Ptičje obitelji

Paradise Tanager Tangara chilensis

Pin
Send
Share
Send
Send


Paradise Tanager (Tangara chilensis) rasprostranjena od istočne Kolumbije do sjevera Bolivije, amazonskog Brazila, Francuske Gvajane i Gvajane. Kod kuće, u kišnim šumama na istoku i sjeveru Amazone, poznatiji je kao "ptica u sedam boja", koja najbolje odgovara opisivanju njenog svijetlog iridisantnog perja različitih nijansi. Rajski tanager jedna je od najsjajnijih ptica na Zemlji. Grlo joj je plavoljubičasto, trbuh je svijetloplav, križnica je crvena, potiljak i krila su crni. Spolni dimorfizam kod ovih ptica nije izražen; mužjaci i ženke obojene su jednako. U mladih ptica križnica nije tako jarko crvena kao u odraslih. Duljina tijela ovih ptica je oko 14 cm, težina - 20 g.

Način života i prehrana

Rajski tanager - jedan od najčešćih i najrasprostranjenijih predstavnika roda u Amazoniji. Naseljava gornje slojeve zimzelenih tropskih šuma i susjedne sekundarne plantaže i plantaže na nadmorskoj visini od 1300-2400 metara nadmorske visine. Rajski tanageri obično drže u jatima od 5-10 jedinki, vrlo su pokretni, nemirni i vrlo pažljivi. Tanagra, prvenstveno ptice koje jedu voće, hrane se zrelim plodovima, ali također sišu nektar i love beskičmenjake (insekte, pauke, mekušce itd.)

Reprodukcija

Sezona parenja rajskih tanagera započinje u travnju, a završava u lipnju i podudara se s kišnom sezonom. Gnijezde se u gornjem sloju drveća.Gnijezdo u obliku zdjele od biljnog materijala gradi samo ženka, a mužjak samo pomaže svojom prisutnošću. U spojnici rajskog tanager-a nalaze se 2-3 bjelkasta jaja s ljubičasto-crvenim mrljama, razdoblje inkubacije traje oko dva tjedna. Ptice postaju spolno zrele u dobi od jedne godine. Tanagra se može gnijezditi do tri puta tijekom sezone.

Pin
Send
Share
Send
Send