Ptičje obitelji

Činjenice o pticama Arktička čigra (Sterna paradisaea)

Pin
Send
Share
Send
Send


Arktička čigra, znanstveni naziv Sterna paradisaea je čigra u obitelji Laridae. Ova ptica pripada arktičkim i subarktičkim regijama koje pokrivaju Europu, Aziju i Sjevernu Ameriku, a vrste se jako uzgajaju, pokazujući dva ljeta svake godine dok arktička čigra putuje od svog sjevernog uzgajališta do južne ljetne antarktičke obale.

I vraća se otprilike šest mjeseci kasnije. Nedavna istraživanja pokazala su da je godišnja kružna duljina gnijezda ptica arktičke čigre na Islandu i Grenlandu oko 5 km (5,7 milja), a u Nizozemskoj oko 5 km (5,000,7 milja). To su najduže poznate migracije u životinjskom svijetu.

Dok arktička čigra leti, klizi zrakom. Gnijezdo gradi jednom u svake jedne do tri godine (ovisno o ciklusu ušća); Kad se gnijezdo završi, potrebno je nebu da se pomakne dalje prema jugu.

Arktičke čigre su ptice srednje veličine. Dužine su 25-5 cm (4-5 inča), a krila 1-5 cm (2-5 inča). Uglavnom su sive i bijele boje, s crveno / narančastim nožem i nogama, bijelim čelom, crnim zatiljkom i tjemenom (dugi bijeli) i bijelim obrazima.

Sivi pokrov je 305 mm, a lopatice su smeđe, s nekim bijelim t gornja krila su siva s bijelim prednjim rubom, a ovratnik je potpuno bijel kao da je rastopljen. Duboko račvasti rep je bijele boje sa sivim vanjskim mrežama.

Arktičke čigre dugovječne su ptice, od kojih mnoge dosežu petnaest do trideset godina. Uglavnom jedu ribu i male morske elektroničke signale.

Vrste ima puno, procjenjuje se da ima milijun ljudi. Trend broja jedinki vrste u cjelini nije poznat; u prošlosti se broj tih ptica smanjio na južnom kraju.

Distribucija i prijenos

Arktička čigra ima reproduktivnu distribuciju koja neprestano cirkulira; Ne postoje prepoznate podvrste.

Tijekom sjevernog ljeta nalazi se u obalnim područjima u hladnim zimama Sjeverne Amerike i Euroazije. Tijekom južnog ljeta može doći do sjevernog vrha antarktičkog leda i potražiti more.

Arktička čigra poznata je po preseljenju; Vraća se na Antarktik i opet svake godine sa svojih uzgajališta na Arktiku, najkraća udaljenost između tih regija je 19.000 kilometara (12.000 milja).

Dugo putovanje osigurava da će ova ptica vidjeti dva ljeta godišnje i dnevno svjetlo više od bilo kojeg drugog bića na planeti.

Primjer izvanredne sposobnosti leta ove ptice bila je nevidljiva pasja ptica u Northumberlandu, Fern Islands, UK, sjevernog ljeta 12. godine, do Melbournea u Australiji 12. listopada, samo tri mjeseca nakon bijega (14 000 km) - više od 14 000 km (22 000 km).

Studija na 25 osoba koje su koristile uređaje za praćenje ptica pokazala je da gornji primjeri nisu rijetkost za vrstu. Doista, primijećeno je da su prethodne studije ozbiljno podcijenile godišnju udaljenost koju je prešla arktička čigra.

Jedanaest ptica rođenih na Grenlandu ili Islandu u prosjeku prosječno iznosi 707,7 km (1.100 milja), s najviše 6,6 km (7,7 milja). Razlika u odnosu na prethodne procjene nastala je zbog toga što ptice prolaze jasnim tijekom bez slijeđenja istog puta kao što je prethodno predviđeno.

Ptice slijede pomalo zasićenu stazu da iskoriste prevladavajuće vjetrove.

Prosječna arktička čigra živi oko trideset godina i, na temelju gore navedenog istraživanja, tijekom svog će života putovati oko 2,5 milijuna kilometara, što je više od 3 puta više od ekvivalenta kružnog putovanja od Zemlje do Mjeseca.

Studija praćenja pola tuceta uzgajanja arktičke čigre u Nizozemskoj iz 2013. godine pokazuje prosječnu godišnju migraciju c. 90.000 km (56.000 milja).

Na putu prema jugu, ove ptice slijedile su otprilike obalu Europe i Afrike. Kružite južnim vrhom Afrike, okrenuli su se prema istoku, neki su se okrenuli gotovo prema jugu da bi dosegli zemlju Wilkes na sjeveroistoku Antarktike prije nego što su stigli do Australije.

Ptica je preletjela nekoliko stotina kilometara do južne obale Australije prije nego što je odletjela na jug do Antarktika, a ona je letjela kroz Australiju i Tasmaniju duž cijele južne obale Australije.

Stigavši ​​u područje Melbournea, skreće prema jugu i plovi brodom u zemlji Wilkes na sjeveroistoku Antarktike, prelazeći jugozapadni rub novozelandskog južnog otoka.

Po povratku u Nizozemsku, ova ptica je putovala do C. Na 1,3 km (5.000.000 milja) još nije zabilježena najduža migracija nijedne životinje.

Gledaj video: PRVO PARENJE 2012,FIRST PAIR 2012 (Lipanj 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send