Ptičje obitelji

Lanai Kuka-rak Finch / Dysmorodrepanis munroi

Pin
Send
Share
Send
Send


Na vrsta koluta nešto manje poznat izgledu brzih, čini se više "okruglim". Ovisno o pripadnosti podvrsti, može nositi perje različitih boja.

Tako, kanarska zeba sportski je u žutom trbuhu, krila i leđa ukrašeni su smeđim prugama i mrljama, izrađenim u obliku bizarnog uzorka.

Na slici kanarinac

Snježna zeba ima suzdržaniji izgled: trbuščić je svijetlo bež, leđa i krila su smeđa, letačko perje može biti obojano u crno. Često snježna zeba usporedi s brownie vrabac, jer su ptice slične boji perja.

Na slici je ptica snježna zeba

Kolut s crvenim poklopcem ne razlikuje se puno od prethodne sorte, ali, kako joj samo ime govori, ptičja glava okrunjena je jarko crvenom kapom. Ponekad se na krilima nađu crvene ili narančaste mrlje.

Na slici je kolut s crvenim kapicama

Smatra se jednim od najljepših predstavnika obitelji žuta trbušna zeba, čiji je trbuščić ponekad kiselo žute ili blijedo žute boje.

Na fotografiji je zeba trbuha

Galapagos zebe, čije se ime pojavilo zbog uobičajenog staništa, također imaju suzdržane smeđe boje prošarane tamnim mrljama i prugama. No, osim boje, odlikuje ih i snažniji kljun.

Na slici je Galapagos zeba

Još jedna izvanredna činjenica o posljednjim vrstama ptica je njihova važnost u teoriji evolucije, za koju su i dobile srednje ime - Darwinove zebe... Te se male ptice izuzetno brzo prilagođavaju promjenjivim uvjetima okoliša, a takav su otpor stekle tijekom duge evolucije.

Na slici je Darwinova zeba

Pored razlike među vrstama, spol je također izražen. Ženke zebe uvijek manje svijetlog izgleda, to je posljedica ne samo bljedoće perja, već i manjeg kontrasta između boja prisutnih u njemu.

Iz tog razloga kolut na fotografiji najčešće muški spol - isplativije je fotografirati muškarce s obzirom na svjetlinu i učinkovitost buduće fotografije. Imati zemljane zebe ženke obično nose perje različito od mužjaka - mužjaci su gotovo crni, dok su "predstavnici slabijeg spola" sivkasti ili tamnosmeđi.

Uz podjelu na podvrste po izgledu i spolu, zebe se razlikuju i po načinu života. Dakle, u Europi ih ​​ima selice selice, koji s početkom hladnog vremena napuštaju svoja rodna mjesta i odlijeću na zimovanje u Mediteran.

Poželjni životni uvjeti za ptice su grmolike šikare i dovoljno sunčeve svjetlosti. To jest, zebe ne žive u gustim šumama, odabiru rubne dijelove šume, krajolik, pa čak i gradske parkove.

Priroda i način života zebe

Da bi gradili gnijezda, zebe pažljivo biraju mjesto dalje od debla stabla ili dublje u grmlju. Ovaj je izbor očit - na ovaj način možete zaštititi buduće potomstvo od sisavaca i velikih pernatih grabežljivaca.

Neke vrste preferiraju život jata, dok druge žive u odvojenim parovima. Međutim, najčešće se mirne zebe naseljavaju u susjedstvu ne samo s vlastitom vrstom, već i s drugim vrstama ptica.

Racionalizirani oblik tijela i snažna krila omogućuju ptici da leti brzo i samopouzdano. Tijekom lova zeba čak može napraviti nevjerojatan manevar kako bi uhvatila insekta koji se iznenada u letu pojavi u vidnom polju. Činke koje žive rame uz rame s ljudima mogu se postupno navikavati i prestati se bojati ljudi, hraneći se hranilicama.

Penjanje više - na vrh drveta ili vijenac visoke zgrade, raspjevane zebe prelijepe pjesme glasno pjevaju. Ova melodija zvuči kao kombinacija trela i zvižduka, iznenađujući slušatelje raznim zvukovima.

Slušajte glas zebe

Danas se zebe mogu naći kao kućni ljubimci. Naravno, samo je ptica koja živi u takvim uvjetima od rođenja prihvatljiva opcija za držanje zebe u zatočeništvu.

Nažalost, znatiželjna priroda i glad ponekad vode zebe u zamke, nakon čega se prodaju kao uzgojene u zatočeništvu. Međutim, takve se ptice, u pravilu, ne osjećaju ugodno u kavezu i ne žive dugo.

Kupi zebu je moguće u specijaliziranoj trgovini za kućne ljubimce, samo uz prisustvo uzgajivača svih dokumenata i dozvola može jamčiti da ptica nije nasilno istrgnuta iz svog prirodnog staništa. Najbolje je pokrenuti nekoliko ptica odjednom, jer njihova druželjubiva priroda ne podnosi usamljenost.

Kada odlučite zadržati takav pernati dom, morate unaprijed voditi računa o uređenju mjesta njegova života. Kavez bi trebao biti velik, s ugrađenim granama, policama i ljuljačkama.

Perad uvijek treba imati slobodno dostupnu svježu pitku vodu. Treba imati na umu da osobine tijela čine samo živu hranu obveznom za konzumaciju, pa se unaprijed morate opskrbiti živim kukcima. Najbolje je za njih opremiti zasebnu sobu.

Hranjenje zeba

Razni insekti glavna su hrana zeba. Zimi se zebe hrane iz hranilica, hraneći se biljnom hranom. Međutim, ako ne nedostaje žive hrane, zebe, naravno, zebe neće jesti žitarice. Nakon buba, gusjenice i pauci su na popisu omiljenih poslastica zeba. Osim toga, ptice mogu jesti male orašaste plodove i sjemenke.

Razmnožavanje i životni vijek zebe

Čopori su predstavnici monogamnih parova. Najčešće je par dio velikog jata, ponekad interspecifičan. Mužjak i ženka pažljivo biraju mjesto i sa svom odgovornošću pristupaju uređenju urednog malog gnijezda pleteći ga od malih grančica i trave.

Dno i zidovi prekriveni su puhom, perjem, pa čak i životinjskom dlakom. U nekim se parovima samo ženka bavi građevinom. Ovisno o pripadnosti podvrsti, mogu postojati jedan ili dva kvačila godišnje (ponekad čak i tri). Ženka snese dva do osam malih, šarenih jajašaca.

U nekim se parovima inkubacija provodi zauzvrat - kad jedan roditelj odleti u lov, drugi zauzme njegovo mjesto. U drugima samo ženka obavlja ulogu kokoši, dok mužjak dobiva hranu za dvoje.

Međutim, uz bilo koju mogućnost inkubacije, pilići se izležu nakon 2 tjedna (u prosjeku), a oba roditelja kontinuirano hrane probavljenim insektima ili sjemenkama dok bebe same ne dobiju vlastitu hranu. Životni vijek zebe ptice - do 15 godina.

Ptice Krima

  • Oznake
  • Ptice s slovom B
Latinsko ime:Fringilla montifringilla
Englesko ime:Brambanje
Kraljevstvo:Životinje
Tip:Hordati
Razred:Ptice
Odred:Passerine
Obitelj:Zebe
Rod:Treba navesti
Dužina tijela:14 cm
Duljina krila:7 cm
Raspon krila:23—29 cm
Težina:17-20 g
  • 1 Opis ptice
  • 2 Ponašanje i prehrana
  • 3 Rasprostranjenost i staništa
  • 4 Selidbe ili zimovanja
  • 5 vrsta
    • 5.1 Kanarska zeba
    • 5.2 Mozambička zeba
    • 5.3 Snježna zeba
    • 5.4 Rola s crvenim kapicama ili kraljevska
    • 5.5 Žuta trbuha zeba
    • 5.6 Galapagos zeba
    • 5.7 Velika kaktuska zeba
    • 5.8 Činka britve kljuna
    • 5.9 Srednja zemljana zeba
    • 5.10 Mala prizemna zeba
    • 5.11 Mangrove drveće zeba
    • 5.12 Čigava zeba
    • 5.13 Siva kolut
    • 5.14 Damara-Alario
    • 5.15 Alario
  • 6 Muško i žensko
  • 7 Reprodukcija
  • 8 Održavanje kuće
    • 8.1 Zahtjevi za kavez
    • 8.2 Hranjenje zeba
  • 9 Zanimljivosti
  • 10 Pjevanje

Opis ptice

Zeba ima malo tijelo čija veličina ne prelazi 14 cm duljine. Težina je 17-20 grama. Perje na briškuli je narančasto, ali leđa i vrat mijenjaju boju - zimi su ti dijelovi obojeni u sivo-smeđu boju, a ljeti postaju crni.Kljun je širok, iako malih dimenzija. Obojena je crnom bojom. Šape su sive i vrlo žilave, s oštrim kandžama. Mužjaci su uvijek bistriji od ženki.

Činke pripadaju redu passerina, obitelji zeba, rodu zeba, vrsti zeba.

Ptice dobro pjevaju, ali njihova pjesma je tiha i mirna kada sjede, ali u letu mogu ispuštati oštrije zvukove.

Ponašanje i prehrana

Činke su vrlo zanimljive ptice koje se međusobno jako razlikuju. To je posebno primjetno ako povučemo analogiju između njihovih podvrsta. Postoje ptice koje se prilagođavaju bilo kojim vremenskim uvjetima, a postoje i ljubitelji topline - nomadi na jugu.

Zanimljivo je da se zebe mogu gnijezditi u parovima ili preferirati život sa jatom.

Mjesto stanovanja pažljivo je odabrano - grmlje se savršeno uklapa. Ptice vole sakriti svoje piliće od svih znatiželjnih pogleda.

Insekti dominiraju prehranom zeba. Ptice više vole pravi lov - tijekom leta love male životinje. Inače, zebe su akrobati koji su u stanju izvoditi salta u zraku i smiješno lepršati.

Rasprostranjenost i staništa

Činci naseljavaju Skandinaviju, Rusiju, Europu: Norveška, Oslo, Švedska, Finska, Estonija, a neke vrste odabiru Azore, Južnu Afriku.

Gnijezda grade u blizini šuma, parkova i povrtnjaka. Činci se ne boje ljudi, pa se mogu sigurno gnijezditi u blizini ljudskih privatnih kuća ako se nalaze u blizini rijeka ili mješovitih šuma.

Selidbe ili zimovanja

Zeba pripada pticama selicama. Obično napušta gnijezdo s početkom jeseni i vraća se u travnju - svibnju, u različitim regijama, ovaj je postupak drugačiji. Zimi leti u južnu Europu, Aziju - Tursku, Iran, Turkmenistan, Japan, Kinu.

U prirodi postoji nekoliko podvrsta zeba. Često svi, bez iznimke, imaju izražen spolni dimorfizam, koji se opaža u svjetlini perja mužjaka.

Kanarska zeba

Ptica koja živi od Himalaje do južnog dijela Sahare. Duljina tijela 10-12 cm, težina 13-15 grama. Ima gusti, kratki kljun, tamno sive boje. Inače, kanarinac je najmanja ptica iz obitelji zeba česta u Europi.

Ptica ima svijetlu i zanimljivu boju, prevladava zelena boja, krila su smeđa, s malim točkicama smještenim na leđima i bokovima mužjaka, a u ženki se ovaj pigment nalazi na prsima.

Ptica tijekom cijele godine položi dvije kandže, od kojih se svaka sastoji od tri do pet jajašaca, koje inkubira jedna ženka.

Mora se imati na umu da postoji nekoliko podvrsta kanarinca, koje se razlikuju u radikalno različitim bojama.

Mozambička zeba

Podvrsta kanarinca je zeba mozambička. Živi u Južnoj Africi, Tanzaniji, Zimbabveu, Mozambiku. Ima zasićeniju boju u kojoj prevladavaju žarko zelene, žute boje. Mnogi mještani drže ovu podvrstu kod kuće.

Mozambička zeba gnijezdi se u savanama, šumama, parkovima. Hrani se malim sjemenkama, ličinkama, plodovima, pulpom.

Snježna zeba

On je alpski ili snježni vrabac. Naseljava Alpe, Balkan, Kavkaz, Karpati, Srednju i Srednju Aziju. Ova je podvrsta pretežno sjedilačka.

Gnijezdo se gradi visoko u planinama ili u stijenama, uz očuvanje principa naseljavanja u jatima, a ne u parovima. Naglo i brzo skače po zemlji.

Bojama perjanica ovih ptica dominiraju bijela i svijetlosiva boja na donjem dijelu tijela i smeđa u području krila. Na vratu je izražena tamna mrlja. Spolni dimorfizam u paru vrlo je slab i može se očitovati samo u ponašanju parenja.

Kljun je nešto uži od onog podvrste kanarinca, dno je obojeno žutom bojom. Ptica pjeva glasno i melodično.

Dijeta uključuje sjeme alpskih trava, žitarice, kao i insekte, kornjaše, pauke.

Kolut s crvenim kapicama ili kraljevski

Ptica živi u gorju Kavkaza, Turske, Pakistana, Irana. Bliže zimi seli se u Indiju, na obalu Egejskog mora.

Zbog neobičnog perja, ptica se često drži u zatočeništvu, osim toga, dobro pjeva. Bojama dominiraju crna i siva boja, na glavi je crvena mrlja koja podsjeća na mohawk. Rjeđe su na krilima i prsima prisutne crvene ili narančaste pruge.

Ptica se hrani malim životinjama, kao i proso, sjemenkama.

Žuta trbušna zeba

Pasmine u Južnoj Africi, Angola. Omiljeno mjesto za izgradnju gnijezda, ptica bira stare grmlje i šikare.

Perje ove podvrste karakterizira prisutnost žarko žutih i zelenih boja. Na krilima mogu biti smeđe i bijele mrlje, pruge, ali trbuščić je uvijek potpuno žut. Šarenica oka je crna. Kljun je srednje veličine, ali snažne širine. Svijetlo je smeđe boje. Spolni dimorfizam između ženke i muškarca snažno je izražen i sastoji se u smirenijoj boji ženke - u njemu prevladava siva boja, bez svijetlih mrlja. Duljina tijela 13-14 cm, težina do 17 grama.

Galapagos zeba

Zovu ga i Darwin, živi u skupini otoka u Tihom oceanu - na otocima Galapagos. Ptica je endemska i ima oko sedam podvrsta. Drugo su ime dobili zbog drevnog podrijetla - prije više od 2,5-3 milijuna godina. Charles Darwin sam je istraživao zebe iz perspektive evolucijske biologije.

Obično ove zebe ne dosežu više od 20 cm duljine tijela, ali se međusobno vrlo razlikuju u obliku kljuna i perja. Pogledajmo izbliza neke od njih.

Velika kaktusna zeba

Endem Galapaških otoka. Značajno obilježje ptice je veliki kljun. Obično su muške kaktusove zebe odjevene u crno perje, dok su ženke smeđe i bijele. Kljun im nije tako taman kao u muškaraca. Zanimljivo je da ova podvrsta živi u kaktusima i uopće se ne boji da će je pretući. Ptice se hrane sjemenkama i cvijećem kaktusa, cvrčaka.

Oštrokljuna zeba

To je grabežljiva, mesožderka ptica koja živi na mesu drugih životinja. Ptice su također endemske i nastanjuju otoke Darwin i Wolf.

Oštrokljuni zebe krvoločni su - loveći svoj plijen, smišljaju čitavu taktiku, a kad je plijen u njihovoj moći, počinju ga kljuvati sve dok krv iz žrtve ne počne teći. Činjenica je da ova podvrsta zeba utažuje žeđ jer otocima vlada suša. Ne zanemaruje se ni krađa - kradu jaja iz gnijezda drugih ptica i kotrljaju ih po zemlji dok se ne slome.

Srednja morska zeba

Ovo je vrlo zdrava ptica, ona čisti kožu životinja kao što su slonovi i kornjače.

Ova ptica ima snažan i velik kljun s narančastim vrhom. Perje je crno, kao i oči.

Ptica više voli sjeme, bobice, rjeđe koristi insekte.

Mala zemljana zeba

Ova je ptica najmanja od svih podvrsta koje žive na otocima - samo 10-11 cm duljine tijela. Oni su također endemi.

Naseljavaju suhe šume, grmlje, ponekad se gnijezde u blizini planina, gdje ostaju cijelu sezonu parenja. Hrani se bobicama, lišćem, cvijećem.

Ptice uništavaju štetne insekte iz tijela drugih životinja.

Mangrove stablo zeba

Ovo je vrlo rijetka podvrsta, endemska. Ptice naseljavaju otok Isabella i pod zaštitnim su statusom. Populacija ove vrste je 60-140 jedinki.

Mangrova zeba siva je, neopisive boje, trbuh ima maslinasto perje. Kljun je crn, velik, a oči okrugle. Krila i rep ove podvrste su zaobljeni.

Ptica je vrlo zanimljiva u pronalaženju hrane - uz pomoć grana u kljunu kopa se u zemlju u potrazi za paucima ili malim bubama.

Zeba drvenik zeba

Vrlo zanimljiva i smiješna ptica koja hranu dobiva uz pomoć trnja iz kaktusa kojim vješto vitla u kljunu.

Duljina tijela ptice je 15 cm, težina - do 20 grama.

U obitelji kosinih zeba vlada patrijarhat - samo mužjak zastupa gnijezdo, a oba roditelja sudjeluju u inkubaciji. Pilići se izležu nakon 12-13 dana.

Ptica je također endemična.

Siva kolut

Vlasnik moćnog glasa i velikog pjevačkog talenta. Naseljava Afriku, gdje je vrlo popularan među lokalnim stanovništvom. Narod ga naziva i plemenitim. Bojanje - sivo, neopisivo, seksualni dimorfizam nije izražen ni na koji način.

Damara-Alario

Vrlo svijetla i lijepa ptica iz obitelji zeba. Ali, nažalost, njihova se populacija s godinama samo smanjuje. Pasmine u jugozapadnoj Africi. Ime je dobilo po plemenu Damara, na čijem teritoriju živi.

Alario

Ptica pjevačica koju su znanstvenici otkrili u 18. stoljeću. Prisutno je perje: crno, crveno i smeđe. Ptica je mirnog karaktera, nije sramežljiva i izvrsno pjeva.

Muško i žensko

Činke su monogamne ptice, ali nikada ne zanemaruju život u jatu. Velika tvrtka rođaka ne sprječava ih da sačuvaju snažan brak do kraja svojih dana. Ovisno o vrsti, i jedan mužjak i ženka sudjeluju u gradnji gnijezda, ali ponekad obje ptice rade taj postupak.

Između podvrsta postoje kardinalne razlike, pa ne može biti presude u vezi sa spolnim dimorfizmom. U nekim je podvrstima slabo izražen, dok je u drugima izrazito.

Reprodukcija

Ovisno o podvrsti, zebe su sposobne položiti jaja jednom ili dva puta godišnje. Potomstvo čine dva do osam budućih pilića. Jaja su također različitih boja, ali češće bijela.

Razmnožavanje traje oko dva tjedna. Uglavnom, ženka inkubira jaja sama, ali ponekad je supružnik zamijeni, dok mu proizvodnja hrane i dalje leži na ramenima. O udobnosti kućnog gnijezda brinu dvoje ljudi. Usput, gnijezdo zebe ima vrlo uredan oblik i tkano je od grančica i trave.

Oba roditelja se bave hranjenjem pilića. Nakon petnaestak dana, pilići postaju odrasle ptice i mogu prvi put pokušati letjeti.

Kućni sadržaj

Morate znati da je mala piletina prikladnija za život u kavezu, a ne ulovljena odrasla ptica. Činke ne podnose usamljenost, pa je bolje uzeti par ili nekoliko ptica.

Prosječni životni vijek zebe je petnaest godina, ali na pticu se mora dobro paziti.

Zahtjevi u kavezu

Kupite veliki i prostrani kavez, ne manje od 80 x 60 x 80. Možete odabrati materijal izrađen od metala, ali ne zaboravite zataknuti grančice ili stabljike između stupova kaveza - zebe jako vole zelenilo.

Kavez stavite na sunčano mjesto i pobrinite se za svjež zrak, ali ne i za propuh.

Hranjenje zeba

Ne zaboravite na punu posudu s vodom - ptice vole često piti vodu.
Kao poslasticu, ljubimca se može hraniti malim orašastim plodovima. Svakako kupite živu hranu u trgovini za kućne ljubimce, to mogu biti pauci, kornjaši, guske. Male životinje čine osnovu prehrane peradi. Također ga možete hraniti proso ili žitaricama.

Zanimljivosti

  1. Činke su sposobne mijenjati boje, ovisno o sezoni.
  2. Ptice ovog roda se kreću od mirnih do mesoždera koji se hrane krvlju drugih životinja.
  3. Činci više vole živjeti u jatima. Čak se i kod kuće mogu smjestiti u volijeru s drugim pticama, ali samo s pilićima, a ne s odraslima.
  4. Činke koje žive na Galapagoškim otocima su endemi, njihova je populacija vrlo mala.
  5. Te su ptice vrlo raspoložene i sposobne za borbu s drugim pticama. Ali općenito su vrlo društveni i ne podnose samoću.

Pjevanje

Njihove pjesme uključuju raspoloženje. stoga su uvijek različiti. U letu, vrište: "vzhya", "chi-chi-chi", sjedeći na gnijezdu: "chzhzhzh". Općenito se pjesma tijekom sezone parenja sastoji od složenog zvižduka i škripe, tihog cvrkuta.

Informacija

Tražena tema ne postoji.

  • Popis foruma portala
  • Vremenska zona: UTC + 03: 00
  • Izbriši kolačiće
  • Obratite se upravi
  • Od do i s i t b iz Ja iz i d m i n i iz t p a c i njoj

Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Limited

Pin
Send
Share
Send
Send