Ptičje obitelji

Šareni golub s ružičastim kapama

Pin
Send
Share
Send
Send


Pegavi golub s malinom pokriven (Ptilinopus pulchellus) - vrlo lijepa ptica (to se čak odražava i u engleskom nazivu: prekrasna voćna golubica). Duljina tijela ove ptice doseže 18-20 cm, težina 70-76 g. Kao i svi voćni golubovi, ženka i mužjak imaju gotovo istu boju. Ptica ima svijetlu grimiznu krunu glave, bijelo grlo, a vrat i prsa su plavkasto-sivi, donji dio tijela ima kontrastnu svijetlo žutu boju. U mužjaka je perje na trbuhu s perjem na prsima odvojeno nejasnom, grimiznom prugom; u žena je ta crta tamnija. Donji rep ove vrste je narančasti, a gornji dio tijela tamnozelen s brončanim sjajem. Šarenice očiju su narančaste sa žućkastim prstenovima, a noge crvene.

Distribucija i razmnožavanje

Ovaj zgodan muškarac živi na otocima Raja Ampat, kao i na Novoj Gvineji i otocima Zapadne Papue, gdje naseljava sekundarne niske šume na mjestima s najvećom vlagom.

O razmnožavanju šarenih golubova prekrivenih malinom malo se zna. Gnijezde se na drveću i obično se gnijezde na bočnim granama bliže vrhu stabla. Samo gnijezdo je rastresita struktura grančica. U spoju ovog goluba nalazi se samo jedno jaje.

Hrana

Šareni golub s malinom pokriven drži uglavnom na drveću i hrani se bobicama i sitnim voćem, uključujući voće Tristiropsis canarioides, Sapind (lat. Sapindáceae) koji čine više od polovice prehrane. Plodovi raznih vrsta Endiandra igraju manju ulogu u nutritivnom spektru. Uz ovo i plodove Gymnacranthera paniculata, kao i vrste Polyalthia i Livistona vrste su također važne. Ptice se čak hrane plodovima paprike. Iako su golubovi srednje veličine, mogu apsorbirati plodove promjera 2 cm. Tijekom hranjenja golubovi su vrlo aktivni i pokazuju akrobatske brojeve, pokušavajući doći do plodova.

25.02.2017

Šarenog goluba s ružičastom kapom (lat. Ptilinopus regina) često nazivaju voćnim golubom zbog ovisnosti o sočnom voću i sjemenkama.

Njegov probavni sustav sposoban je probaviti samo sočnu pulpu bobica i voća, a neprobavljeno sjeme, zajedno sa sjemenkama, izlazi prirodno i klija.

U rodu Pied golubova (latinski Ptilinopus) ima više od 50 vrsta, a sve su jarko obojene. Ružičasta kapa pojavljuje se na glavi ptica na početku sezone parenja i služi za uplašavanje natjecatelja. Mještani ih vole loviti u jesen.

U to doba meso golubova postaje, po njihovom mišljenju, ukusnije i hranjivije.

Pjegavi golub s ružičastim kapama živi u nizinskim kišnim šumama istočne i sjeverne Australije, u Maloj Sundi i Molučkim otocima u Indoneziji.

Ptica je sjedilačka, jer u tropskoj klimi tijekom cijele godine možete uživati ​​u plodovima palmi, grožđu, raznim bobicama i voću.

Unatoč malom tijelu, u stanju je progutati okruglo voće zapremine 5 kubika. cm i promjera 2 cm.

Jato voćnih golubova provodi većinu svog vremena u gornjem sloju drveća i samo se povremeno spušta na zemlju da pije vodu. Na najmanju opasnost, golubovi brzo odlete do drugog stabla.

Sezona uzgoja voćnih golubova započinje u studenom, a završava u travnju. Kako bi privukao ženku, mužjak odmahuje glavom i pokazuje svoju ružičastu kapu.

Novostvoreni par među granama počinje graditi krhko gnijezdo od labavo tkanih šipki. Tada se pojavi jedno bijelo jaje srednje veličine. 28 dana ženka sama inkubira kvačilo.

Pilić koji se rodio brzo raste i deblja se. Ima vrlo dobar apetit, pa mu oba roditelja neumorno donose hranu. Nakon 45 dana, pile sazrijeva i odlazi na besplatni kruh.

Maloljetnu pilić lako je prepoznati po odsutnosti ružičaste kape i intenzivnije zelene boje.

Mala ptica teška oko 110 g doseže duljinu od 25 cm. Ženka i mužjak se međusobno ne razlikuju u veličini i boji. Oboje imaju žuto grlo, sivi vrat i prsa i narančasti trbuh.

Tanka linija koja razdvaja prsa i trbuh obojena je ljubičasto. Upečatljiva ružičasta kapa smještena na tjemenu glave istaknuta je svijetlo žutom prugom.

Krila leta su zelena, a vrhovi su im plavi.

Voditelj

Kaciga Wang

Vang s kacigom (lat. Euryceros prevostii) Je pokretna crno-smeđa ptica s velikim svijetloplavim kljunom, koja živi na sjeveroistoku otoka Madagaskara.

U svojoj obitelji wang zauzima drugo mjesto po veličini nakon srpastog vraga. Vang odrasle kacige naraste do 30 centimetara duljine i teži od 90 do 115 grama. Još pet centimetara pada na masivni plavi kljun visok oko 30 milimetara.

Ovim snažnim kljunom izljevci kaciga kljucaju razne insekte koji puze duž grana zimzelenog drveća u vlažnim tropskim šumama na nadmorskoj visini od 800 metara.

Ne penju se visoko i većinu vremena provode u srednjem sloju šume skačući tu i tamo u potrazi za insektima, gušterima, puževima ili žabama. Ako kacige bez kacige nisu zauzeti traženjem hrane, sjede na grani i mogu satima nepomično sjediti. Vrlo su oprezni i kad vide svoj plijen, gotovo nečujno prelijeću s grane na granu.

Vukovi s kacigom vole komunikaciju i, okupljajući se u jata od 5-10 jedinki, često prave društvo ostalim ne prevelikim pticama koje žive u susjedstvu. Mužjaci i žene ženki kaciga izvana se ni u čemu ne razlikuju, a široki snažni kljunovi također "ukrašavaju" glave lijepog spola. Pjevanje wang-a s kacigom slično je zvukovima flaute i iridescentno je "pe-pe-pe-pew-pew".

Sezona parenja wang-a s kacigom započinje u rujnu i traje do siječnja. Te su ptice monogamne i zajedno s partnerom grade gnijezdo nalik zdjeli, učvršćujući ga u rašljama u granama na visini od 2-4 metra. U njemu ženka obično snese dva ili tri ružičasto-bijela jaja.

Pin
Send
Share
Send
Send