Ptičje obitelji

Cassinov Auklet (Pichoramophus aluticus) Činjenice

Pin
Send
Share
Send
Send


Cassinov auklet (Pichoramophus aluticus) mala je morska ptica od lustera koja široko raste u sjevernom Tihom oceanu. Poznat je po svom gnijezdu u kockarnicama i prisutnosti na poznatim otocima izvan Britanske Kolumbije i Kalifornije. Ime je dobio po Johnu Cassinu, pensilvanskom poduzetniku i prirodoslovcu.

Cassinov auklet je mala (25 cm, 200 g) neopisiva hrastica. Perje mu je obično tamno odozgo i blijedo odozdo, mali bijeli trag na oku. Novčanica mu je tamna s blijedim mrljama, a noge plave. Cassinovom aukletu, u usporedbi s mnogim drugima, nedostaje dramatičnog oplemenjivačkog perja, koje ostaje isto kroz veći dio godine. Na moru ga obično karakterizira let, koji je opisan kao da izgleda poput leteće teniske lopte.

Od poluotoka Donje Kalifornije do Aleutskih otoka Aljaske do poluotoka Srednje Amerike, dom su obalni otoci, čija je glavna naseljena utvrda otok Triangle, daleko od rta Scott na otoku Vancouver, gdje se procjenjuje da broj stanovnika iznosi 55.000. Nije poznato zašto, ali zimi se sjeverne ptice mogu pomicati dalje prema jugu.

Cassinov auklet podijeljen je u dvije podvrste:

P. A. Aluticus - (Palas, 1811): Aleutski otoci i južna Aljaska do sjeverne Donje Kalifornije.
P. A. Australija - (Van Rossem, 1939): Južna Donja Kalifornija.

Izumrli rođaci ili vrste predaka, Pichoramophus tenuis L.H. Miller et Bowman, 8, poznat je kao kasni pliocen u formaciji San Diego u Kaliforniji.

Ponašanje

Cassinov auklet gradi stara gnijezda na malim otocima i nalazi se iz godine u godinu u najjužnijoj koloniji svog područja. Koristi jednostavne umjetne konstrukcije, kopanje rupa u zemlji ili korištenje prirodnih pukotina i pukotina za gniježđenje.

Parovi će pokazivati ​​snažnu odanost jedni drugima i mjesto gnijezda dugi niz godina. Kako bi spriječili grabežljivce poput zapadnog galeba ili sokola peregrina, oba su roditelja raširila jedno bijelo jaje, razmijenjeno noću (obično nakon 24 sata), vraćajući se iz kolonije prije zore.

Jaje se inkubira 40 dana, dijete se hrani preko noći 35 dana. Oba roditelja koja nose posebnu tanku vrećicu djelomično probavljene hrane (Euphausidi i drugi mali rakovi), u literaturi se često nazivaju sublingvalnim. Torba.

Buha sama pobjegne u more. Cassinov auklet neobičan je kod morskih ptica, jer je povremeno nakon uspješne prve spojnice stavljao drugu spojnicu, samo na plaži sjeverne hemisfere.

Većina jedinki u jednoj skupini započela je uzgoj u dobi od 3 godine (27%), a unutar 8 godina regrutirano je> 95% dane kohorte. Prosječna dob zapošljavanja je 6,6 godina. Minimalni godišnji trend plodnosti je 0,83, prividno lokalno preživljavanje je 0,76, preživljavanje adolescenata (dob od 0 do 2) je 0,15.

Cassinovi aukleti hrane se zaljevom uz obalu, često u bistrim vodenim vodama, često u kombinaciji sa sedimentima poput dolina i površina ispod kupelji. Brojevi mora mogu se ozbiljno smanjiti jer se ptice odmiču više od kilometra od broda.

Njihova rasprostranjenost oko otoka Triangle nedavno je određena telemetrijom. Krilima se uranja kako bi zaronio za njegovo širenje, loveći veliki zooplankton, posebno kril. Može potonuti ispod 30 metara na površinu, a prema nekim procjenama iznosi 80 metara.

Konzervacija

Cassinov auklet naveden je kao bliska prijetnja, a neke populacije (uglavnom populacija Faralonskih otoka) neprestano opadaju. Prijetnje Cassinovom pucnju uključuju mišićnu masu (posebno Aljasku), izlijevanje nafte i promjene temperature morske površine.

Cassinov pupak zaštićen je Zakonom o ugovoru o pticama selivkama iz 1997. Godišnje promjene u oceanskoj klimi utječu na višestruke parametre populacije, uključujući istodobno preživljavanje, reproduktivne trendove, reproduktivni uspjeh i novačenje, situaciju povoljnu za brzi pad populacije uslijed klimatskih promjena.

Gledaj video: Rhino Auket Puffin hunting for fish underwater (Listopad 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send