčešće se koriste pješčani vilenjaci, haringa, klice i kapelini. Može uhvatiti ribu iz vida i progutati sitnu ribu dok je uronjena, ali veći uzorci iznose se na površinu. Može uloviti brojne male ribe u sudoperu i prvo držati drugu, mišićavim, urezanim jezikom na mjestu tete.

Dvije donje čeljusti su narukvicom pričvršćene na takav način da se mogu držati paralelno kako bi se red riba držao na mjestu, a također se drže nazubljenjima okrenutim prema unutra na rubu krupnih. Sprječava ga od viška soli koju dijelom troši na bubrezima, a dijelom kroz fiziološku otopinu nosa u nosu.

Na zemlji

U proljeće se zrele ptice obično vraćaju u koloniju koja se vraća u koloniju. Vjernost se vidjela u puštanju ptica koje su uklonjene kao napad i puštene negdje drugdje. Okupljaju se nekoliko dana u malim skupinama iznad mora prije nego što se vrate na staništa na liticama. Svaka velika pufinska kolonija podijeljena je na pododjelice fizičkim granicama kao što su Bracken ili Gorse Stand.

Rani dolasci kontroliraju najbolja mjesta, a najodvratnija su mjesta za gniježđenje gusto nabijena dvanaest na padinama gdje se rubovi staze lako dovršavaju. Ptice su obično isključive, ali više su rezultat njihove odanosti staništu nego njihovim suputnicima, a često se vraćaju u isto vrijeme iz godine u godinu. Posjetitelji kolonije otkrit će da su sva najbolja mjesta u gnijezdu već zauzeta, pa je ograđeni prostor gurnut.

Oni su u opasnosti od grabežljivosti. Mlade ptice mogu doći na obalu mjesec dana ili više nakon zrelih ptica i neće pronaći mjesta za gniježđenje. Razmnožavaju se tek sljedeće godine, iako je pokrivač tla oko kolonije odrezan prije nego što ove podrasle vrste dođu, broj uspješnih biljaka za gniježđenje može se povećati.

Reprodukcija

Nejasno je da li se Atlantic Puffin, zajedno s bivšim partnerom, susreo s obalom ili se vratio u svoj dom prošle godine kad su se susreli samo tijekom zime. Na terenu su ubrzo odlučili poboljšati i očistiti staru. Često jedan stoji ispred ulaza, a drugi iskopava održavajući količinu zemlje i komada koji se ističu od partnera.

Neke ptice sakupljaju stabljike i komade suhe trave kao materijale za gniježđenje, ali druge to ne muči. Ponekad se kljun odnese ispod zemlje, da bi se vratio i bacio. Osim što grade gnijezdo, način na koji ptice obnavljaju druge veze je naplata.

To je praksa u kojoj se par međusobno približava, svi međusobno objese glavu, a zatim povuku stražnjicu. Čini se da je to važna komponenta njihovog ponašanja na sudu, jer se to događa iznova i iznova, a ptice nastavljaju pomalo cvjetati tijekom sezone uzgoja.

Atlantski puffin spolno sazrijeva u dobi od 4-5 godina. Ptice mogu kolonizirati kolonijalno gnijezdo, iskopati dvanaest u travnatim vrhovima litica ili ponovno upotrijebiti postojeće rupe, a povremeno mogu graditi gnijezda između žudnji i stijena i osipa. Natječe se s ostalim pticama i životinjama za starije osobe.

Može iskopati vlastitu rupu ili se prebaciti na već postojeći sustav koji je zec iskopao, a poznat je po tome što hvata i ispušta izvornog stanara. Udio manksa gnijezdi se pod zemljom i često živi u puffinima kao i u svojim, a njihove stare aktivnosti mogu se rastaviti na puffinov dnevni boravak, što rezultira oštećenjem jaja.

Ekskluzivni su (životni su suputnici) i brinu se za svoju malu djecu. Muškarci provode više vremena štiteći i održavajući gnijezdo, dok je ženka više uključena u obrezivanje i hranjenje.

Jaja su se u južnijim kolonijama počela nesiti u travnju, ali su se rijetko događala prije lipnja na Grenlandu. Ženka snese jedno jedino bijelo jaje godišnje, ali ako se izgubi rano u sezoni razmnožavanja, može doći do druge proizvodnje. Sinkroni jajnici jajašca nalaze se u starijim atlantskim puffinima sa strane.

Jaja su veća od veličine ptice, u prosjeku su dugačka 61 mm (2,5 inča), široka 12 mm (7,7 in) i približno g2 g (2,2 oz). Bijela ljuska obično je lišena tragova, ali ubrzo se zaprlja blatom. Oba roditelja dijele odgovornost za inkubaciju. Na dnu imaju po dva mjesta za leglo bez perja, gdje produžena opskrba krvlju osigurava toplinu za jaje.

Čuvari provode većinu svog vremena spavajući na dužnosti inkubacije u mračnoj komori za gnijezdo, razbijajući glavu pod krilima, povremeno izlazeći iz tunela kako bi prašili perje ili kratko letjeli do mora.

Ukupno vrijeme goriva je oko 39-45 dana. S gornje razine tla, prvi dokaz izlijeganja je dolazak odrasle osobe s rafalnom ribom. Prvih nekoliko dana kvačilo se može hraniti klitorisom, ali riba se zatim baca na pod gnijezda pored poklopca, što ih potpuno troši. Pile je prekriveno niskom crnom bojom, a oči su joj otvorene i može stajati dok se širi.

U početku težak oko 42 grama, raste brzinom od 10 grama dnevno. U početku ga jedan ili drugi roditelj razmnožava, ali kako glad raste, dugo ostaje sam. Promatranja komore za gnijezdo vršena su iz podzemne ograde s špijunkama.

Pilić većinu vremena spava u posjeti roditeljima, a također se bavi vježbanjem. Preuređuje svoj materijal za gniježđenje, podiže male gromade i poravnava nezrela krila, povlači rubove proširenog korijena i gura i širi se prema izloženim zidovima starog. Putuje uz ulaz ili po bočnom tunelu kako bi izbacio fekalije.

Rastuća je riba očekivala dolazak odrasle osobe, krenuvši naprijed neposredno prije dolaska stare, ali nije se digla na otvorenom. Uzgaja se u gnijezdu, dok odrasla ptica donosi svoj teret ribi.

Na Shetlandskim otocima pješčane dine (Ammodytes marinas) obično čine najmanje 90% sve hrane za hranjenje beba. U godinama u kojima je dostupnost pješčanih jegulja bila niska, reproduktivni uspjeh je opadao, mnoge su koze uginule.

U Norveškoj je haringa (Clupier herringus) glavni oslonac prehrane. Kad je broj haringa opao, pao je i broj puffina. U Labradoru su se činili da su puffini fleksibilniji i kad se smanjilo raspoloživost glavnih mamaca (Malotus villosus), mogli su se prilagoditi i hraniti štakore drugih vrsta grabežljivaca.

Štakorima treba 34 do 50 dana da se oplemene, što ovisi o njihovoj opskrbi hranom. Čitava kolonija može doživjeti dulji produženi period godina u nedostatku ribe, ali normalan raspon je od 38 do 44 dana, pri čemu će štakori doseći oko 75% svoje zrele tjelesne težine.

Stolica može ulaziti na ulaz u anus, ali obično se ne pojavljuje na otvorenom prostoru i čini se da je blago otporna dok nije gotovo u potpunosti namještena. Iako se opskrba starijih osoba ribom smanjila tijekom posljednjih nekoliko dana provedenih u kući, piliće se ne može napustiti, kao što je slučaj u manksovom šišanju.

U različito vrijeme može se vidjeti kako se starije dijete gnijezdi nakon odlaska. Nekoliko dana pod zemljom splav se spušta i otkriva se maloljetničko perje. Ima relativno mali kljun i ima tamnu put s nogama i stopalima, a nema bijelih mrlja na odraslim licima. Racija na kraju napusti svoje gnijezdo noću, s najmanjim rizikom od viktimizacije.

U ovom se trenutku, kada se pojavi, izdiže iz starog, obično prvi put, i hoda, trči i prevrće se na more. Još uvijek ne može pravilno letjeti, pa je uspon planine u opasnosti; Kad dođe do vode, vesla do mora i danju je vjerojatno 3 kilometra (2 milje) od obale. Ne stapa se s drugim vrstama ljudi i ne vraća se 2-5 godina.

Gledaj video: Bluntfield - Puffin Donuts x Charlie-Moon Meader Official Music Video (Svibanj 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send