Ptičje obitelji

Franklinov galeb Opis i činjenice

Pin
Send
Share
Send
Send


Franklinov galeb je mali galeb s crnim kapuljačama koji živi u malim i vrlo velikim kolonijama u unutrašnjosti sjevernoameričkih vodnih tijela. Franklinov galeb nježna je morska ptica koja živi uz tisuće močvara u sjevernoj Americi. Zime provodi duž dugih obala zemalja utemeljenih na morskim plovidbama poput Čilea i Perua.

Zbog laganog, poletnog leta i ružičastog cvijeća, stručnjaci za rane ptice nazvali su ga Rosie ili Prairie Dove, iako je za veći dio svog prerijskog područja jednostavno nazvan galebom.

Kolonija od 10 000 ili više kolonija živo je mjesto za gniježđenje iznad vode na Bikovom ili Stočnom močvaru, daleko od toga da je u funkciji.

Bent (Bent 1921) piše da je "uzgojna kolonija Franklinovog galeba jedna od najspektakularnijih", a Job (Job 1910) komentirao je da je to "jedna od najljepših znamenitosti koja si može priuštiti široke prerije".

Franklinov galeb Opis

Ovisno o opsežnoj prerijskoj močvari za uzgoj Franklinovih galebova i cijele se kolonije mogu mijenjati iz godine u godinu, ovisno o razini vode.

Jednom prijetila gubitkom staništa zbog velikih projekata drenaže i godina zdjele za prašinu, ova je vrsta ponovno stekla brojnost stvaranjem velikih močvara u očekivanju velike zaštićene nacionalne divljine. Smjena kolonija nastavlja se, pogođena sušom i porastom razine vode.

Tijekom sezone seljenja i razmnožavanja, poznata je ptica s velikim jatima koja jede račiće, jastrebove, grube, sjeme i povremeno štakore, prateći plug ili tanjuraču.

U jezerima i močvarama hrani se i letećim insektima i u zraku šireći insekte iz vode ili biljaka na površinu biljaka.

Nakon opsežnog razmnožavanja u prerijskim krajevima, migrirao je u Meksiko sa zapadne obale Južne Amerike.

Franklinov galeb (Leucophaeus pipixcan) kratka je (32,66 cm) žuči.

Ime roda Leucophaeus potječe od starogrčkih leucos, "bijeli" i phyos, "sumračni". Specifični pipikskans su nazivi Nahuatl za razne metke.

Uzgaja se u središnjoj provinciji Kanade i susjednim državama Sjeverne Amerike. Zimova u pticama koje žive u Argentini, Karibima, Čileu i Peruu.

Tijelo odraslog ljeta bijelo je, a leđa i krila tamnije su sive boje od svih ostalih cvjetova jednake veličine, osim obraza većeg osmijeha.

Krila imaju crne vrhove s bijelim trakama uz njih. Računi i noge su crvene boje. Crna napa napajane odrasle osobe uglavnom se gubi zimi.

Mlade ptice slične su odraslima, ali imaju manje razvijene kapuljače i nedostaje im bijela traka. Trebaju im tri godine da dostignu zrelost.

Iako je ptica neobična na obali Sjeverne Amerike, rijetka je u sjeverozapadnoj Europi, Južnoj i Zapadnoj Africi, Australiji i Japanu, s jednim zapisom izraelskog Ilaata 25. svibnja (Smith 21.) i jednim s Cipra u Larnaci u srpnju 2006. godine.

2017. je također bila ciljana u južnoj Rumunjskoj i jugoistočnoj Europi početkom 2017. godine.

Ponašanje

Većina ih je sveprisutna poput bilja i ugristi će zajedno s malim plijenom. U proljeće će na rijeci poput rijeke Bow velike skupine plutati uz potok ljubeći izlazeći kukci. Ponašanja uključuju lebdenje kroz određeni dio i ponavljano vraćanje u isti odjeljak.

Reprodukcija

Franklinov galeb uzgaja se u koloniji u blizini prerijskog jezera koje veže zemlju ili ponekad pluta. Dva ili tri jaja se vale oko tri tjedna.

Nomenklatura

Franklinov galeb dobio je ime po Sir Johnu Franklinu, istraživaču Arktika, koji je vodio ekspediciju 1823. godine gdje su odneseni prvi primjerci Franklinovog galeba.

Gledaj video: Napad galeba, Umag (Svibanj 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send