Ptičje obitelji

Learova ara (Anodorhynchus leari) | Profil Indigo Macaw

Pin
Send
Share
Send
Send


Learova ara, znanstveno ime Anodorhynchus leari, koja se naziva i indigo ara, velika je potpuno plava brazilska papiga, pripadnik divovske skupine neotropskih papiga koje su općenito poznate kao ara. Prvi ga je opisao Charles Lucien Bonaparte 1856. godine.

Learova ara duga je 70-75 cm (28-30 in) i teška je oko 950 g (2,09 lb). Metalno je plave boje, s blijedom, obično rijetko viđenom, nijansom neiskusnog, i žutim mrljama pora i kože na osnovi teške, crne fakture.
Learova ara velika je, zadivljujuća plava papiga koja ima produženi rep. Napoleonov nećak, Lucien Bonaparte, prvi ih je put opisao 1858. godine, iz ilustracije Edwarda Leara, poznatog britanskog pjesnika gluposti.

Ipak, ta je ara ostala nedostižna u divljini i prihvaćena je 1978. godine kao određena vrsta kada je konačno prirodnjak Helmut Sick smjestio divlje stanovnike. Glava, vrat i donji dio su mu zelenkasto-plavi, dok je ostatak tijela ljubičasta / indigo.

Ima gole pore i kožu oko očiju, a dno kljuna je blijedo žuto.
Poput lijepih neiskusnih, armijskih i plavih grla ara, ove zapanjujuće papige su omiljene ptice u kavezima koje nezakoniti krivolovci mogu izuzetno potražiti.

Rezervat koji podržava ABC - Canudos Organic Station - sada pruža zaštićeno utočište za Learovu ara, a broj vrsta popeo se s nekoliko desetaka u kasnim 1980-ima na oko 1300 dok već govorimo.
Ova ara je neobična s izuzetno ograničenim variranjem. Njegov životni vijek može premašiti 30-50 godina.

Pojedinosti

Isprva svakog dana, skupina dva ili tri muškarca "izvidit će" potencijalne web stranice za odmorište ili hranjenje.

Oni bi bili prvi koji bi se vratili u prostor za noćenje u zalazak sunca. "Izviđači" će tiho sjediti desetak minuta u najvišem drvetu i čim se sretnu bez opasnosti, glasno imenuju suprotne ptice, koje ih zatim promatraju kako bi se postavili.

Ako postoji opasnost, oglašavat će se unaprijed društveni skup njihovim glasnim pozivima, upozoravajući grupu.

Kontaktni pozivi Learovih ara zvuče poput žuborjenja, a njihovi pozivi alarma ili straže grubo su kreštavi.

Learova ara svoj identitet uzima od Edwarda Leara, poznatog umjetnika-pjesnika sredinom 1800-ih koji je slikao ara i stvarao besmislene rime.

Macaws su znatiželjni i zaigrani i dobri su u oponašanju ljudskih vokalizacija.
Svaka Learova ara pojede čak 350 orašastih plodova svaki dan, a procjene su da jedna ara želi da je hrani oko 450 plodova s ​​plodovima.

Macaws svojim masivnim, robusnim kljunovima otvara naporne ljuske orašastih plodova kako bi došao do piletine iznutra.

Obično oduzmu nakupinu od oko 10-20 orašastih plodova i njima pojedu svoja sredstva. Mogli su odvesti grozd do stabla u blizini i tamo pojesti orašaste plodove.

Opis

Learova ara duga je 70-75 cm (27,5-29,5 in) i teška je oko 950 g (2,09 lb).

Stas, rep i krila tamnoplavi su, a vrh je jedva bljeđe nijanse. Ima prostor blijedožutih pora i kože koji se priliježu na dno kljuna i narančastožutih očnih prstenova. Ima veliki, crnkasti kljun i tamno sive prste.
Learova ara je baš poput veće zumbu ara i rubno manje glauke ara.

Ara zumbula mogla bi se razlikovati po tamnijoj perjanici, nedostatku zelenkaste nijanse i na drukčiji način oblikovanoj mrlji žutih pora i kože uz dno računa. Slijedi ara je bljeđa i ima ekstra sivkastu glavu.
Learova ara (koja se naziva i Indigo Macaw) prepoznata je u znanosti 150 godina od komercijalnih ptica prije nego što je ornitolog Helmut Sick pronašao web mjesto za uzgoj 1978. godine.

Gubitak staništa, potraga i zarobljavanje za trgovinu kućnim ljubimcima brzo su smanjili njihov broj, a krajem osamdesetih u divljini je ostalo samo 70 prepoznatih ptica.

Navike i način života

Learove ara su društvene, dnevne, teritorijalne i bučne ptice. Lear-ove macaws obično tip timova od osam do 30 ptica, au manjoj mjeri postoje parovi ili manji timovi obitelji.

Uočljivi su glasni pozivi i obično ih primijete kako lete ili se smještaju na krajnje udove grmlja ili dlanova. Obično se u jednoj pukotini ili rupi od 30 - 60 m (100 - 200 stopa) u prekomjernim kanjonima pješčenjaka odmori četiri osobe.

Danju se ove ptice opuštaju u sjenovitom grmlju ili licuri palmama, mjestu na kojem će se dodatno hraniti plodovima palme.

Često ih se primijeti kako se preobražavaju, s vremena na vrijeme krekćući. Learove ara su sramežljive ptice i kad su uznemirene, lete prema gore, glasno dozivaju. Tada bi mogli kratko kružiti ranije nego što bi još jednom sletjeli na drvo (kad jednom pomisle da je zaštićeno), ili bi odletjeli.

Ponašanje

Kad gomila macaws traži obroke ili potpuno novi gnijezdište, malo unaprijed društveno okupljanje mužjaka "izviđa" prilazeći teren.

Osim toga, kada se otkrije opasnost u tim lovima na potpuno novi teritorij, macaws će izgubiti svoje potpisno ime koje bi se moglo čuti kilometrima.

Ara može postići brzinu leta čak 35 milja na sat kako bi pobjegla pred predatorima ili lovokradicama.

Hraniti

Prvi plan prehrane Learove ara su orašasti plodovi licuri (čak 350 dnevno), ali uz to i Melanoxylon, Atropha pohliana, Dioclea, Spondias tuberosa, Zea mays, Schinopsis brasiliensis i cvijeće agave.

Navike parenja

Learove ara su monogamne, parovi ostaju zajednički za sva vremena. Uzgoj se odvija između veljače i travnja. Parovi će sagraditi svoja gnijezda na liticama pješčenjaka. Ženka snese 1-2 jaja i inkubira ih oko 26-28 dana.

Ženka koja se gnijezdi ostavlja gnijezdo samo u kraćim intervalima da bi jela, jer njezine mlađe ovise o njoj za hranjenje i toplinu. Čim mlađi narastu, štiteći perje, mama će se udaljavati od gnijezda na duže razmake.

Navečer se svaka majka i otac odmaraju u prostoru za gniježđenje. Pilići koji prežive oko tri mjeseca, nakon što izlegnu, ostat će s majkom i ocem neko vrijeme nakon što napuste gnijezdo. Spolnu zrelost postižu s oko 2 do četiri godine.

Rasplod

Naknada za kopiranje Lear's ara iznosi jedno ili dva jajašca u 12 mjeseci tijekom cijele sezone parenja od prosinca do svibnja.

Ipak, ne pare se svi parovi ptica obično ili u bilo kojem pogledu. Maloljetnici postižu spolnu zrelost oko 2 do 4 godine starosti.

Rasprostranjenost i stanište

Više od jednog stoljeća nakon što je opisano, boravište divljih stanovnika nije bilo poznato. Napokon ga je 1978. godine ponovno otkrio ornitolog Helmut Sick u Bahii na sjeveroistoku Brazila.

Neki su mislili da je čok hibrid ili varijanta koja uključuje istu zumbulju ara, međutim, ovaj je koncept brzo napušten, jer se perje, mjerenje i udjeli Learove ara razlikuju od onih u njezinoj zatvorenoj obitelji.

Prepoznat je iz dvije kolonije u Toca Velha i Serra Branca, južno od visoravni Raso da Catarina na sjeveroistoku Bahije. 1995. godine web mjesto za smještaj ptica s 22 ptice nalazilo se u Sento Sé / Campo Formoso, 200 km (120 milja) zapadno.


Learova ara naseljava sastojine palme licuri. Ovo stanište, iako nipošto puno, trenutno se procjenjuje na oko 1,6% njegove autentične krave.

Goveda koja borave blizu mjesta za gniježđenje obično stoje na korijenima mlađih palmi licuri i ubijaju ih, pa tim pticama nanose velik nedostatak obroka.

Zapravo, iako životni vijek tih palmi može biti 30-150 godina, većina grmlja ne uspije tijekom 8-10 godina. Learova ara dodatno zahtijeva liticu od pješčenjaka kroz koju će se gnijezditi.

Da bi se tamo gnijezdili, nanose pljuvačku na pješčenjak koji ga omekšava, a zatim kljunovima iskopaju male pukotine i nožnim prstima stružu blato iz svojih uskoro gnijezda.

Konzervatorsko stanje

1983. godine procijenjeno je da stanovnici svijeta broje samo 60 ptica. Stanovnici u 2010. procjenjuju se između 1100 i 1200 ljudi. Trenutno je navedena kao ugrožena vrsta (CITES I).

Osim gubitka staništa, Learova ara tradicionalno pati od izgleda i ekstra ne tako davno zarobljenog prostora za volijerstvo.

Različite organizacije za očuvanje ispod ICMBio-a, zajedno s domaćim stočarima i različitim nepristranim organizacijama, rade na pomaganju očuvanja vrste.

Fundação Biodiversitas stvorio je organsku stanicu Canudos 1993. godine kako bi čuvao litice pješčenjaka koje su makave koristile za gniježđenje.
Današnjim Learovim inicijativama za očuvanje ara upravlja se pod nadzorom brazilskog Instituta za okolinu i obnovljive čiste izvore.

Povjerenstvo za očuvanje i upravljanje Learovom ara savjetuje institut o očuvanju Learove ara.

Odbor čine brazilske i svjetske organizacije i ljudi. 2009. godine stanje očuvanja vrste smanjeno je na ugroženo od kritično ugroženog od strane IUCN-a.

To je potaknuto porastom broja stanovnika, koji se prvenstveno na temelju godišnjeg računanja broja web mjesta Toca Velha i Serra Branca za 2009. procjenjuje na 1000 ljudi.

Gledaj video: Lears Macaw Anodorhynchus leari (Svibanj 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send