Ptičje obitelji

Istočna bijelooka ili nevidljiva ptica

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Bjelooki žutokljunac
    Zosterops luteirostris
  • Istočno bijelo oko

  • Bjelooka Kartalinskaja
    Zosterops mouroniensis
  • Japanski bjelooki
    Zosterops japonica
  • Bjelooka lordhauskaya
    Zosterops strenua
  • Norfolk bijelih očiju ili bijelog grla
    Zosterops albogularis
  • Mauricijska maslina bijelog oka
    Zosterops chloronothus (Vieillot, 1817)
  • Mauricijska maslina bijelog oka
    Zosterops chloronothus
  • Bijelooki Sejšeli
    Zosterops modestus E. Newton, 1867
  • Norfolk bijelih očiju ili bijelog grla
    Zosterops albogularis
  • Bjelooka San Tomenskaya, Santomene
    Zosterops ficedulinus
  • Bjelooka Kartalinskaja
    Zosterops mouroniensis Milne-Edwards et Oustalet, 1885
  • Bijelooka santakruskaya (santa-kruskaya)
    Zosterops sanctaecrucis
  • Bjelooka San Tomenskaya, Santomene
    Zosterops ficedulinus
  • Bjelooki žutokljunac
    Zosterops luteirostris
  • Bijelooki Sejšeli
    Zosterops modestus
  • Bijelooka santakruskaya (santa-kruskaya)
    Zosterops sanctaecrucis
  • Bijelooki Sejšeli kesten
    Zosterops mayottensis semiflavus
  • Riječna naranča s bijelim očima
    Zosterops pallidus
  • Japanski bjelooki
    Zosterops japonica
  • Bijelooki Sejšeli kesten
    Zosterops mayottensis semiflavus
  • Bjelooka lordhauskaya
    Zosterops strenua
  • Vanjski znakovi orijentalnih bijelih očiju

    Istočna bjelooka je mala ptica dugačka oko 8-9 cm sa gornjim dijelom žućkasto-maslinaste boje, bijelim prstenovima oko očiju i žutim grlom. Trbuh je bjelkasto-siv, ali u nekih podvrsta može imati žutu nijansu.

    Rep ptice je zelenkast, glava žuta. Krila su zaobljena, noge jake. Izvana se muškarci i žene praktički ne razlikuju jedni od drugih.

    Ova vrsta uključuje uobičajene podvrste koje prepoznajemo po boji i stupnju prisutnosti nijansi žute boje u svom perju.

    Staništa istočne bjelooke

    Istočni bjelooki moljac živi u planinskim šumama, naseljava mangrove i vrtove. Preferira otvorene krajolike. Nalazi se u širokom rasponu staništa, od grmlja do vlažnih šuma, čak se naseljava i na otocima. Izuzetno su rijetki u suhim pustinjskim područjima.

    Istočna bjelooka ptica je duga 12 cm.

    Rasprostranjenost istočne bjelooke

    Istočno bijelo oko nalazi se na širokom području jugozapadne Azije. Ova vrsta ptica distribuira se u Afganistanu prema istoku do Kine, Indije, Indonezije. Živi u Australiji. U Rusiji postoji bjelooki smeđasti, bliski rođak tropskih ptica.

    Živi u bogatim hranom poplavnih šuma Amura i na Primorskom teritoriju. Zime u Indoneziji.

    Značajke ponašanja istočne bjelooke

    Istočne bijelooke moguće je otkriti zvučnim zviždukom koji nalikuje plaču siskina. Sami su ptice potpuno nevidljive u gustom lišću i čovjek mora vrlo pažljivo pogledati kako bi u krošnji drveća vidio male crvenkaste ptice sa zelenim leđima i bokovima.

    Zajedno s insektima, istočna bjelooka hrani se nektarom i raznim voćem.

    Izvan razdoblja gniježđenja, istočne bjelooke grinje okupljaju se u jatima s brojem ptica više od nekoliko stotina jedinki. Ptice se obično kriju unutar krošnji drveća, sakupljaju mrave i druge insekte, a također jedu svoja jaja i ličinke. Njihove siluete, s karakterističnim žuto-zeleno-bijelim nijansama perjanice, titraju između grana.

    Tijekom hranjenja, članovi jata neprestano se međusobno zovu, često vičući svi zajedno, proizvodeći glasnu buku. Ponekad orijentalne bijelooke žene počnu pjevati, ponavljajući istu pjesmu mnogo puta.

    Slušajte glas istočnjačke bjelooke

    Iako istočni bijelooki ne obavlja duge letove, uz povoljan vjetar mogu doći do novih teritorija, uključujući obalne otoke.

    Te ptice su prilično često uključene u miješana jata malih ptica različitih vrsta i hrane se u parkovima, vrtovima, poljima.

    Divlje populacije ove vrste zarobljene su reprodukcijom glasovnih signala i upotrebom živih mamaca. Istočne bjelooke ptice ne održavaju ceremoniju s pticama koje su se nastanile u blizini i ponekad kradu građevinski materijal iz gnijezda drugih ptica. Poznati su slučajevi međusobnog hranjenja bijelih očiju rajskih muholovaca

    Reprodukcija istočne bjelooke

    Sezona razmnožavanja istočnih bijelookih moljaca traje od veljače do rujna, ali vrhunac doseže u travnju.

    Mužjak svojim pjevanjem najavljuje okupirani teritorij. Obje ptice grade gnijezdo u obliku kompaktne duboke zdjele, ovješene poput viseće mreže na račvanju na drvetu, u grmlju ili na stabljikama bambusa. Potrebna su 4 dana za njegovo postavljanje. Mahovina, paukove mreže, lišajevi i biljna vlakna koriste se kao građevinski materijali.

    Divlje populacije ove vrste pronađene su čak i u Kaliforniji 1980-ih.

    Ženka odlaže dva do četiri blijedoplava jaja nekoliko dana, jedno za drugim. Jaja se vale oko dva tjedna. Obje ptice hrane potomstvo koje izlegne nakon 10 dana. Pilići se hrane insektima. Nakon dva tjedna pilići napuštaju gnijezdo, a roditelji ponovno polažu jajašca u isto gnijezdo.

    Prehrana istočne bjelooke

    Istočne bijelooke ptice uglavnom su insektivorne ptice. Uz kukce, hrane se nektarom i raznim plodovima i sjemenkama.

    Držanje istočne bijelooke u zarobljeništvu

    Istočno bijelo oko vrlo je popularna uzgojna ptica u zatočeništvu. Ljubitelji ove vrste nektarica azijskog podrijetla rado drže ptice u kavezima.

    Žene s bijelim očima pridržavaju se određene prehrane. Hrane se slatkim sokom, komadićima voća, malim beskičmenjacima i posebnom hranom za nektarice.

    Istočne bijelooke žene vole plivati ​​u vodi, pa pticama daju tekuću hranu u zatvorenoj posudi, inače ptice mogu plivati ​​u slatkom soku. Dobro se razmnožavaju u zatočeništvu.

    Tijekom sezone razmnožavanja mužjak pjeva meke vesele trilice, a ženka prikuplja građevinski materijal za izgradnju gnijezda: paučine, komadi biljnih ostataka. U spojci se nalaze 2-4 jaja. Razdoblje inkubacije je 12 dana. Pilići ostaju u gnijezdu isto toliko vremena. Tijekom sezone razmnožavanja istočni bijelooki moljci intenzivno se hrane malom živom hranom bogatom proteinima.

    Istočno bijelo oko vrlo je popularna uzgojna ptica u zatočeništvu.

    Vrijednost istočnjačkih bijelih očiju u ekosustavima

    Istočno bijelooko cvijeće bijelih očiju koje posjećuje u potrazi za insektima koji žive na biljkama, poput tripsa, i možda nektarom kojim se hrane. Istodobno, glava istočne bjelooke često je umrljana peludom, što dovodi do pogrešaka u prepoznavanju vrste. Istočni se bijelooki moljci ponekad kupaju u rosi prikupljenoj na lišću.

    Tijekom razdoblja gniježđenja palmine vjeverice napadaju istočne bijelooke, ali, usprkos svojoj maloj veličini, ptice se brane zajedno. U prehrambenim lancima, bijelooke bijelooke životinje služe kao hrana raznim grabežljivcima, uključujući šišmiše i ptice vrste Kingfisher. Endoparaziti Haemosporidia iz roda Dorisa i Haemoproteus i Dorisa pronađeni su u ptica, iako rijetko uzrokuju smrt.

    Ako pronađete pogrešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send