Ptičje obitelji

Profil ptice američke vjetreke (Falco sparverius)

Pin
Send
Share
Send
Send


Američka puškica, znanstveni naziv Falco sparverius najmanji je i najčešći sokol u Sjevernoj Americi. Veličina je otprilike dvije do jedne dimenzije u usporedbi s podvrstama i spolovima, različita od veličine žalosne golubice u težini plavog inventara.

Američka pustinja nalazi se i u Južnoj Americi i dobro je uhodana vrsta koja je evoluirala sedamnaest podvrsta kako bi se prilagodila različitim okruženjima i staništima diljem Sjedinjenih Država.

Američka puškica pokazuje spolnu intimnost u veličini (ženke su umjereno veće) i perju, iako su oba spola na stražnjem dijelu penisa s primjetnim perom koje je primjetno i privlačno te slično adolescentima.

Američka puškica obično skenira zemlju za plijen na nebu, a na način štednje energije plijeni i u zraku. Ponekad se okreće u zraku brzim udarcima krila dok ulazi u lov. Njegova prehrana obično uključuje skakavce i ostale insekte, krpelje, štakore i male ptice (npr. Vrapce).

Ova opsežna prehrana pridonijela je široko rasprostranjenom uspjehu kao vrsta. Američka pustinja gnijezdi se na drveću, liticama, zgradama i drugim objektima. Ženka snese tri do sedam jajašaca koja pomažu izgaranju oba spola.

Njegov reproduktivni opseg proteže se od sjeverne Kanade do središnje i zapadne Aljaske do Nove Škotske i cijele Južne Amerike do južnog Meksika i Kariba. Američki puščavac je domaći uzgajivač iz Srednje Amerike i široko je rasprostranjen po cijeloj Južnoj Americi.

U Kanadi i Sjevernoj Americi većina ptica u Sjedinjenim Državama zimi putuje na jug. Ovo je povremena bliskost zapadne Europe.

Na temelju izgleda i ponašanja smatran je članom europske i afričke puškice odjevene u vrste Falco, ali DNK analiza otkrila je da je američki puščavac zapravo genetski povezan s većim američkim sokolom, kao što je Aplomado, Peregrine i prerijski sokoli.

Iako ime vrste nije promijenjeno kao rezultat ove genetske analize, to zapravo nije oftalmolog u filogenetskom smislu.

Umjesto toga, proces evolucijske evolucije, poput istinskih vjetrića, ostavio je iste fizičke osobine i obrasce plijena kako bi odgovarao maloj vrsti plijena sličnoj ekosustavu.

Američka puškarija česta je ptica, koju posebno koriste pridošlice u sokolarstvu. Iako nisu toliko snažni kao mnogi drugi, veći sokoli, Falconerov precizni trening i kontrola težine čine da mnogi američki vjetrobrani povremeno uspiju protiv ptica s gotovo dvostrukim uspjehom od svojih, povremeno dobivajući vlastitu težinu protiv ptica.

Opis

Prema tradicionalnoj klasifikaciji, američki vjetrić najmanji je izvor u Americi. Američka puškica je seksi, premda se ponešto preklapa u boji perja među spolovima. Duljina ptice je od 22 do 31 centimetar (8,7 do 12,2 inča), desno od 51-161 cm (20-24 inča).

Ženka američke puslice veća je od mužjaka, manja je od velikih sokolova, ali obično naraste na oko 10% do 15% plemena, sa sjevernijom podvrstom koja se naginje prema većoj veličini, a veća sjeverna ženka udvostručuje veličinu manjih južnih mužjaka s mužjacima koji su uglavnom teški 1-300. Grama (2,5-1,5 oz) i ženskog 65 grama (3,0-5,8 oz). U standardnim mjerenjima, raspon krila dugačak je 16-25 cm (6,3-8,3 inča), rep 11-15 cm (4,3 4,5,9 inča), a tarzus 3,2-4 cm (1,3-11,6 inča).

Fizički su američke puslice sporije i mišićavije u odnosu na veće sokolove. Prsni letni mišići američke puslice čine oko 12% njegove tjelesne težine, u usporedbi s oko 20% moćnih letećih sokolova, poput Peregrinea.

Krila su umjereno duga, prilično vitka i sužena do točke. Njihov slabije mišićav tip tijela podudara se s agresivnim plijenom koji troši energiju, trošeći puno energije na krilo i ne morajući loviti dugi rep ptice.

Zbog svoje veličine imaju jake talone i plaže i mogu brzo poslati plijen. Njihove tanke građe i strategije uštede energije omogućuju im da konzumiraju manje svakodnevne hrane nego što su jače mišićave, ali ipak imaju dovoljno snage da ptičji plijen općenito učine većim, a ponekad i većim, s uspjehom ovog načina tijela i tehnike lova diljem Sjedinjenih Država.

Veliki raspon često se odražava na visok uspjeh vrste. Let do američke kestrele nije toliko dramatičniji i brži od mišićavijeg Sokola, poput Massalina i Peregrina, ali im je potrebna učinkovita prilagodba i manje hrane dnevno, uz širu prehranu manjeg plijena, što rezultira većim brojem njih biti prisutan.

Za razliku od mnogih drugih brdskih vrsta, spolovi se razlikuju više u perju nego u veličini. Muške plavo-sive krilate crne mrlje i bijela donja strana s crnim ležajevima.

Leđa su nezgodna zbog neuspjeha s donjom polovicom. Trbuh i bokovi su bijeli s mrljama. Rep je također ukočen s bijelim ili hrapavim vrhovima i crnom podterminalnom trakom. Leđa i krila ženske američke puslice čudni su s tamno smeđim ležajevima. Donja strana žena je kremasta pufta s teškim smeđim upečatljivim.

Rep se primjetno razlikuje od mužjaka, postaje obojan brojnim uskim tamno crnim prugama. Adolescenti pokazuju šarene uzorke kao odrasli. Glava je bijela s plavo-sivim vrhom na oba spola.

Na svakoj strani glave nalaze se dvije tanke, okomite crne crte lica, dok drugi Sokol ima po jedan bijeli ili narančasti potiljak sa svake strane s dvije crne mrlje (ocelli). Učinkovitost ovih mrlja je kontroverzna, ali najprihvaćenija teorija je da djeluju kao "lažne oči" i pomažu u zaštiti ptice od potencijalnih napadača.

Vokalizacije

Američki kestrel ima tri osnovna vokala - "Clue" ili "Kylie", "Whin" i "Cheater". "Clie" se obično isporučuje kao niz brzih - cli, cli, cli, cli kad je canstrelle uznemiren ili uzbuđen. Ovaj se poziv koristi u raznim situacijama i može se čuti od oba spola, ali starije žene obično imaju nižu razinu glasa od muškaraca.

Poziv "cviljenje" prvenstveno se odnosi na hranjenje, ali se izgovara i tijekom odnosa. "Varalica" se koristi u aktivnostima koje uključuju interakciju između muških i ženskih ptica, uključujući hranjenje na dvoru, zajednički život i gniježđenje. Nestlings mogu upućivati ​​pozive stare čak 16 dana.

Ekologija i ponašanje

Američke puškice nalaze se na raznim staništima, uključujući travnjake, trajekte, pustinje i druge otvore u regiji Semopen.

Ima ih i u gradovima i predgrađima. Koštalište mora obuhvaćati parkove, otvoreni prostor za lov i špilju (prirodnu ili umjetnu) za gniježđenje. Od američkog ledenjačkog arktičkog kruga do tropskih krajeva Srednje Amerike, Andi se kreću od 4.500 metara visine do sposobnosti za život u vrlo raznolikim uvjetima.

Ptica je distribuirana od sjeverne Kanade i Aljaske do južnog vrha Južne Amerike, Tierra del Fuego. Ovo je jedina oftalmološka stanica u Sjedinjenim Državama, iako ta taksonomija genetski nije točna. Prijavljeno je kao nejasno u Velikoj Britaniji, Danskoj, Malti i na Azorima.

Američka puškarija iz Kanade i Sjeverne Amerike zimi se obično kreće prema jugu, ponekad do Srednje Amerike i Kariba. Ptice koje se uzgajaju oko 35 ° sjeverne širine uglavnom su stanovnici tijekom cijele godine.

Transfer također ovisi o lokalnim vremenskim uvjetima. Izbor smještaja za zimske vjetrovce varira ovisno o spolu.

Tijekom neplodne sezone ženke se češće nalaze na otvorenom prostoru nego mužjaci. Uobičajeno objašnjenje takvog ponašanja je da starije žene prvo dođu do željenog smještaja i isključe muškarce sa svog teritorija.

Američka puškica nije dugotrajna, a divlje ptice imaju <5 godina života. Najstarija divlja ptica s vrpcama imala je 11 godina i 7 mjeseci, dok su vjetrovke u zatočeništvu mogle preživjeti do 14-17 godina.

Prema istraživanju, 43,2% od 1.355 ljudi umrlo je, uključujući izravno ubijanje i ubojstva, dok je grabež (uključujući velike ptice grabljivice) iznosio 2,5%.

Te su brojke vjerojatno pristrane, premda je zabilježeno da žrtve uglavnom pronalaze ljudi u naseljenim područjima ili u okolnim područjima.

Odgoj

Američke vjetrovke hrane se velikim brojem malih životinja poput ptica, vretenca, krpelja, štakora, baze i malih ptica. Također je zabilježeno da su u dvorcu umrle zmije, šišmiši i vjeverice.

Američka puškica sposobna je održavati visoku gustoću naseljenosti, barem djelomično, zbog širokog opsega njegove prehrane. Primarna metoda lova na američku vjetru je noktiranje i čekanje da se žrtva približi.

Park se karakteristično može vidjeti sa strane ceste ili sa strane polja, poput drveća, nadzemnih vodova ili stupova ograde.

Puca, ljulja se u zraku brzim udarcima krila i skenira zemlju za lov. Ostale strategije lova uključuju letenje nisko na zemlji ili tjeranje insekata i ptica u zraku.

Lovci se često hvataju na zemlji, iako ponekad lete pticama. Prije štrajka, američki puščavac karakteristično maše glavom i repom, a zatim leti izravno do žrtve kako bi je visoko uhvatio.

Slično kao i grmljavina crvenih nogu, američke vjetrovke štede energiju na plijenu i pažljivo biraju svoje napade na uspjeh i nedaće uspjeha. Tijekom sezone razmnožavanja ptica će nositi veliki plijen natrag svom supružniku ili mladoj osobi.

Jedno je istraživanje pokazalo da američki par kestrela „kipi“ na način koji smanjuje troškove dobivanja snage u određenim situacijama. Na primjer, ako se stopa uspješnosti lova na određenom području značajno smanji, ptica će se preseliti u drugo područje.

Reprodukcija

Američke vjetrovke sazrijevaju prema spolu u prvom proljeću. U migracijskim populacijama mužjaci do mjesta uzgajanja dolaze prije supruga, nakon čega ženke odabiru partnera. Parne veze su često trajne. Stalni zglobovi obično koriste mjesta za gniježđenje u kasnijim godinama.

To daje pticama prednost u odnosu na one koji su maloljetni ili napadaju jer će već biti upoznati s lovištem, susjedima, grabežljivcima i ostalim značajkama nalazišta.

Muškarci prikazuju široku paletu ronilačkih prikaza za oglašavanje svog teritorija i privlačenje partnera.

Ovi se prikazi sastoje od nekoliko uspona i zarona, s tri ili četiri "cli" na vrhuncu. Žene stoje otprilike jedan do dva tjedna prije nego što stignu do gnijezda.

Smatra se da potiče ovulaciju. Prijenos hrane s mužjaka na ženku traje otprilike jedan do dva tjedna nakon polaganja jaja oko četiri do pet tjedana.

Američke vjetrovke gnijezde se u šupljinama, ali su se sposobne prilagoditi različitim uvjetima gniježđenja. Uglavnom preferiraju prirodne šupljine (poput drveća) sa zatvorenim vrhovima i čvrsto pripijenim ulazima koji pružaju najveću zaštitu jajima i djeci.

Američka puškica ponekad se gnijezdi u rupama velikih djetlića ili koristi napuštena gnijezda drugih ptica, poput crveno odjevenih gromova, marlina i vrane. Navedeni su kao kolibe na liticama i vrhovi zgrada, kao i kaktusi koji se gnijezde u napuštenim špiljama. Američke vjetrovke obično koriste i gnijezdo.

Tri do sedam jaja (obično četiri ili pet) drže se odvojeno oko 24-22 sata. Prosječna veličina jaja je 32 mm × 29 mm (1,3 in × 1,1 in), 10% veća od veličine ptice.

Jaja se kreću od bijele do krem ​​boje s smeđim ili sivim mrljama. Inkubacija obično traje 30 dana, a uglavnom je odgovornost ženke, iako mužjaci potroše 15-220% vremena izgubljenih jajašaca, koja se obično zamijene s 11-12 dana.

Izlijeganje traje tri do četiri dana. Izleženi su različiti i sjede tek pet dana kasnije i vrlo brzo rastu dostižući težinu odraslih nakon 16-17 dana. Nakon 20-6 dana razvijaju se krila i sposobni su napustiti gnijezdo.

Mlade odrasle puškice mogu se razmnožavati s dobi od jedne godine, a vrsta traje oko tri do pet godina u divljini.

Riječima ekologije, način razmnožavanja američke puslice naginje strategiji "r selekcije" male ptice. U R / K teoriji odabira pretpostavlja se da selektivni tlakovi pokreću evoluciju u jednom od dva opća smjera: R ili K odabir.

R-odabrane vrste su one koje ističu veće stope rasta, općenito apsorbiraju manje pretrpane ekološke niše i daju mnoštvo potomstva, od kojih svaka ima relativno malu vjerojatnost preživljavanja (npr. Visoki R, niski K).

Suprotno tome, K-odabrane vrste pokazuju svojstva povezana sa staništem u gustoći karijesa i općenito su snažni konkurenti u uzgajivačkoj niši, koji ulažu više u nižu pasminu, od kojih svaka ima relativno veću vjerojatnost preživljavanja (npr. Nižu r , viši k).

Među ove dvije krajnosti, američki je puhus jedna od rijetkih vrsta repera koji je sklon ponovnom odabiru.

Mogu se uzgajati s godinu dana, imaju mali broj odraslih osoba koje se ne uzgajaju i imaju veliko leglo.

Njihova stopa rasta stanovništva viša je od stope većih repera, koji su uglavnom skloni K izboru.

Gledaj video: Kestrel Hovering Super Slow Motion (Listopad 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send