Ptičje obitelji

Parazitski Jaeger (Stercorarius parasiticus) Profil

Pin
Send
Share
Send
Send


Parazitski jaeger, znanstveno ime, Stercorarius parasiticus je morska ptica. Pripadnik Stercorariidae iz obitelji Skua poznat je i kao arktička lužnjaka, arktički jeger ili parazitska lužnjaka. Riječ "Jaeger" dolazi od njemačke riječi Jaeger, što znači "lovac".

Engleski naziv "Skua" potječe od faraonovog imena Skigvur, gdje je Skyevoy poznat po svojoj ptičjoj koloniji. Ime Genosa je stercorreus latinsko i znači "kravlji izmet".

Hrana koju su druge ptice raspršile nekoć se smatralo izmetom nakon što je slijedila tikvica. Određeni paraziti potječu iz latinskog jezika i znače „paraziti“.

Opis

Otkrivanje je komplicirano postojanjem dugonogih Jaegerovih i Parazitskih jaegera te morfima s tri slova.

Kratke parazitske čeljusti skvove teže 5-7 cm (4-5 inča), 107 10125 cm (42-49 inča) na krilima i teške su 300-650 grama (0,66-1,43 kilograma). Odrasli potočni repovi dugački su oko 7 cm (2,8 inča).

Svjetlosni morfi imaju odrasle osobe na smeđim leđima, pretežno bijeloj primarnoj koži s tamnim donjim dijelovima i bijelim "bljeskom". Glava i vrat su žute boje s crnim šeširom i imaju projekciju žarišne točke.

Tamno-morfne tamno-morfne odrasle osobe imaju tamno smeđe i srednje veliko perje donekle tamno s blijedim donjim dijelovima, glavom i vratom. Postoji bljeskalica bijelog krila svih veličina.

Identifikacija adolescenata problematičnija je i teško je razlikovati parazitske jiggere od dugonogih jiggera. Parazitski jeger manje je izgorio od glomaznijeg, kraćeg krila i dužih nogu, koji je obično toplije toniran smeđim nijansama, a ne sivom. Međutim, pokazuju isti širok raspon promjena perja. Let je više sokolski.

Uobičajeni poziv za ovu pticu je nosna tiha riječ koja se nekoliko puta ponavlja u izložbi. Njihov poziv na alarm je mala buka.

Rasplod

Ova vrsta potječe iz Euroazije i sjevera Sjeverne Amerike, sa značajnim populacijama na jugu sjeverne Škotske.

Odlaže četiri maslinasto-smeđa jaja na suhu tundru, više voće i otoke za gniježđenje. Dok je u uzgajalištu, ostaje tiho, osim košnje i dobro bilježi.

Poput ostalih ražnjaka, doći će do ljudi ili gnijezda lisice, iako ne može nanijeti ozbiljnu štetu, zastrašujuće je i bolno iskustvo. Migratorno je, tropsko i zimi u oceanu na južnim oceanima.

Na Britanskim otocima uzgajaju se u Shetlandu i Orkneyu, Vanjskim Hebridima, Sutherlandu, Caithnessu i nekoliko otoka Argyle.

Odgoj

Ova će se ptica tijekom razmnožavanja hraniti štakorima, insektima, jajima, štakorima i malim pticama, ali veći dio prehrane (posebno zimi i u selidbama) sastoji se od hrane koju dobiva izlijeganjem drugih ptica (prvenstveno galebova i terena) slijed koji se naziva kleptoperizam.

Status očuvanja

2018. godine, nakon što je njihov broj drastično opao u ranim 2000-ima, Stercorarius parasiticus naveden je kao ugrožen na Islandu od najmanje zabrinutosti 2000. godine.

Gledaj video: Parasitic Jaeger Arctic Skua, Stercorarius parasiticus In Action! (Listopad 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send